Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Trgovska ali ekonomska sola?

Trgovska ali ekonomska sola?

Hci bi sla na ekonomsko solo vendar se ji ne da ne vem kako uciti, ceprav je prav dobra 8 r.
Zanima me kako je s programom trgovske sole +2 …je prestop iz trgovske zelo tezak v ekonomsko prosim za izkusnje hvala

Naj se preprosto vpiše na srednjo ekonomsko šolo in opravi poklicno maturo. Če je v OŠ prav dobra ne bi smela imeti večjih težav.

S prav dobrim uspehom se vpisujejo na gimnazije, vidve pa razmišljata o triletni poklicni, samo zato ker se ji ne da učiti.

Na ekonomski je več matematike – v različnih oblikah

Dobro razmislite kako naprej. Ce ste iz LJ vam ekonomsko odsvetujem razen, ce nimate kakih vez za naprej. V LJ je 5 ekonomskih sol, kar pomeni vsako leto 400-500 novih ekonomskih tehnikov. Nekaj ful tezje ni, ce bo sla na 3+2, ucit se bo pa morala v obeh primerih. Koliko je pa samo od nje odvisno.

Ja in? Bo vsaj imela poklic in če je tako pametna in bo želela, bo lahko izobraževanje tudi nadaljevala. A naj gre na gimnazijo, da bo na koncu na istem kot nekdo z dokončano OŠ, se vpiše na en xy faks in potem ždi na zavodu za zaposlovanje kot na tisoče drugih in čaka in čaka in je staršem strošek, ter pri 30+ brez dneva delovne dobe? Naj konča poklicno, se zaposli, konča ob delu še kakšno šolo in medtem, ko bo čakala možnost boljše zaposlitve, bo vsaj imela službo in ji bo tekla delovna doba.

Res ne razumem nekaterih. Ni važno, tudi če otrok nič ne naredi iz sebe, važno da se lahko reče, da hodi na gimnazijo.

Tako je.

Avtorica, tud sama sm hodila na ekonomsko, nism bila kaka zagreta dijakinja, tud v OŠ ne, me je vse drug bolj zanimal kot učenje, pa sm ekonomsko nardila bp in se tud po koncu šolanja takoj zaposlila. Brez kakršnihkol vez. Še celo 2 izbiri sm imela.

Ja in? Bo vsaj imela poklic in če je tako pametna in bo želela, bo lahko izobraževanje tudi nadaljevala. A naj gre na gimnazijo, da bo na koncu na istem kot nekdo z dokončano OŠ, se vpiše na en xy faks in potem ždi na zavodu za zaposlovanje kot na tisoče drugih in čaka in čaka in je staršem strošek, ter pri 30+ brez dneva delovne dobe? Naj konča poklicno, se zaposli, konča ob delu še kakšno šolo in medtem, ko bo čakala možnost boljše zaposlitve, bo vsaj imela službo in ji bo tekla delovna doba.

Res ne razumem nekaterih. Ni važno, tudi če otrok nič ne naredi iz sebe, važno da se lahko reče, da hodi na gimnazijo.
[/quote]

To ni bila moja poanta. Želela sem samo povedati, da je prav dober uspeh čisto dovolj za štiriletno srednjo šolo, saj nekateri z istimi ocenami uspešno končajo gimnazijo. In da se torej ne rabita obremenjevat s tem ali bo morda srednja ekonomska pretežka in bi zato morala na 3 letno poklicno šolo.

Vsi se zgražajo, kako mame silijo trojkarje na gimnazije. Ti si pa očitno druga skrajnost, ko bi prav dobro hči dala na 3-letno šolo….

