Trgovanje z delnicami
Se povsem strinjam. S tem, ko razpršim denar v več pozicij, režem tudi potencialne visoke dobičke.
Ampak tako se najbolje počutim. Danes imam v portfelju enega winerja, plus 25%. Seveda bi bilo super, da bi imel ves denar v tej delnici….
Tak pa je celotni portfelj danes v plusu 5,02%, ne pa 25%. Od desetih mi je še ena pozicija danes šla na +9%, ostale pa minimalno.
Ampak sem v povprečju zadovoljen.
Priznam, da v daljnji preteklosti nisem bil uspešen s strategijo, kjer bi več stavil na enega konja. Ni mi šlo. Zato se zdaj držim tega.
Vsem želim uspeh pri trgovanju!
Skladi so zagotovo najboljša rešitev za vse tiste, ki sami ne želijo ali ne znajo sami trgovati. Ali pa enostavno nimajo časa.
Ko vložite v sklade računajte, da ste notri vsaj 3 do 5 let.
Evo, jaz sem v svojem “skladu” včeraj dve poziciji prodal, ena +19% in druga +22% od začetka leta. Ni mi več dišalo, da ju še držim, zdi se mi preriskantno še čakat.
Takoj kupil dve novi delnici, ki sta bili na opazovalni listi.
Ostale pozicije malo zelene, malo rdeče, samo ena precej v rdeče štrli. Ta mi ni všeč, ampak stop limita k sreči še ni dosegla. Mogoče pa se izvlečem… Pod črto vse pod kontrolo.
Hja imaš prav. Več mora bit zelenih!
Kljub temu, da imam dve novi sveži poziciji, je od desetih 7 zelenih, tudi novi dve. Žal pa je ena od rdečih že bolj na temno rdečem:)
Biotehnološka razvojna firma, nenavadno hitro so objavili izdajo novih delnic, 15% kotacije in evo mene na minus 15. Delnica takoj na nižji nivo. Glavno je zdaj mimo, keša imajo zdaj za 3 leta in tam nekje 80% sem ziher, da bom do polletja v plusu z njo. Imajo več želez v ognju.
To so zelo tvegane naložbe, 90% jim ne rata z novim zdravilom prit na trg. Tistim ko rata, pa letijo delnice gor v stilu Bitcoina.
Sem pred leti eno tako kupil po 1,20 usd, čakali smo na rezultate testiranja zdravila, pozitivni rezultat je predvideval rast na 15-20 usd. Tam pri 2 usd sem pol pozicije raje prodal, nisem imel dobrega občutka.
Rezultati čez mesec so bili negativni. Delnica takoj na 0,20 usd, takrat prodal preostanek. Zdaj so v bankrotu. Jaz sem zlezel ven z nekaj minusa a preživel.
Vselej imam eno tako v portfelju, ampak le desetina naložb. Ziher je ziher.
Moj delniški portfelj desetih USA delnic lepo raste. Skupno zelen, devet zelenih pozicij, sliko kvari ena rdeča na -25%. Bila je na -31%, zdaj počasi le raste. Ob nakupu sem ji določil celo -35% stop loss limit, k sreči se ni sprožil… Računal sem na visoko volatilnost, ampak me je vseeno presenetil tak padec.
Merim od 1.1. dalje, dve poziciji sem vmes prodal z lepim dobičkom, eno s sprejemljivo izgubo.
Ne bo tako lepo kot lani ampak dobrih 20% donosa vseeno računam do konca leta. Res pa je, da se počasi pregreva zadeva, zato bom hitro prodajal z manjšimi dobički od planiranih, če vidim da zadeva več ne gre po pričakovanju.
Boljše vrabec v roki kot golob na strehi😄
Požrešnost se pri delnicah takoj kaznuje. Prodaj, ko leze gor, to je najboljši trenutek.
Haha imaš prav. Mislim da je dno dosegla.
Ampak veš da sem se tej metodi dokupovanja in s tem nižanja povprečne nabavne cene že zdavnaj odrekel. Ne grem se več tega. Imam slabe izkušnje, nekak se mi je večkrat tako dokupovanje sfižilo kot ne. Držim se svojih pravil in se še vedno učim.
Evo gremo gledat ameriko, kaže spet zelo dobro.
Itak je -35% stop loss izjema, v povprečju imam precej nižjo, določam jo za vsako pozicijo posebej na podlagi gibanja v preteklosti, kjer določim nivo podpore. Če pade pod preteklo podporo, adijo.
Ta se je pa divje gibala zadnji dve leti, od 1,5 do 15, pa 7, pa spet 11, pa 3 pol 5. Kupil na 3. Mislil, da je to dno. No zdaj je dno na 2 🙂
Vedno je treba imet kakšno tako veselo delnico, ki zna presenetit. No s to sem za nekaj časa oženjen, presenetila me je res, ampak padala zelo verjetno ne bo, rast pa je odvisna samo od podatkov o uspešnem testiranju novih zdravil. Danes mi gre vse lepo gor, ena celo za 9%, ta revica pa za 1%.
Madonca lepo mi vse šiba gor.
Ena pozicija +42% od začetka leta, ena +16, druga + 12, vse ostale v plusu, razen ene, ki pa se tudi pobira.
Morda danes kaj prodam od najbolj donosnih. Če ne pa definitivno stop limite dvignem zelo visoko pri večini pozicij. Kakšna dva do tri % pod današnjim tečajem. Jebiga, denar je denar.
Odkrito povedano te delnice nikoli nisem imel na radarju, nikoli mi je ni “ven vrglo”, ko si pripravljam potencialne tarče.
