TURČIJA
Pravkar sem se vrnil iz Turčije. Inflacija je visoka. Cene menjajo na nekaj mesecev. Če imaš srečo, da si tam tik pred menjavo cen oz. padca turške lire je vse dokaj poceni, če pa so cene pravkar dvignili, je pa malo dražje.
V Turčiji lahko plačuješ z EUR ali USD. Povsod pa lahko uporabljas kreditno kartico in trevels čeke. S kreditno kartico lahko dviguješ denar v domači valuti tudi na bankomatih. Če cen niso že dolgo dvignili (cena bencina), potem zamenjaj takoj nekaj več denarja, če pa je bila inflacija pred kratkim, menjaj po malo in čakaj na boljšo menjavo.
Če te kaj več zanima, lahko dobiš informacije na moji domači strani:
http://www.if-nomad.com
LP
Igor
Najbolj se ti splača trenutno evre,saj je dolar padel za 10%.Ko sem jaz bil zadnji dan je turška lira padla za 8 posto,to pomeni da si dobil vec za evre.Ne menjuj evre v barih,hotelih agencijah,ampak menjuj v menjalnicah.Trenutno je 100 evrov/162 miljonov lir.Menjuj sproti,tako je najboljse.Pa lepo se imej v Turčiji…
kaj svetujes za do tri tedna Turcije. letel bi za Istanbul ali Anytalijo. Zanimajo me kaka poceni prenocisca, kaj obiskati, kako transport.. cista popotniska tura. Sel bi jeseni septembra ali oktobra (da poctrnim a ne izgorim!). Kako obvladajo anglesko, so pripravljeni pomagat. Ce se ti da, napisi kako turo bi priporocal in kako jo izvesti. Hvala.
Bil sem teden dni v hotelu,samo vsak dan sem hodil nekam ven,pamukale,rafting,safari trip,rental motor,boat trip..Tako je odvisno kaj hoces.Jaz sem porabil caa 350 evrov/teden.Nisem šparal po domače povedano.Zelo drago je v diskotekah,saj recimo pride dve vodki in en red bull 10 evrov.Drugače pa če greš malo ven od turističnih kraj,so pa cene za 4 krat caa manjse.
Žal ti ne morem nič svetovati glede kaksne ture.Z vsemi ko sem pogovarjal,so mi povedali da je vzhodni del turčije dosti bolj poceni,tako da prvo na vzhod pol pa zahod,to je moje mnenje.V turističnih krajih za angleščino ni panike,bolj pa ko gres proti vzhodu,pa je tega manj.Bolj govorijo nemški jezik ali pa celo rusko.
Res je boljse je potovati v sep ali oktobru,baje je jul. in avg.,temperatura od 40-45,pa še na nekaterih mesih več.
Hojla!
jaz pa ti predlegam, glede na to da imas tri tedne, da letis do Vana- vzhodni del, in potem raziskujes vzhod( Kars, Dogubayazit, Van, Tatvan, nmerut dagi, Bitlis, Hasankeyf(-ne izpusti ga , ker je zanimiv kraj; ljudje so v tem kraju, no nekaj jih se zivi v skalah), Sanli urfa, nemrut dagi, mogoce se kapadokijo, samo tukaj so pa ze turisti). temperature bodo takrat upam, da ze padle, saj so julija tudi do 45 stopinj. Vedno bos koga nasel, da bo znal anglesko in ti ne bo problema. pa se fajn avtobusne povezova so med kraji, pa se poceni je..
Turki pa so pripravljeni pomagati na vsakem koraku.
Antalya, alanya tam so pa sami turisti, nemci, italijani. ce ti je za zur pojdi na obalo. pa tudi vec bos zapravil kot na vzhodu..
lp
tanja
hvala, Tanja. Ko bom malo nagruntal, kje so ti kraji, bom se kej vprasal. Ker lahko dopustujem kdaj hocen, bi morda sel se kasneje? da se vsaj malo resim nase zime.. Kaksna je pa zima na vzhodu, oz. kdaj je neprimerno za potovanje? A ve kdo za kako popotnisko prenocisce v Istanbulu (menda bom tam zacel..)