Turcija
Hojla!!
Kdor koli pride v istanbul, gre v Orient hostel (lonley planet). ti ga ne priporocam. Boljsi je mavi(modra) hostel=blue hostel. Cenejsi je, v ceni pa je vstet se zajtrk. Je blizu orient hostla in za Ajo sofio. Ce te karkoli zanima v zvezi s turcijo, mi lahko pises, ker sem lani prepotovala celo turcijo z avtobusi.
lp
Najcenejši način potovanja je prav gotovo štop in če si navajen potovati na štop v Sloveniji, potem prav gotovo priporočam to tudi v Turčiji. Ljudje so tam zelo prijazni in zelo radi ustavljajo, tako da niti slučajno ni težko dobiti štop, predvsem v manjših mestih. Včasih sploh ne štopaš, pa ti ustavijo in nikoli ne težijo ali pa zahtevajo denar. Od znamenitosti najbolj priporočam Istanbul in pa Kapadokijo. V Istanbulu je zelo lepo it s trajektom do Črnega morja, a ne nasedaj ljudem, ki ti bodo ponujali “zelo ugodne prevoze”! Najbolje je it z državnim trajektom in tudi stane 10X menj. Kapadokija je cela zelo lepa, nekakšna vesoljska pokrajina. Priporočam Uchisar (velika luknjasta skala), Zelve (bolj naravna različica mesta Goreme), podzemna mesta (predvsem Kaymakli), Valley of the fairy chimneys). Glede prenočišč pa tole- na vsakem koraku jih je polno in to vsepovsod, tako da ti Lonely planet pravzaprav sploh ni potrebno odpreti, že bo kdo pri tebi in ti bo ponujal prenočišče. V Istanbulu priporočam “Paris hotel&hostel”, kjer dobiš poceni prenočišče (ne spomnim se več, koliko, ampak je poceni) lahko z zajtrkom ali brez.
Najprej s punco planirava biti dva dni v Istanbulu, potem bova šla v Kapadokijo, bla tam kakšna dva dni, potem pa greva na zahodno obalo sredozemlja (Bursa-masaža juhej in še kaj), mogoče vmes še v Marmaris in na koncu še malo po Istanbulu, če bo cajt.
Konkretno me zanima, če se da spati na busu do Kapadokije ali pa se bus skozi vstavlja? Valuta dolarji? Kakšne so avtobusne povezave iz Kapadokije npr. v Marmaris ali Izmir? Kaj priporočaš na zah.obali sredozemlja…Kako potuješ po Kapadokiji- z lokalnimi busi? Koliko časa vozi trajekt Bursa-Istanbul?
za enkrat toliko, thanx
Zivijo Primoz,
hm, upam, da ti bom na vsaj nekaj vprasanj odgovorila. Saj ves informacija+spomini pa se nabere veliko besed.
Torej, midva sva sla v Kapadokijo iz Ankare, ker je imel fant tam opravke. Ankare ti ne priporocam! Sal sva Istic-Ankara-Kapadokija, 100% gre tudi direkt. Kamil Koc, naj bi bila ena boljsih avtobusnih verig. In ti je res fajn. Lahko se gres na njihovo internetno stran(ce je v ang., ne vem). Moram ti rec, da tako dobrega servisa in lepih avtobusov nimamo pri nas. Ne boj se torej. Ponavadi grejo na tako dolge relacije zvecer, tako da prides na cilj zjtraj.
V Bursi morata jest iskender in in in, ker je Bursa znana po dobri hrani, torej se tam kar najejta.
V Kapadokiji ne pozabita barantati-ce bosta vzela enodnevni izlet-mislim da so ponavadi tri varjante poti, in vse dokaj zanimive. Opazita vinograde.
Valuta so turske lire-ne sponim se da bi placevala z dolarji!
Iz Kapadokije v Marmaris ali Izmir to ne vem, lahko pa vama recem da pojdita raje v Marmaris in do konca polotoka, ce imasta rada naravo. Izmir je nic tako pretresljivega-ce ze pojdita okoli-Efesus, Sirince(?)…
Trajekt Burs-Istanbul ne vozi dolgo. cca. 2 uri lahko pa vprasam.
cao
Zivijo!
Te zanima kam je bolje iti alik kako? Saj znas anglesko ne? Ti bo moj fant razlozil…
Zivijo, Kako gre? Jaz sem Cenk, iz Istanbula. Bodrum je dober za night life, vsak dan discos do 07:00 in the city. The half island where Bodrum is very nice.
V Marmaris imas night life tud, ampak nature je bolje. Marmaris is more green, Bodrum ima its own atmosphere. Ce si young, pojdi na Bodrum prosim….
Ce bos imala vprasanja, lahko vprasas mene. Lahko vidis me pod imenom “Cenk”. Zelim te lep caz… Pazi, turska moz so dangerous!