Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Turbo

Turbo

Tu sem dobila že zelo dobre informacije in zdaj me zanima, kaj pravzaprav pomeni turbo, zlasti pri dieslih.
Upam, da ne skušam preveč potrpežljivosti stručkotov in da mi bo kdo to poljudno pojasnil.
Hvala in lp.

Turbo je oznaka za prisiljno polnjenje zraka. Pri normalnem motorju gre tako da zrak vstopa v motor prek filtra in potem pri bencinarjih sistema za regulacijo pretoka zraka in nato v cilinder; pri dieslih je isto samo da se ne regulira pretoka zraka.
Turbo kompresor ali turbina sta sorodna pojma in opravljata isto nalogo namreč da že očiščenem zraku povišata tlak od nekje 0,6 pa do 1 bar. Pr bencinarjih manj da ne klenka. Praktično pomeni da imaš ti cilinder polnjen namesto z atmosferskim tlakom z precej višjim tlakom zraka. V veliko primerih se stisnjen zrak dodatno ohlaja, ker je fizikalna lastnost zraka da ima pri nižji temepraturi višjo gostoto.
Turbine se vgrajuje zaradi drastične spremembe lastnosti motorju kot so konstanten navor, ki se zgodaj začenja in dolgo traja ter visoka končna moč; tako se približa idealni želji po konstantnemu momentu na kolesih, ki je poterbna za pravo pospeševanje. Sploh ne vem kdo danes še kupi atmosfersekga diesla in zakaj.
Pomembno pri tehle turbo strojih je ravno ta dodatni del turbina ali kompresor. Tole se vrti z 10000 in več vrtljaji/min ta hitrost povzroča tipičen zvok kot žvižganje; se pravi mrzlo se ne sme terat, če crkne in garancija ne valja bo $$$, servis turbine je tudi $$$.

New Report

Close