Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Trgovanje z delnicami

Trgovanje z delnicami

Spremljam kriptovalute, zanimivo kam pohlep naganja tečaje. Ponzijeva shema v najboljši izvedbi. Razlika od lokalnih ponzi shem ala xatch the cash je v tem, da je to globalna shema, zato pa tako dolgo traja. Žal se bo tudi ta nekoč sesula.
Nego, priporočam raje trgovanje z ameriškimi delnicami, desetletje že trgujem, k sreči zelo uspešno. Letno 20 do 40% donos. Portfelj razpršen vselej na deset delnic različnih branž, stop loss na 30%, profit stop na 50%, dober izbor kvalitetnih papirjev in stvar deluje. Glih se je borza odprla, vse pozicije so zelene, od 1.1. dalje imam 4,5% donos. Igram dolgoročno, mesec do enega leta, če se vmes katera pozicija avtomatsko proda, ker doseže loss ali profit limit, jo nadomestim z novo. Malo tveganja, malo dela.

Haha, amater. Jaz imam od novembra 800 % donos. Pa je cel trg v rdečem.

Hja, za amaterja se glih nimam, prvo trgovanje sem delal z Dadasovimi delnicami tam več kot 20 let nazaj. Od takrat dalje pa pretrgoval na tisoče nemških in usa delnic.

Saj sem tudi jaz kdaj zadel kakšno delnico, ki je skočila za 100 ali več procentov preko noči, ampak to so redki primeri. Igram na dolge proge.

Čestitam za tvoj donos, dvomim pa da si zato profesionalec😁, v kripto svetu ponzijeve sheme je to pač sreča. Hvala bogu, da jo imaš. Jaz na srečo pri delnicah ne stavim in ne računam na njo. Preveč rad imam svoj denar.

Hm, 20 let v poslu, pretrgoval na tisoče delnic, pa še nimaš dovolj za pokoj? 🙂 Jaz se s profesionalizmom ne bi hvalila. Verjetno ti je kriza vse pobrala.
Če bi taisti denar pet let nazaj vložil v “Ponzijevo shemo” kriptovalut, bi bil danes milijonar. Ampak za to moraš malo preko plank pogledat in prepoznat vrednost nečesa pred drugimi.
Pozanimaj se, kaj je ponzijeva shema, preden opletaš z izraz, ki jih še po “20 letih v poslu” ne razumeš.

Uf ta pa je močna, res sem se nasmejal😁😁😁
Trejdam zadnjih 10 let zmeraj s 30K denarja, tak da z letnim donosom 20 do 40% pridelam tam v povprečju 10 jurjev plusa, plačam davek in dam 8 jurjev na varčevanje.

Tak da od tega seveda ne morem obogatet 😁, moj račun pri brokerju je hvala bogu vedno nad 30K, prihranki pa lepo rastejo in to je moj dolgoročni cilj. Uživanje v penziji.

Saj me je velikokrat imelo da povečam vložek, ampak stvar obvladujem kot je in sem zadovoljen.

Tisoče delnic pa sem pretrejdal zato, ker sem nekoč dnevno trejdal, tudi do 20 pozicij dnevno. Takrat sem letno dosegel tudi 100%. Ker je bilo prestresno pa zadnjih 10 let držimo dolgoročne pozicije v skrbno izbranem portfelju. Bolj ziher, res pa manj donosno. Pri dej trejdanju sem znal v enem dnevu za 10% povečat portfelj, ampak so bili tudi minusi kdaj, normalno, in to me je uničilo psihično.

Da sem se tu oglasil: sem vesel, da mnogi lepo služijo s kriptomanijo. Sam nikoli nisem razmišljal, da v to vložim. Vsako firmo katere delnice kupujem v nulo naštudiram. Zgodovino, bilance, produkt in branžo. V kripto firmah sem malo pogledal, pa žal ni bilo nič takega, da bi se lahko oprl na kaj oprijemljivega in potem kupil. Neke obljube so vse na kaj sem naletel.

Pa tudi način trgovanja mi je tuj. Okej kakega jurja bi si upal not porinit, več pa mi bi bilo škoda.

