Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Tu oddam, tam najamem – simple or not?

Tu oddam, tam najamem – simple or not?

Punce in fantje,

mi poveste vaše razmišljanje in izkušnje?
Živim v kraju LJ+25 km, služba in otrokovo varstvo v LJ. Vsakodnevne vožnje – v smislu časa in denarja – me je groza.
Svojega stanovanja ne morem prodat – še veliko let kredita ipd., zato razmišljam o tem, da bi svojega oddala in drugega v lj najela. Seveda bi morala dodati k najemnini, se pa izognem stroškom za vožnjo.

Ali kdo to prakticira in kakšne so izkušnje pri najemanju, če si sama mama z malim otrokom?
se moram pripraviti na serijske zavrnitve?
je problem najti deloma opremljena stanovanja?

hvala za odgovore.

jaz bi vseno poskusil stanovanje prodati

Samo pripomba: tudi stanovanje, za katerega imaš kredit, lahko prodaš. Kredit pač poplačaš s kupnino in najmeš novega s hipoteko na novo stanovanje, ki bi ga kupila. Ali pa s kupnino kupiš novo stanovanje in se hipoteka prenese. pozanimaj se v banki.

Mogoče bi bilo dobro sedaj prodati stanovanje, ko še dobiš nekaj zanj in nato počakaš, da cene stanovanj v LJ še padejo ter boš lažje kupila stanovanje v LJ, kot pa recimo, da bi sedaj prodala in kupila, ali pa čakala s prodajo in dajala v najem, cena tvoje nepremičnine pa bo zgubljala na vrednosti, vsaj mislim, saj si dokaj blizu LJ in ne nekje, kjer so cene veliko bolj padle kot v LJ. Za LJ se še čaka počakati in v krizi velja pravilo, tisti, ki prvi spusti ceno, najprej proda in najmanj zgubi. je zelo podobno borzi.

obstaja tudi verjetnost, da ti bojo najemniki stanovanje spravili v tako slabo stanje, da ga boš potem težje prodala.

kot so ti že povedali, ni noben problem prodat stanovanje pod hipoteko. že v prodajni pogodbi se definira, da se znesek v višini preostalega kredita nakaže direktno na poravnalni račun tvoje banke, ta pa v zameno izda izbrisno pobotnico (dokument, s katerim se hipoteka izbriše iz ZK). preostala kupnina pa gre na tvoj račun.

Oh, kako rada bi prodala, ampak:
– imam 20-letno posojilo vezano na CHF (odplačujem ga peto leto)
– na banki so mi razložili, da bi, v primeru prodaje stanovanja in poplačila posojila, zaradi razmerja frank-evro ta hip zelo drago poplačala kredit,
novega pa ne bi dobila tako “ugodno”
– vem, da lahko preneseš hipoteko, ampak tu sta 2 hakeljca: v Lj lahko s prodajo tega (KR, 60 m) kupim enosobno, poleg tega pa moraš biti za prenos hipoteke (zaradi zavarovanja) vsaj 24 ur lastnik obeh stanovanj – tako pravi banka. Če bi imela dovolj denarja za dvosobno, bi prodala in kupila v LJ, ampak pač nimam 🙁
Je pa še ena možnost: prodam, poplačam posojilo, preostanek (ki ne bo lih ogromen) naložim in najemam, ampak se mi zdi, da je bolj smotrno oddajati in najemati.

Toliko, kar zadeva prodajo, dodatni argument za selitev v lj pa je dejstvo, da sem ostala brez avta. Če bi živela v LJ, bi se tako izognila stroškom nakupa, vzdrževanja, bencina ipd. (ko bi ga pa poz+trebovala, bi si ga lahko izposodila od staršev).

Moje stanovanje pa je staro 25 let, sicer obnovljeno (okna, tla), ampak mislim, da ni kaj strašno za uničiti 🙂

Vesela bom nadaljnjih razmišljanj in hvala za dosedanja.

Moj nasvet:
Poplačaj kredit, sploh zato ker je v CHF.
Če že ne poplačaš naredi vsaj konverzijo. zakaj? Moje mnenje je da bo tečej eur-chf še padel in tudi prihodnost EU območja ni prav rožnata. poleg tega imaš plačo v EUR in si po nepotrebnem izpostavljena valutnemu tveganju.
Ostani v stanovanju v KR. Zakaj
Vožnja LJ-KR je 20 min. Če kupiš stanovanje v LJ imaš lahko do službe še več kot 20min.
Najdi varstvo za otroka v domačem kraju.
Življenje v Kranju je vsaj 20% cenejše kot v LJ. Razne aktivnosti za otroke,restavracije….

LP

Mara mam 1 noro dober predlog zate
Poroci se za milionarja 😉 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close