Glej, odločita se kakorkoli, ampak če hočeš, da ti hči popolnoma zabluzi, jo vpiši na trgovsko, bosta imeli potem vsaj sadje, zelenjavo in še kake druge rastline s konkretnim popustom…

Čisto tako, kaj si pa naj začne s trgovsko? Danes v štacunah delajo prodajalke 50+, ostalo so pa punce, ki preko napotnice, svoje ali sposojene delajo svojih najboljših deset let, dokler ne najdejo druge službe, nato jih nadomestijo druge takšne punce.
Če se ji ne da učiti, ji tudi ekonomska ne hasne prav veliko. Takšnih, ki so jo komaj zlezle in obtičale na V. stopnji, je za izvoz, za vpis na resni faks so bile preslabe, za plačilo šolanja ob delu pa z delom na napotnico nimajo niti za futer, ne pa še za šolnino. Naj gre punca v kak poklic, ki je zaposljiv, četudi moški. Učenja je nekaj manj, več je prakse in takšne šole pol lažje zlaufajo. Se bo vsaj lahko zaposlila po triletni, če se ji ne bo več za učit. Če bo ugotovila, da ji je kruh pretežak, pa še vedno lahko gre potem študirat dalje. Ne vem, zakaj bi vse, ki se jim ne da učit, rade bile tajnice. Pismo, danes je treba znat jezike in bit računalniško precej pismen, da dobiš job v pisarni. Tega pa brez učenja ni. Če bo šla npr. za vodovodarko, ko bo prvič nardila narobe, jo bo majster spekel pri plači, pa bo naslednjič naredila prav. In njemu bo načeloma čist vseeno, ali je imela angleščino dve ali pa tri.

[/quote]

Jaki je to poklic, to bi gimnazijec tudi lahko delal, matematika na gimnaziji je svetlobna leta pred sr. ekonomskimi. Prehod iz ekonomske na faks je pa težji če nimaš delovnih navad, ki ti jih na gimnaziji (če je kvalitetna) dajo, če ne ne narediš

Jaz sem hodila na Srednjo trgovsko šolo Ljubljana. Delala sem v Merkatorju in trgovini s sadjem in zelenjavo. Trudijo se, da bi dvignili ugled šole.

Ne vem kako je dandanes, ampak ko sem jaz hodila v šolo (roška), so bili učenci na trgovski šoli svetlobna leta za nami kar se znanja tiče in obnašanja/discipline v šoli. Osebno otroka nikoli ne bi tja vpisala. Veliko večja možnost tam da zapade v neko družbo, ki ti ne bo všeč in ne bo dobra za njo. Samo po pravici povem. Mi nismo v temi niti tam okoli trgovske radi hodili, ker so bili vedno problemi.

V osemdesetih letih je bila Ekonomska šola ena najbolj zaželenih šol, zato so se tja vpisovali odličnjaki. V začetku devetdesetih so na trgovski šoli imeli veliko odraslih, ki so bili z OŠ zaposleni v trgovini ali pa so brez šole delali v pisarni. Vsak je lahko naredil komercialno šolo in ker so podarjali ocene, je moja izobrazba postala malovredna. Zdaj se verjetno ne norčujejo več iz učencev, ampak se zelo trudijo za dijake, da bi šolo spravili na dober glas. Zadovoljni učenci so najboljša naložba. Zato se vpišite na trgovsko šolo, če bi radi prodajali. Prodaja je osnova vsakega posla.

Zgornjemu komentarju se samo smejem. Prodajalec si lahko brez kakršnekoli šole.

Tema je že stara, ampak s prav dobrim uspehom bi jaz svetovala 4-letno ekonomsko, potem pa naprej.

Odgovor na objavo uporabnika
Mk71, 23.11.2024 ob 07:47

V osemdesetih letih je bila Ekonomska šola ena najbolj zaželenih šol, zato so se tja vpisovali odličnjaki. V začetku devetdesetih so na trgovski šoli imeli veliko odraslih, ki so bili z OŠ zaposleni v trgovini ali pa so brez šole delali v pisarni. Vsak je lahko naredil komercialno šolo in ker so podarjali ocene, je moja izobrazba postala malovredna. Zdaj se verjetno ne norčujejo več iz učencev, ampak se zelo trudijo za dijake, da bi šolo spravili na dober glas. Zadovoljni učenci so najboljša naložba. Zato se vpišite na trgovsko šolo, če bi radi prodajali. Prodaja je osnova vsakega posla.