Tako da draga profesionalka kriptotrejdanja, vse dobro ti želim, pa še 800% donosa spet letos, pa greš v penzijo😜

Mene pa zanima na kateri platformi trguješ, in kakšni so pogoji za trgovanje?
(Sam sem na srečo Dadas prodal pravočasno, tudi Niko, in HBB)

Hja se spomnim Dadasa ja, kupil sem takrat dve delnici po 170.000 dinarjev in prodal po 240.000, kmalu zatem pa krah in Dadas je šel v zgodovino. Začetniška sreča.

Do zdaj sem trejdal z veliko platformami, nekoč na etrade, pa brokerjet, pa vitrade, pa kaj vem s kom še vse. Aja na začetku pa z nkbm preko telefona😁

Zdaj sem na nemškem Captrader, v bistvu pa je odzadaj platforma Interactive Brokers. Zelo zadovoljen, ker so zelo nizke provizije. Minimalno 2 usd po trejdu in do zdaj več kot 3 eur po trejdu nisem plačal. Cena je 0.01 usd po delnici, minimum pa torej 2 eur. Nekoč sem plačeval 15 usd po trejdu!

Potem pa plačam mesečno še 4,5 usd za live cene delnic in to je to kar se stroškov tiče.
Imajo dobro podporo po mejlu in telefonu.
Trgovalni vmesnik je v redu, malo se ga je treba navadit, potem pa laufa. Na captrader strani je veliko video posnetkov za pomoč, redno imajo tudi zastojn webinarje o trgovanju, strategijah,… Android aplikacija pa je sploh zakon, tak da včasih celo raje preko telefona kupujem in prodajam kot pa na računalniku.

Meni se skratka zlo dopadejo. Priporočam.

Zgleda, da ste strokovnjak v svojem poslu, če je res tako kot pišete. Jaz se tudi ukvarjam z delnicami ampak na domačem parketu, pa bi me mogoče zanimalo kaj več, če bi bil bolj seznanjen. A bi lahko kaj konkretnega svetovali prek ZS?

Saj lahko par ključnih zadev kar napišem. Ob vseh izkušnjah še vedno kdaj naredim napako. Res pa vedno manj, ker kot pravijo se na napakah učimo. In te napake hudo boljo, ker zagoniš lasten denar, zato jih nikoli ne ponavljam.

Torej:
1. Nikoli ne stavi na enega konja. Ob svojih začetkih sem to počel. Kupil eno delnico, je šla gor, pol pa sem bil glavni! Ampak ko je pa šla dol, pa sem ga najeb… Zato je vselej svoj portfelj potrebno razpršit, jaz imam torej od 30.000 EUR največ 3000 EUR v eni poziciji. Če jo zagonim v nulo, torej da delnica ni vredna nič (to je v primeru stečaja mogoče in se dogaja, ampak ker preverim firme katere kupujem, se mi še k sreči ni zgodilo), sem izgubil 10% denarja, kar se da preživet. Še bolj priporočljivo je eno pozicijo spustiti še nižje, tam okrog 5% celotnega kapitala. Moj trenutni portfelj 10 delnic ima od začetka leta 5,25% donos, od tega ena delnica +19%, ena +15% in ena +10%, tri so v minusu, vse med 2 in 3% minusa, ostale pa so v plusu od 3 do 5%. Toda ne prodam, čakam in gledam. Kaže obetavno.
2. Vselej imej plan-strategijo, napisano na papirju. Moja strategija je napisana na dveh A4 listih in se je držim ko pijanec plota. S tem se izogneš trgovanju s čustvi, to pa pogubi 90% trejderjev, le 10% jih pa služi na njihov račun… Tako je povsod.
3. Plan si napišeš odvisno od strategije, ki se jo boš šel. Gre za nabor pravil kdaj, kaj, kako kupujem, kakšne stop in profit limite določim, itd.
4. Eno od ključnih pravil strategije so limiti, takoj ko kupiš določi stop loss ceno, torej koliko minusa še preneseš, preden se delnica avtomatsko proda. To je odvisno od strategije; ko sem dej trejdal sem po nakupu postavil stop loss na 1% nižje od nakupne vrednosti, profit stop pa 2% nad nakupno. Ko je delnica šla v eno ali drugo smer in dosegla mejo, se je avtomatsko prodala, nema trte mrte. Zdaj, ko sem position trejder, so te meje precej višje, sicer me majhen nihaj navzdol ali navzgor prehitro vrže ven iz pozicije, kar pa si ne želim, ker kupujem delnice v trendu, torej je velika verjetnost, da se bo trend nadaljeval, vmes pa bodo pač nihaji. Jasno, da te stop loss tudi vedno ne reši. Recimo objavijo rezultate, delnica čez noč pade 30%, ti imaš stop loss na 20%, pa si zunaj. Vseeno pa je to samo ena tvoja pozicija od recimo dvajsetih. Zato sem na relativno varni strani.
5. Kupujem le delnice, ki so visoko likvidne, firme, ki imajo zgodovino, produkt, ugled, ne kupujem peny stock, torej delnice, katerih cen je tam okrog 1 usd ali manj. Na ameriški borzi je preko 7000 delnic, tako da je izbira enormna.
6. Delnice izbiram s pomočjo screenerjev, torej orodja (brezplačnega najdeš recimo na finviz.com), kjer si s pomočjo desetine različnih kriterijev naredim nabor 20 do 30 obetavnih delnic in med njimi izbiram. Zdaj trenutno tega ne delam, moj portfelj bo nekaj časa nespremenjen. Takoj, ko katero pozicijo prodam, iščem novo nadomestno za svoj portfelj.
7. Zavedam se, da bodo vedno tudi izgubni trejdi. Cilj je, da je dobiček pri dobitnem trejdu večji kot pri izgubnem in da natančno spremljam to statistiko in temu prilagajam strategijo. Ta se vselej malo korigira in pili na bolje glede na izkušnje.
8. Nikoli ne uporabi za borzne nakupe prihrankov, ki jih potrebuješ. Računaj, da lahko izgubiš vse, to je pri začetnikih zelo pogosto. Če si lahko privoščiš, da zagoniš jurja in boš preživel, potem začni s takšnim zneskom. Ostalo hrani za življenje. Borza je hudič in večina se jih opeče, izgubi in neha.

