Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tumor na prostati – vaša podpora

Tumor na prostati – vaša podpora

Po pregledu prostate letos poleti mi je urolog svetoval biopsijo, ki je pokazala, da je v tkivu prisoten tumor. Imam napotnico še za MR preiskavo, ki naj bi pokazala točnejšo diagnozo. A bog ve kdaj bom prišel na vrsto.

Seveda sem bil zelo zaskrbljen, potem pa sem se nekako “prepričal”, da se kaj takega meni ne more pripetiti, saj trenutno ne čutim nobene spremembe ali bolečin v telesu. (Če je res, ali se hitro razširja še na druge organe?)

Dobri ljudje, kaj mi svetujete, kaj naj naredim? Res da jih imam že 76, a sem v dobri kondiciji in se nebi rad še poslovil. Dajte, potroštajte me malo!
Hvala in lp!

Spoštovani, žal mi je za vašo diagnozo. Če ste to napisali, potem imate nekaj optimizma še v sebi in naj vas drži pokonci. Upam da vam bodo ob strani stali tudi svojci in ni se treba poslavljat. Poskušajte še več metod zdravljenja, alternativa, pojdite molit na romarska središča, če imate možnost. Vključite se v kakšne psihološke pogovore. Naj vam znese in obdržite voljo, vero in upanje. Vse dobro in pozdravite se.

cimpreeej si poisci možnost za operacijo. vsee dobro iz srca❤️

Verjetno ni tako črno, sicer bi te zdravnik poslal na MR po hitrem postopku. Vseeno pojdi čimprej, magari samoplačniško, že zato, da boš prej ven iz negotovosti, pa tudi zdravljenje se bo lahko začelo hitreje. Danes s sodobnimi zdravili in novimi terapevtski  pristopi pozdravijo že marsikaj, kar še pred nekaj leti ni bilo možno. Zato le pogumno v boj. Zdi se mi, da imaš v sebi kar nekaj iskric humorja in dovolj pozitivne naravnanosti ter iskrene volje, da boš zmogel čez vse neprijetnosti. Seveda bodo tudi padci, črni dnevi, a tvoj zapis kaže, da si iz pravega testa, da izideš zmagovalec. Vso srečo ti želim! Pa poročaj, kako bo šlo, bomo še kakšno rekli in po potrebi kaj zmolili zate.

Tumor na prostati…. Pomembno je ali je maligen ali benigen, ali je velik? ali  je povzročil zasevke?

Kolikor starejši je pacient ob postavitvi diagnoze raka prostate, toliko bolj verjetno bo taka oseba umrla verjetneje od starosti, kot od raka.

Je pa seveda odvisno od veliko  dejavnikov.  CT  preiskava je na mestu, pomemben je tudi izvid PSA.

Torej tumor na prostati je lahko benigen (nenevaren za zasevke) ali maligen ki lahko povzroča zasevke drugje po telesu.

V primeru benignega tumorja se spremlja stanje, če ne raste preveč, če ne povzroča posebnih težav je to to. Verjetno bo urolog predpisal kakšna zdravila in spremljal stanje. Če se tumor razrašča in povzroča zaporo sečnice in še kaj,  sledi operacija.

V primeru malignega tumorja se preveri morebitna razširjenost s CT, z nuklearnim slikanjem, pa tudi z drugimi preiskavami.

Skoraj gotovo sledi terapija z zdravili, redno se kontrolira PSA (to so tumorski markerji za prostato). Če zdravila ne zadoščajo sledi morda obsevanje, morda tudi operacija.

Vsekakor so leta takšna, da bo bolezen prostate verjetno počasnega napredka.  Če bi bila enaka diagnoza pri starosti npr. 50 let, bi bilo stanje bolj zaskrbljujoče, saj rak pri mlajših praviloma hitreje napreduje.

Priporočam kakšen naraven prehranski  dodatek  za dvig imunosti, recimo napitek iz aloje arborescens, konopljina smola, jožefova pasta in podobno. Ne vse hkrati, lahko pa zaporedno. Zdrava prehrana je tudi pomembna. Živeti je treba še naprej telesno aktivno, dobrovoljno in optimistično ter med pozitivnimi ljudmi.