Malo pogledal poslovanje, dejavnost, zgodovino, ocene analitikov… Jebemo mast tečaj je v zadnjem mesecu eksplodiral. Mislim pa, da je še veliko potenciala ostalo.
Če bi jo jaz danes kupoval, bi nastavil stop limit tam okrog 49, ko je bil zadnji majhen nihaj navzdol. In bi upal, da se bo trend navzgor zdaj zdaj nadaljeval tam proti 70. Če me vrže ven, pač adijo.
Bolj realno pa je to razmišljanje, da danes ne kupim, ker računam po takšni eksplozivni rasti od dobrih 30 na preko 50, da se bo tečaj spustil in zanihal proti 40. Al pa vsaj tam do 45, to bi bilo zdravo za nadaljnjo rast. Ko se tam izoblikuje neka podpora v nekaj dneh in ko se spet prebudi, potem vstopim. Stop loss malenkost pod tem dnom nastavim. Ker če še spet to navzdol prebije, bo slabo.
Definitivno zanimiva priložnost. Sem si jo dal na opazovanje, pa da vidimo. Trenutno nisem v kešu, morda pa kmalu:)
No me veseli, če sem lahko karkoli pomagal. Zato rad tu gori kaj povem.
Pri delnicah je vedno tveganje. Zato nastavljam stop limite. Vedno. Če me vrže ven pri 5% izgubi je mnogo bolje, kot da gledam počasno krvavenje in prodam pri -20% recimo, ko več ne zdržim. Ali pa pri -30%. Ker če me je vrglo ven pri -5%, nikjer ne piše, da te delnice čez 14 dni ne bi mogel spet kupiti, ko je na -20% in kaže, da je dosegla dno in kaže na ponovni obrat.
Ne se zaljubit nikoli v nobeno delnico in poslušat čustva. Nikoli. Četudi je Apple.
Je bil nekoč en fajn komad “the only way is up, baby”, pa to žal ne drži nikjer:)
Gore dole bi rekel temu kar smo priča na borzah. Trump nekaj trumpne norega, evo pa gremo dol. Pa se konsolidiramo, pa spet nekaj butne, pa ajde gremo spet na tobogan.
Vendar so osnove ameriškega gospodarstva še vedno zdrave, zato računam, da se bo leto nadaljevalo bolje in da bodo tečaji presegli rekordne vrednosti. Takrat bom šel v keš.
Moj portfelj je zelen. Od desetih tri pozicije rdeče. Od teh ena močno rdeča, ker sem ji zavestno pustil dovolj prostora navzdol, pol pa se je to žal res zgodilo… Ampak se počasi popravlja, stop loss se ni sprožil. Računam, da še letos prileze v zeleno.
Na drugi strani pa od zelenih ena super zelena, od začetka leta +63%. In raste.
Ena takšna pozicija v portfelju je vselej dobrodošla. Vendar je treba previdno razmišljat o prodaji zdaj, ko raste in na ta način zaklenit donos. Ker donos samo na papirju nič ne šteje. Enako izguba ne, dokler res ne prodaš.
Trgujte preudarno, razpršen portfelj in vedno nastavit stop limite. To so osnove trgovanja.
Drži, znajo biti padci na delniških trgih, čeprav sem še vedno mnenja, da bo letos še lepo rastlo. To s Kitajsko in carinami se bo počasi umirilo. Za kripto pa ne bi vedel, malo spremljam, ampak so zadeve povsem nepredvidljive. Želim pa vsem čim več sreče!
Pri delnicah je lažje, v petek velike ameriške banke že objavljajo podatke za 1. kvartal, pričakovanja so rekordna in to zna potisnit tečaje.
Sam volatilnost obvladujem s prilagajanjem svoje strategije portfelja, kjer pozicije hitreje menjujem kot včasih. Letos zamenjal že štiri pozicije, dve zaradi izgub in dve zaradi lepih profitov. Eno v divjem plusu bom verjetno tudi zelo kmalu. Samo vrag kar raste in raste, težka bo to. Sladke skrbi sicer, pa vseeno:)
Danes zna bit ognjemet na borznih trgih, Kitajec najavil novo obdobje, povečali bodo uvoz, borze po svetu že slavijo. Spet se obeta en le dan, Azija v plusu, Evropa odpira zeleno, Amerika kaže plus 1% na futures-ih. Se veselim pogleda na svoj portfelj popoldan. Če ne pride kaj vmes, mogoče kak tvit od Trumpeja:) No upam, da ne.
Plus 500 sem uporabljal le občasno za zabavo pri trgovanju z valutami. Zdaj te platforme ne uporabljam več. Zdela se mi je kar okej.
Za trgovanje z delnicami uporabljam Interactive Brokers, priporočam. Zelo nizke provizije, dobra podpora, omogoča pa tudi forex trgovanje in vse druge jajce. No edino kripto ne:)
Borza v NY ravnokar odprla, gledam svoj portfelj desetih delnic.
Tista ena divja je že na plus 95% od začetka leta, tista ena divja, ki sem jo zavestno pustil z stop losdom daleč dol, pa na minus 30. Bila je minus 45… Dve v malo rdečem, ostale zelene med 5 in 10% plusa. Kar zadovoljen.
Nekak računam, da bi se od preostalih tudi katera morala odbit v višave. Pa zaenkrat nič od tega.
Še to: od začetka leta zamenjal 6 pozicij, štiri z minusom in dve s plusom.
Srečno trgovanje!