Če sem kaj pomagal, sem vesel.
lp

Ko imaš strategijo napisano in ko s screenerjem najdeš nabor potencialnih delnic, se delo šele začne.
Žal moraš imeti tudi feeling, občutek. Ta pride s časom in je tudi zelo pomemben.

Redno vodiš statistiko. Ko boš naredil vsaj 50 trejdov, potem ti statistika že nekaj pove. Če imaš 50:50 dobitne in izgubne trejde, si na pravi poti. Ker imaš stop loss dvakrat manjši od profit stopa, potem ob takšnem razmerju definitivno služiš. Jaz imam celo 71:29 razmerje v korist dobitnih trejdov, kar je super😋.

In še zadnje pravilo. Ni pohlepa. Bodi zadovoljen z doseženim donosom in prodaj takoj, ko oceniš da je najbolje. Nikoli ne objokuj zamujenih priložnosti. Teh imaš vsak dan na stotine novih. Naj bo povprečni dobitni donos višji od povprečnega izgubnega. Zlato pravilo.

Zelo dobro si tole napisal in zelo podobno strategijo uporabljam tudi sam. Sicer se osebno ne ukvarjam več z delnicami, ampak aktivno samo še s kripto valutami. Opisana, oziroma zelo podobna strategija zame deluje tudi na kripto trgu, če le ni preveč izrazit medvedji trend.
To sem skušal tudi namigniti v temi Kripto Blue Chips.
Gleden na tvoja prejšnja pisanja se samo ne strinjam z tvojo izjavo, da so kriptovalute čista Ponzijeva shema. Tu si pošteno mimo udaril, ampak nič zato, saj te ni na tem Ponzijevem trgu in lahko brez škode ostaneš v tem prepričanju, čeprav je napačno.

No me veseli, da ti podobna strategija trgovanja uspeva tudi na kripto trgu. Evo jaz moj delniški portfelj že nekaj časa ne spreminjam, ker počasi počasi lepo leze navzgor. Potrditev, da imam soliden izbor je vedno takrat, ko gre dow in s&p500 dol, moj pa gor😄, tako kot včeraj.

Ja bom raje kripto nehal komentirat in šimfat, tisto je bilo samo moje skromno mnenje. Bomo videli hitro kam bo šel ta trg do konca letošnjega leta. Potem bo lažje ocenit perspektivo. Ne glede na to pa se močno strinjam, da je kripto trg zaradi visoke volatilnosti zelo primeren za trgovanje. Ampak meni so tako veliki skoki gor ali dol prestresni, tega več ne prenesem😎.

