Triptofan
vrtnagredica, 12.10.2023 ob 18:08
Znižat? Jaz imam triptofan v kapsulah. Ga pa ne jemljem več. Si poskusila malo melatonina (v spreju)? Ampak res samo malo, pa ne na zaporedne dneve.
Mam ga prevec.
Obup. Ce vecerjam npr jajce s porom al jajce z gobicami…gledam v luft, namesto spat. Jajce zvisa triptofan. Ok pac taki vecerji se izogibat.
Ne vem kako znizat.
Šnelca_783, 12.10.2023 ob 20:15
Mam ga prevec.
Obup. Ce vecerjam npr jajce s porom al jajce z gobicami…gledam v luft, namesto spat. Jajce zvisa triptofan. Ok pac taki vecerji se izogibat.
Ne vem kako znizat.
Kako pa veš, da ti naraste triptofan? In po čem sklepaš, da je to razlog, da ne moreš spat? Prvič slišim….
Meni pomaga že omenjeni melatonin, ampak res samo redko, po potrebi. Še redkeje pa noctibenmea, ampak tisto je res samo “gašenje”, ko je že zelo hudo. No, za najhujše imam pa sanval, ampak že več let nisem.
Ne pijem kave prepozno, pa nezdrava večerja tudi pomaga pri spanju. Lahko tudi kruh, mleko, makaroni, krompir. Če več kot eno uro ne moreš zaspat, se pa ne preveč sekirat, pojdi gledat film na telefon ali kaj brat, igrat igrico, poslušat glasbo. Se boš vsaj sprostila, če že spala ne boš.
Največ triptofana vsebujejo:
Jajca, zlasti beljak,
alga spirulina,
perutnina (predvsem puranje meso),
ribe, zlasti trska in losos,
mlečni izdelki, kot so mleko, jogurt, skuta,
goveje meso in jagnjetina,
žita, rjavi riž, kvinoja in koruza,
stročnice, predvsem zeleni grah in čičerika,
krompir,
banane.
Ali ste vedeli?
Triptofan ima naravni sedativni učinek, kar pomeni, da nam lahko pomaga odpraviti težave z nespečnostjo, posledično pa vpliva tudi na boljše splošno zdravje in razpoloženje. Pomanjkanje spanja lahko privede do različnih zdravstvenih težav, kot so depresija, upad motorične koordinacije, zmanjšana sposobnost koncentracije in spomina, bolečine v mišicah, povečanje telesne teže in druge. Jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo triptofan, lahko tako prispeva k boljšemu splošnemu zdravju.
Kaj naj potem jem??
Imam ravno nekaj let zoozan izbor ovseni kosmici, ajdova kasa, jajca, banane…zjutraj. Ker mi to preseda sem dodala se kajzarce s sirnim namazom in zitno kavo.
Zjutraj na tesce mi ne gre polenta z zito kavo ne jogurtom.
Ravno za malico se matram jest polento z grskim jogurtom. Pa spet grski ma triptofan.
Mi preostane samo voda
Triptofan visok, niacin nizek.
Melatonin? Ne upam se ga “jemat”
Na zraku sem. Hodim.
Ko bi mi hoja znizala triptofan bi bilo super.
Pri triptofanu se zasteka, da se ne izloca ne melatonin, ne niancin…
Meritve – biostile.