Turčija-Kurdistan
Hojla!
lahko ti povem, da nista nevarna. jaz nisem imela slabih izkusenj.sem bila lani. res pa da je v obeh zelo vroco, posebno v sanli urfi, tudi do 45 stopinj. v sanli si lahko ogledas abrahamov rinik, pa kar neki zadev. v dyrbakir pa je tudi zanimiv, ker ima polno majnih cerkvic in znamentisti, v katere prides, ce poznas kaksnega domacina, ki ti jih potem razkaze. itak pa ne bos imel problema jih spoznati, ekr sami pridejo do tebe. v dyrbakirju sva bili celo na kurdski poroki, kjer se vedno starsi najdejo sinu nevesto. aznimivo.. poceni je pa itak, tako kot po celi vzhodni turciji, samo vroce je ful…
lp
tanja
Hi
Ne sopotnika ne potrebujem, namreč grem s punco. Koliko dni pa potrebujem za obe mesti. Ali je Dykabiry res tako odštekan. Vsi ki so bili v turčiji mi svetujejo da naj čim prej pobegnem na vzhodni del turčije. Nočem biti glupi turist ampak vseeno si želim videti nekaj stvari na zahodu ( efes, pammukale, pergamom).
Za vse ki si želijo karto do istambula pojdite na Collegium ali pa na agencijo OSKAR v Kranju imajo karte za 65.000 sit na adriji stane isti let za 90.000. neverjetno.
LP GREGOR
Hojla!
ce si se student, pojdi na sta, ker so akrte okol 40000 s takso, je pa let iz zagreba..jaz sem porabila lani 140.000 z letalsko karto, za pet tednov po turciji. res pa je, da sem bila skoraj stiri tedne na vzhodu. jedli sva v restavracijah, kjer sva za dve placali vcasih tudi 500 sit. v povprecju pa sva spali za 900 sit na noc. na vzhodu so cene prenocisc okoli 600 tolarjev..midve sva bili ponavadi v krajih od 1-3 dni, odvisno od druzbe, znamenitosti. imele sva dovolj casa. predlagam pa ti , da gres najprej na vzhod, oz da ne gres na zahod. Midve sva bile najprej na vzhodu in potem ko sva po stirih tednih prisle v kapadokijo, sva bili razocarani, ker je bilo polno turistov..midve sva si kapadokijo ogledali v treh dneh, saj je zanimiva, samo midve sva dozivele mnogo lepega na vzhodu. midve pa sva naredile ta krog: istanbul, Unye, trabzon, Ayder (kackar), Dogubayezit, Van, Tatvan, nemrut Dagi, bitlis, Diyarbakir, Hasankeyf (predlagam , d asi gresta pogledati to mesto, ker je zelo malo omenjen, je pa precudovit), Mardin, Sanli Urfa, Kahta, Nemrut dagi, Sivas, Goreme, Konya, Pamukale, Cesme, Istanbul).
lp
tanja
Hojla!
na sta-ju (studentska tiskovan agencija) jo lahko dobis za okol 40000 , samo moras biti pod 26 let. jaz sem sla lani v zacetku julija, in je stala 42000 s takso, letos, ap je podobna cena , ker malo spremljam letalske karte.
Ja, razdalje pa so ogromne. midve sva jih samo po turciji naredili okol 5000 km, ce ne se vec..ce imas malo casa, ti imas tri tedne, bi ti svetovala, ce te zanima vzhod, pojdi najprej na vzhod. se najboljsa varinata je, da letis iz istanbula do vana in potem okol bluzis. Svetujem ti ,d ase cimprej poberes iz istanbula. saj je istanbul lep, samo v istanbul lahko gres kdaj drugic. Po turciji je pa avtobusni promet zelo ok. cene so cenejse kot pri nas. midve sva npr dali od istanbula do samsuna, 740km, 4000 sit. ce so bile daljse razdalje, sva potovali ponoci. na vzhodu je pa manj nocnih avtobusov, zaradi varnosti. ker je tam zelo veliko vojaskih kontrol( ni panike).
Skratka pojdi na vzhod, ker tam se ni turistov. cez par let ne bo vec zanimivo, ker v dolocenih delih ze prodira zahod..
lp
tanja
Hojla!
Avtobusi vozijo zelo pogosto cez dan na vzhodu. le ponoci ne, npr. iz Dogubayezita proti zahodu ne vozijo, zaradi varnosti. ze cez dan je veliko vojaskih kontrol. na zahodu pa vozijo nocni avtobusi..
Glede menjave pa: denar je najbolje imeti, ameriske dolarje, ki jih lahko zamenjas kjerkoli, na banki, na ulici. za potovalne ceke pa ne bi vedla. po mojem jih lahko v bankah zamenjas, samo mislim,da se ne splaca, zaradi visje provizije..
lp
tanja
Hojla!
Midve sva sli na Nemrut iz Kahte, blizu Adiyamana. Ko sva bili v kahti , ni bilo nobenega turista(ceprav sva bili okoli 25 julija), da bi se z njimi dogovorili in skupaj najeli avto, kombi ali taksi, ker potem se stroski delijo. tako sva bili primorani, da sva najeli svojega voznika. peljal naju je gor, videli sva soncni zahod, sva tam na strehi presplali in videli soncni vzhod. to je prislo skupaj za obe 8000 sit, potem naju je pa nazaj , naslednji dan peljal v Kahto. za to ceno pa sva se se pogajali.. imajo kar visoke cene. pametneje je iti iz kaksnega drugega kraja iz Adiyamana, kjer je vec turistov, samo bo pa po mojem drazji, ker je dlje..
Ena varianta pa je da stopas, ker gre vsak dan gor veliko turistov, domacinov..samo problem je z veliko prtljage, pa potem za nazaj, ker se vsi vracajo po soncnem zahodu, pa ce ti nihce ne vstavi… ne vem, probaj , pa bo bolj avanturisticno…
slikajo pa se radi, in potem hoce vsak imeti sliko in ti da naslov. samo vsem ne mores ustreci…ne tezijo, pa da jim moras placati, ce ga slikas.. mogoce v istanbulu – tisti k nek sok ali vodo prodajajo, pa so se v narodne nose obleceni..na vzhodu se tega ni- se ne znajo izkoristiti-hvalabogu, bodo pa kmalu.. tako da se cimprej odpravi v turcijo..
ja upam, da si miselna za ta nemrut, ker obstaja se en nemrut-vulkan, ki ima dva jezera, en ima toplo vodo, en hladno. na tega pa sva prisli iz tatvana, kjer sva prespali pri eni familiji.. cudovito..
lp
tanja