Stres drastično pade in se spremeni v zabavo, če je izpostavljena vsota nižja 😉

….

Hvala za pohvalo kdor to bere.

Nego glede tega, da stres pade, če se igraš z manj denarja. Drži le delno, vsaj pri meni😁.

Imam račune odprte tudi na Etoro in Plus 500, ampak sem šele kasneje ugotovil, da je nabor delnic zelo skromen. Želel sem trgovat na Etoro po svoji metodi, pa kak evro zaslužit od provizije za svoje sledilce, ki bi me kopirali.

Pa sem rekel, ajde, saj si neki trejder, pa dajmo probat forex, če si že račun odprl, grafi so enaki, gibanje tečaja gore dole, neki trendi. Pa sem naložil 200 eur in trgoval eur/usd. Kmalu imel 300 in mislil, da znam. Potem pa pušnil vse. No ja, 22 eur imam gori. Ne grem se več, ker ne znam. Pika. Bi moral v nulo naštudirat.

Pa četudi je bilo le 200 eur, kar spet ni malo denarja za koga, sem se tak sekiral kot da bi zgubil dva jurja.

Saj je fajn na demo računu trenirat. Vsi pravijo daj najprej tam in ko si konstantno pozitiven, pojdi v živo.

Verjemite, ni tako enostavno. Ko kupuješ s pravim denarjem se vključijo čustva, ki te pogubijo. Pri demo trejdanju čustva ne pridejo na plan. Zato ti da dober rezultat na demo trgovanju lažno sliko, da si dober. Nisi.

Priporočam demo za pridobit občutek, potem pa brokerja, ki omogoča trgovanje z minimalnim vložkom, tudi manj kot 1000 eur je možno, in ki ima nizke provizije. Potem pa počasi počasi sprobat.

Učit na svojih napakah in s svojim denarjem mi je največ dalo.

Ko obvladaš čustva, ki jih moraš pri trgovanju izločit, si na pravi poti. Ko se ne potiš in oklevaš ali naj pritisneš BUY gumb za nakup, ampak to narediš mrzel ko špricar, potem je velika verjetnost da boš služil na račun tistih, ki se pajtlajo in drvijo v toku s čredo. Proti prepadu, jasno. Proti praznemu trgovalnemu računu. Tak je to ja.

Meni se trgovanje na Etoro in Plus 500 nikoli ni zdelo preprosto, pa sem imel na obeh odprte testne račune. Istočasno sta mi obe platformi delovali preveč investitorsko neprijazno in naperjeno v neprestane stroške, ki so mi v živo najedali virtualni dobiček. Tako sem tam obupal in zadevo “forex” zaključil.
Zelo lepo pa smo v starih časih trgovali na Slovenski Forex borzi, ki se je imenovala Blagovna borza. Ne vem, če se jo kdo spominja, vse skupaj je bilo lepo in dobro zastavljeno. No na koncu, so jo ustanovitelji okradli, pokradli denar investitorjem, in je Blagovna borza morala neslavno v stečaj, celo nekaj kazenskih ovadb je bilo podanih. Škoda.

kar si napisal so osnove in fino je, da se jih držimo vsi, ki trgujemo.
delnice so v 2017 enormno rasle, če odvzamemo zadnja dva meseca, ko pa se je utrgalo kriptovalutam. Če bi človek vedel, bi 7.1. kripte prodal in vse dobičke vložil v delnice, ki spet noro rastejo 🙂

pri delnicah se splača imet v tehnoloških podjetjih, danes bo AMD eksplodiral, tudi Nvidia,, EA in Activision, pa Amazon, apple, pa kitajske igričarske firme ipd. …

jaz nekaj malega trgujem v eToru in meni je to najlažja možna platforma, vse je avtomatično, ves čas te obveščajo o spremembah, najavah, nastaviš si izgube, dobičke, aplikacija na mobilniku in delnice x5 varjanta omogočajo lepe donose, pa tudi izgube seveda 🙂 je pa res da za ta komfort poberejo provizije. že ob nakupu je nekaj … v delnicah minimalno, pri kriptah mal več, pa dnevno ti par centov vzamejo.