Pa: “Bogu se priporočite” je vedno dejala moja babica 😇🙏

Vse dobro želim in pogumno naprej.

Pojdite čimprej na MR in ostale preiskave. Končno odločitev bo dal zdravnik oz. onkolog. Vsekakor ni za obupat. Zelo je pomembno, če ste drugače še zdravi in vitalni. Nihče od nas ne ve, kaj nas čaka jutri, zato sedaj ni razlogov  za obup, pač pa za pogum, boj in vztrajnost. Vzdržujte kondicijo, zdravo se prehranjujte, telovadite, hodite, dovolj spite in počivajte. Skratka, poskrbite za svoje duhovno, duševno in telesno zdravje.

Vse dobro in korajžno naprej. Sreča je na strani pogumnih, pravijo.

Ne razumem takšnih ljudi, ki si mislijo, “kaj takega se meni ne more pripetiti”. Ali si avtor res tolk butast, ali imaš ego napihnjen do nebes? Ce bi bil mlad, bi še človek razumel, ampak pri 75? Seveda se ti bolezen lahko zgodi. Pa kaj! Boš že reševal tako kot je treba, prdec stari. Če pa misliš da te nikoli ne bo pobralo, pa svaka čast!

Vem kako je imet tumor. Uspešno smo rešili. In ja, zgodilo se je tudi meni. Pa kaj potem. Stisnili smo vse moči in šli čez to. Takšno je življenje. In treba ga je uživat. Čimbolj. Srečno, stari.

Takoj samoplačniško na MR.

zdravo!poznam 2 taksna primera,pri taksnih letih.zdravljenje je bilo zelo uspesno zato pogumno naprej.

vse dobro zelim!

Če je tumor torej benign, se ga pusti, dokler ne postane malign…. Butalci pač. Seveda ne bo vsak benign tumor postal malign, ampak iz benignega se razvijejo maligni tumorji.
to pišem samo zato, ker vem za primere, ko se je razvil rak, ker kao tumor ni bil nevaren….
Včasih dobim občutek, da se vsi norca iz Slovencev delajo pri belem dnevu.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 4720, 16.11.2022 ob 21:15

Po pregledu prostate letos poleti mi je urolog svetoval biopsijo, ki je pokazala, da je v tkivu prisoten tumor. Imam napotnico še za MR preiskavo, ki naj bi pokazala točnejšo diagnozo. A bog ve kdaj bom prišel na vrsto.

Seveda sem bil zelo zaskrbljen, potem pa sem se nekako “prepričal”, da se kaj takega meni ne more pripetiti, saj trenutno ne čutim nobene spremembe ali bolečin v telesu. (Če je res, ali se hitro razširja še na druge organe?)

Dobri ljudje, kaj mi svetujete, kaj naj naredim? Res da jih imam že 76, a sem v dobri kondiciji in se nebi rad še poslovil. Dajte, potroštajte me malo!
Hvala in lp!

Spoštovani!

Vem, da ste zaskrbljeni. Vsakemu se sesuje svet, ko se pojavi rak ali možnost, da to postane. Svetujem vam, da poiščete psihosocialno pomoč v Društvu onkoloških bolnikov SLO. Prostore imajo na Poljanski cesti 14 v Ljubljani. T: 01 430 32 63, mobi: 041 835 450, OnkoFON 08023 55.

V društvu delujejo skupine za samopomoč, tudi za individualno pomoč se lahko obrnete nanje. Lahko se boste pogovorili s prostovoljci, ki imajo sami izkušnje z prebolevanjem raka prostate. Zelo so aktivni, prijazni, empatični in razumejo strahove in stiske ljudi, ki se soočajo s težko boleznijo.

Na netu imate njihovo spletno stran. Poiščite jo ali naj vam kdo pomaga in pridobite kar največ info o svoji bolezni.

Upam, da sem vam vsaj malo pomagala. Vse dobro želim!

Želim ti vso srečo, predlagam da poleg klasične medicine, preizkusiš še druge variante.

Želim ti, da to uspešno urediš!

New Report

Close