TURŠKA KAVA
Za vse nevedne! Turška kava se pravilno skuha tako:
Pri pripravi kave vedno uporabimo hladno vodo, ki jo nalijemo v džezvo. Dodamo sladkor, če ga želimo. Na površino vode nasujemo fino mleto turško kavo, vendar je ne premešamo takoj.
Pristavimo džezvo na zelo nizek ogenj in počakamo, da se kava začne počasi topiti. Ko začne potopljena kava vpijati vodo, jo nežno premešamo. Mešanico segrevamo na majhnem ognju in pustimo, da se postopoma segreje. To je bistveno za ekstrakcijo kavnih olj in arom, ne da bi se kava zažgala.
Ko se na površini začne tvoriti gosta pena (ne sme zavreti!), kavo odstavimo in peno prenesemo v vsako skodelico. Ta pena je značilnost turške kave in je zelo cenjena.
Džezvo vrnemo na ogenj in pustimo, da se kava še enkrat dvigne tik pred vrenjem. Postopek lahko ponovimo do trikrat, da se razvije bogatejši okus. Ne pozabite, da je cilj segreti kavo ravno toliko, da razvije okus, ne da bi pri tem popolnoma zavrela.
Kavo nežno prelijemo v skodelice in pustimo, da se usedlina usede na dno. Pripravljeno kavo takoj postrežemo.
Tisti, ki kavo vmešate v vodo, ko že vre, grešite !