pravilo št.1…. nikoli ne vlagaj denarja, ki ga nisi pripravljen izgubit, pa ne bit preveč pohlepen, in ti bo dobro šlo 🙂
pri kriptah je še moment dolgoročnega vlaganja, ker kripte so v bistvu še pred pravim začetkom, prave eksplozije sploh še ni na vidiku … upam da se začne kmalu 🙂
po več letih sem ob trenutnem padcu spet nekaj malega € dala v bitstamp in naprej, kupila par obetavnih kovančkov in zdej razmišljam, če vse skupaj zaprem in pogledam čez pol leta, kaj sem pridelala :)))
težka odločitev 🙂
najboljše za živčke pri teh nihanjih je pa itak rudarjenje 🙂

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Ma se kar vse kar si napisala strinjam, le kriptomanije jaz ne vidim v prihodnje. Ampak ker to ni moje področje bom tiho raje😄

Ja tud pri delnicah čakamo na pravo korekcijo, čeprav gospodarski pokazatelji v zda kažejo še vedno dobro. Definitivno grem vedno pravočasno v cash, ko ocenim, da se je trend mojega portfelja obrnil dol.

Moj portfelj je razpršen, biotehnologija, hitech firme in nekaj klasičnih proizvodnih obratov s 100 letno tradicijo. Te težko zružijo v nulo. Jasno pa da kupujem, ko so zaradi takih in drugačnih razlogov padli v podn in se tam valjajo kake par kvartalov. Ko se poslovanje stabilizira in se trend spet obrne gor, evo takrat mene.

Jaz svojo strategijo ves čas testiram še z demo portfelji.
Podobno kot imam zdaj denar naložen v živi portfelj, si vsake toliko časa po istih kriterijih oblikujem še enega. Delnic je poplava, tak da ni težko😁.
In potem spremljam kam se ti demo portfelji gibljejo in ocenim ali sem se prav odločil itd.
Tak da imam vedno par portfeljev na zalogi za opazovanje. S tem svojo strategijo preverjam in izboljšujem.

Tak način bolj priporočam začetnikom, kot pa neko demo dnevno trgovanje na neki broker platformi. Naredi se izbor delnic za dolgoročni portfelj po svojih zapisanih pravilih, pol pa vsak teden malo pogledat stanje.

Zanima me trgovanje z delnicamo in sem začetnik.
A bi mi za začetek svetoval katere delnice naj kupim??
nekaj časa že gledam in berem glede tega in tudi demo verzije sem probal, ampak vem da kda je pravi denar je čisto drugače.
zato bi te prosil če bi mi za začetek pomaga, no seveda če hočeš
Lp

Hja, žal to tako enostavno ne gre. Iz zabave sem napisal v tem postu nekaj napotkov. Če se boš vsaj tega držal, boš že nekaj naredil.

Jaz sem prebral veliko knjig, pa sem daleč od strokovnjaka. In nihče ti ne bo dal predloga kupi to in to. Vsak se mora sam odločat za sebe. Zato ti bodo lastne izkušnje največ prinesle. Nikoli ne kupuj tega kar priporočajo mediji. Čreda to kupuje, prodajajo pa poznavalci, ki so to sprožili. Ko se čreda iztroši, nakupi padejo in z njim cena tvoje delnice. Potem pa čakaš in čakaš ponovno rast…

Če si demo trejdal, že nekaj veš, to je dobro. Zdaj si oblikuj strategijo, ki se je drži. Začni z malim vložkom, kupuj preudarno in takoj nastavi limite. Spremljaj, zapisuj, vodi statistiko. Naj ti bo recimo s 1000 evri letos na trgu cilj preživet brez pretirane izgube. Če ti to rata, si na dobri poti.

Korak po korak, brez pohlepa in brez čustev.

Kot primer opazovanja nakupnih priložnosti:
Med dobrimi dvajsetimi delnicami, ki jih imam na spisku potencialnih nakupov za prihodnje, sta CORT in AAOI.
Dve podjetji, ki sta pošteno padli v podn, razlogi so znani, obeti zato bolj slabi, toda ocenjuje se, da je to že vračunano v ceni in da bo ključno kaj bosta pokazali firmi, ko v kratkem poročata o zadnjem kvartalu.