Imamo kar velik oddelek prodajalcev pri nas, ne v trgovini, so zelo dobro plačani (delno po učinku), pa niti eden nima trgovske šole. V bistvu imajo vsi fakultete. Različne. Dobrega prodajalca ne naredi šola, je karakter, kako zna z ljudmi, kako se zna obnašati v socialnih interakcijah, kako se zna pogajat, kako je všečen ljudem, kako je iznajdljiv…. Razen če pač misliš prodajati v trgovinah. To pa tudi ne rabiš trgovske.

v reali, 23.11.2024 ob 07:56

Imamo kar velik oddelek prodajalcev pri nas, ne v trgovini, so zelo dobro plačani (delno po učinku), pa niti eden nima trgovske šole. V bistvu imajo vsi fakultete. Različne. Dobrega prodajalca ne naredi šola, je karakter, kako zna z ljudmi, kako se zna obnašati v socialnih interakcijah, kako se zna pogajat, kako je všečen ljudem, kako je iznajdljiv…. Razen če pač misliš prodajati v trgovinah. To pa tudi ne rabiš trgovske.

Ja, Trgovska žilica je prirojena. Prodajaš lahko s katerokoli izobrazbo. Odvisno od zahtevnosti in poznavanja blaga. Tudi trgovska šola je neka izobrazba.

S prav dobrim uspehom gredo učenci v OŠ gredo na gimnazije, pa da ne bi šli na srednjo strokovno šolo … Na poklicno trgovsko šolo se vpisujejo učenci s popravnimi izpiti. Nič ni sicer narobe, če bi šla 3+2, vendar menim, da bi zmogla v srednji ekonomski šoli. Je tudi prav, da dobi in ohrani delavne navade učenja (itak se je potrebno kasneje v službi vseživljenjsko učiti). Jaz bi jo spodbudila, da gre na srednjo ekonomsko šolo, če se ji pa nič ne bo dalo učiti, pa lahko po 1. letniku brez problemov prestopi v trgovsko šolo, s kakšnim diferencialnim izpitom.

Zato so največji svetovni trgovci vsi po vrsti reveži. 😁

moja hči je končala poslovno ekonomsko šolo v CELJU.

Jaz nisem mislila na to prav dobro učenko, ampak tiste, ki se slabše učijo, je pa to dobra šola, vsaj kolikor je meni znano.

vse je trgovina, 23.11.2024 ob 08:18

Zato so največji svetovni trgovci vsi po vrsti reveži. 😁

In koliko njih je trgovsko šolo končalo? 😀

A da bi se sončki kaj sami odločali, pa res ne gre? No. A se boš ti ùcila namesto nje?

Je oa vseeno drugače, če je doma ekonom lonec s piskanje od navadnega, ko je skuhano. Pa vseeno, za kar se bo že odločila. Res no eni starci, pol pa enega prostega spisa tam ne morejo sestaviti

Se ji ne da učit. Ja pa kaj pol? Nauči jo, da v življ.je potrebno opraviti obveznosti potem pa je na vrsti zabava/užitek/počitek. Kaj vse se ji ne bo dalo v življ? Vstat, iti v službo, skuhat kosilo, prevzet otroka v vrtcu..ja pa bo morala!! Učenje pač ni izbira ampak dolžnost. Če je glupa (low IQ) je pa drug problem..potem išči 3letne in dobrega zeta (ki naj ne bo kriminalcev, vseeno pri 40tih bo babo brez intelekta žal zamenjal za lepšo brez intelekta, ker perferira ta tip lepe praznine).

New Report

Close