Turška kava
Anonimna555, 18.04.2025 ob 09:53
Tudi jaz, kafetiera ze 50 let
Tursko spijem na obisku, to pa je vse. Mi ni dobra. Ko jo kuham, ne dajem mrzle vode. 3x zavret in pocakat. Tako so mi povedali
- Ja res eni jo 3 x zavrejo, ampak kava pa ima potem okus po zazgani kavi
Nimate pojma, 18.04.2025 ob 16:24
Kavo in sladkor se da v hladno vodo in se potem segreje do vretja… In to je to. Pa vprašajte pravega kavoljubca, kaj je pravilno?!
Bedaki jo pa kuhate, kot da imate v džezvi krompir…. ha, ha, ha.
Glede na napisano, daješ ti krompir kuhat v vročo vodo?
Toliko o bedakih.
Kava je že pražena, kar ni ravno lahko prebavljivo, potem jo pa še tti krat zavrejete in je tako hipertermično obdelana, kar je dodatno obremenjujoče za prebavo in presnovo, najbolj pa uničuje crevesno floro, zato jo dam jaz v vodo pri temperaturi cca 97-97 stopij, kar je cca dve minuti po tem, ko je nehala vreti. Ko se kava posede, jo nalijem.
Jaz pijem zgolj Barcaffe. Trudim se redko, ampak jo pijem skoraj vsak dan eno skodelico, največ dve, pa zadnjo po kosilu in na sploh je ne smem piti nikoli na prazen želodec niti ko sem v trhlem stanju, ker me sesuje. Nikakor je ne pijem zaradi nekega dviga energije, ampak zaradi rituala.
Ampak to je že druga zgodba …
Grem v kuhinjo.
Odprem omaro.
Poiščem džezvu.
Na stolu ročno zmlejem kavna zrnca, ene 15 minut mi vzame.
Odprem pipo in naljem do polovice hladno vodo.
Nato odložim na pult, da lahko vpalim štedilnik in naštimam primeren ogenj.
Nato džezvo z vodo vred dam na ogenj in vmes čakam sede na stolu, da zavre.
Ko zavre, se vstanem, vrnem k štedilniku, odstavim, ogenj pustim, v džezvo vsujem 2 majhni žlički mletega kafeta, malo nežno pomešam, nato dam vse to nazaj na ogenj, da se nardi goba. Nato ugasnem ogenj.
Odstavim džezvo, počakam, da se goba vsede, vmes poiščem šalicu s krožnikom. Vanjo počasi vlijem kafe.
Nato se odpravim počasi na balkon, sedem na gugalnik, kafe si dam na mizico. Nato pa moram ves ta postopek še pisno evidentirat na mon.
Anonimno 8472, 18.04.2025 ob 17:57
Grem v kuhinjo.
Odprem omaro.
Poiščem džezvu.
Na stolu ročno zmlejem kavna zrnca, ene 15 minut mi vzame.
Odprem pipo in naljem do polovice hladno vodo.
Nato odložim na pult, da lahko vpalim štedilnik in naštimam primeren ogenj.
Nato džezvo z vodo vred dam na ogenj in vmes čakam sede na stolu, da zavre.
Ko zavre, se vstanem, vrnem k štedilniku, odstavim, ogenj pustim, v džezvo vsujem 2 majhni žlički mletega kafeta, malo nežno pomešam, nato dam vse to nazaj na ogenj, da se nardi goba. Nato ugasnem ogenj.
Odstavim džezvo, počakam, da se goba vsede, vmes poiščem šalicu s krožnikom. Vanjo počasi vlijem kafe.
Nato se odpravim počasi na balkon, sedem na gugalnik, kafe si dam na mizico. Nato pa moram ves ta postopek še pisno evidentirat na mon.
Če tako kuhaš kavo kot pišeš, potem je popolnoma neužitna!
Pravilno se pa kava kuha kot juha, kavo se zameša (skupaj s sladkorjem) v HLADNO VODO.
Ampak večina nima pojma o pripravi prave kave!
Sem kupovala mleto kavo, vedno vrečke po 10 dag, da se ja hitro porabi. Ampak kaj, ko sem jo lahko spravljala na vse možne načine, mi že naslednji dan ni več dišala. Kar nekako postana je in brez pravega vonja.
Zato sedaj kavo meljem sproti. Pristavim vodo (sladkorja ne dodajam, ker pijem grenko) in tik preden zavre, dodam kavo, mešam, dokler ne zavre, in to je to. Potem pa vedno malo počakam, da se zoc usede … pa en cigaret in … uživancija.
Po mnenju nekaterih očitno že vse življenje narobe kuham turško kavo, saj je ne zamešam v hladno vodo, ampak ko voda zavre, odstavim džezvo, dam notri kavo, pomešam, in jo ponovno postavim na ogenj, da se kava dvigne. Potem odstavim, malo počakam, in nazadnje nalijem v šalico. Kava, ki jo skuham, se mi je vedno zdela dobra, ampak zdaj mi hudič ne da miru in moram poskusiti tole s hladno vodo, da vidim, kaj zamujam že cel lajf.
Za ParaBellum:
Čisto ok kuhaš kavo, ni ničesar narobe . V Bosni sem pobarala, kako oni pripravljajo svojo bosansko, so mi v vsaki kafani povedali enako: v džezvo iz bakra vsuješ zmleto in prepraženo kavo, eno žličko na skodelico, preliješ z vrelo vodo, pomešaš in to je to! Po želji se ponudi sladkor v kockah.
Najslabšo kavo sem pila v Nemčiji. Pojma nimajo.
V Evropi jo poznamo ,odkar so Turki drugič oblegali Dunaj. Poraženi so zbežali, Dunajčani so pri plenjenju njihovega tabora naleteli tudi na vreče s kavo in podjetni trgovec s pravimi informacijami, kako se tej stvari streže, je odprl prvo dunajsko kavarno. Ostalo je zgodovina.
Kava je zakon!