Če bodo podatki solidni in se obrne trend cene navzgor, je vsekakor vredno dolgoročnega nakupa. Če te potrditve ne dobim, potem prste stran do naslednjega kvartala. Imam pa dober občutek. Vendar ne kupujem po občutku, hočem potrditev.

Padanje tečajev je normalno.
Res pa je, da je takrat najbolje biti v cashu.
Je pa odvisno od strategije, ki jo imaš in od makroekonomskih pokazateljev. Sam sem le delno v cashu, ostalo je naloženo v delniškem portfelju.

Če se spomnim Lehman Brothers jeseni 2008 in zloma borz: takrat sem imel delnice nemških firm, ker se trgoval na nemški borzi. Makroekonomske razmere so bile črne.

Naredil napako in nisem prodal. Dow Jones je takrat padel nekih 6 ali 7%, pa se malo pobral. Takrat bi moral prodat. Potem pa je nekaj zgubljal vsak dan po malem, kak dan gor, dva dni dol itd. Do marca 2009, ko je bilo vse kakih 30 do 40% v minusu. Jaz sem pa gledal in upal na bolje. Napaka.

Hvala bogu, da je potem je od marca dalje vse spet rastlo, tudi moj portfelj😊

Toda če bi prodal takoj na začetku in kupoval po tem, ko se je dno oblikovalo, bi zaslužil še mnogo več. Čakanje in drsenje tečajev in upanje, da saj zdaj zdaj se bo pa ja obrnilo, ni dobra taktika. Raje prodat z nekaj praskami kot pa krvavet pol leta. Ket je potem čas za celjenje ran precej daljši.

Za letos verjamem, da še ne bo takega primera. Gre bolj za zdravo korekcijo, osnove so še vedno solidne.

Definitivno pa so sell limiti nastavljeni za vsako pozicijo. Jebiga, če jo dosežem, sem zunaj, ni debate. Ko preveč boli, pač več ne gre.

Saj mnogi rečejo, jebiga, ne paničari, saj Apple ne bo propadel in bo šel spet gor! Ja, drži načeloma. Ampak zakaj bi imel mrtev kapital pol leta ali leto dni naložen ter bi čakal na rast, ko pa je bolje izstopit in kupit takrat, ko se rast dejansko pokaže. Takrat bodo zaslužki večji.

Meni taka strategija redko uspeva, niti jo ne maram, ker se pokaže šele takrat ko je že prepozno. Običajno kupujem po poti navzdol do izoblikovanega dna.

Vsak ima svojo strategijo, edino prav. Sam sem veliko pretrgoval na različne načine, to kar trajbam zdaj mi najbolj paše. Bolj malo dela, ampak malo denarja pomeni tudi malo muzike😊, se pač z nižjimi donosi zadovoljim. Samo da so. Letos še računam na solidni donos, potem pa bo treba malo v cashu čakat.

Osnovna pravila pa so za vse glih, razpršenost in stop limiti, pa se da dokaj mirno spat potem.

Se mi je v letu 2008, še pred krizo, fajn zalomilo. Malo preveč sem vlagal v en papir, super firma iz zda, delnica je lepo rastla in z njo moji donosi. Požrešn. Vse napovedi in analitiki pisali vse naj naj. Prodal druge pozicoje in še malo naložil sem. Napaka.

En dan pa pogledam pa 60% v minusu. Fak. Glavni kupec iz Kitajske odpovedal sodelovanje, prekopirali so ameriške izdelke in jih sami začeli na Kitajskem izdelovat. Še zdaj se tožijo, firma je sicer preživela, desetkrat manj prometa in vrednost delnice pa se drži 90% nižje kot takrat… Če morda kdaj dobijo odškodnino, govori se o mlrd dolarjih, pol bo sicer veselo, ampak 10 let je minilo.

Ko sem prodal je hudičevo bolelo. Še zdaj firmo spremljam, ampak ni več preboja.

Če bi se držal sedanjih pravil, bi bila izguba relativno omejena in pod kontrolo. Res pa mi stop loss na recimo minus 20 ali 25% v tem primeru ne bi veliko pomagal, pozicija bi se zaprla na minus 60. Ampak vseeno.

Razpršenost je pomembna pri obvladovanju tveganja. Četudi ti zvezde niso naklonjene in izgubiš, izgubiš malo.

New Report

Close