Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Turška kava – kako?

Turška kava – kako?

Kako sodelavce presenetiti z dobro turško kavo? Kupujemo Barcaffe classic (rdeč ovoj), beli sladkor, alpsko mleko.

1 skodelico/osebo vode zavrem, da vre kako minuto. Dodam malo žličko sladkorja, in zvrhano malo žličko/oseba kave. Pristavim na ogenj, da se malo dvigne. Počakam kako minuto in natočim v skodelice.

Je to to? Meni se zdi včasih še kar, včasih pa zaniiič. Iz vljudnosti nihče (še) nič ne reče ..

Mene so učili toliko žličk sladkorja kolikor kav se kuha
Kave pa 1 žličko več

Nam je presladka. Zraven dam sladkor, Natren.

V skodelice točim izmenično

Mene je mama učila tako:

– kolikor oseb, toliko skodelic vode + pol skodelice
– zavreti
– ko zavre odliti pol skodelice vode v skodelico
– v ostalo vovo toliko žličk kave, kot je skodelic vode oz. oseb in pol toliko sladkorja
– premešati in vrniti na gorilec, da se malo dvigne
– odstaviti, počasi po vrhu (po “smetani” ki nastane) vliti nazaj tiste pol skodelice vode, ki smo jo prej odvzeli
– pustiti dve, tri minute, da se usede, nato natočiti postreči

In res vedno tako kuham kavo (kaj pa ve – iz navade) in je vedno odlična

Kolikokrat jo pa do vrha priženeš? Jaz jo kar ene dvakrat, se mi zdi, da je potem tud mal pence. Sicer pa turška itak že sama po sebi ni glih dobra. No, bolš že kot nič, če si coffee addict kot jz npr.

zakaj bi ti vrela vodo celo minuto?
imate problem z oporečnostjo vode?

jaz sem se v službi naučila, da je treba pri večjih količinah dati več kave, kot zvrhano žličko na osebo… to je vse… pa sladkat ni treba tako močno…

ker pri nas v službi se kuha z veliko žlico kave in ne z malimi žličkami… haha, prvič je bila katastrofa, pa čeprav sem prej kuhala kavo zase že vsaj 15 let…

Ne razumem tega zakaj odliti vodo in jo zopet nazaj priliti.

izogibaj se natrena, ker je škodljiv ko sam satan….. raje sladkor, nikakor pa ne rabit umetnih sladil

V skodelice točim izmenično[/quote]

Da se “usede”?

Nekateri zato polijejo po smetani malo (par velikih žlic) hladne vode.

Jaz sem pred leti v eni reviji zasledila, da voda ne sme zavreti popolnoma, ampak samo toliko, da vidiš, da se začnejo delati mehurčki, se pravi ko se voda “pripravlja”, da bo začela čez nekaj sekund redno vreti. Takrat odstavim, vržem not kavo, premešam, pristavim nazaj na ogenj in počakam, da malce naraste. Odstavim, in pokapljam z vodo, da se naredi pena. Sladkam toliko, kolikor sladko pije kdo.

No peno poberem iz đezve v eno šalčko in ko nalijem kavo v šalčke, dodam v vsako nekaj pene.

To sem hotela prej reči, da voda baje ne sme zavreti popolnoma ampak čist malo, to pa zato, da je v tem primeru sprosti tista najboljša aroma.

In mimogrede, tudi voda za kapučino (instant iz vrečke) mora biti segreta le na 80°C in ne zavreta, in to prav iz istega razloga….zaradi arome.

Bit mora bakrena džezva s čim bolj ozkim vratom. Noter daš po osebi žličko kave + 1 več in mal sladkorja. Za par sekund prepražiš in doliješ mlačno vodo – kolikor šalc. Počasi kuhaš do zavretja in mešaš v smeri gor-dol. Nato daš na hladno, da se zoc usede. Z žlico daš v vsako šalco mal pene in doliješ kavo. Lahko tud brez sladkorja in si vsak da sam kocko sladkorja.

izogibaj se natrena, ker je škodljiv ko sam satan….. raje sladkor, nikakor pa ne rabit umetnih sladil

V skodelice točim izmenično[/quote][/quote]

Natrena jaz ne maram, nekateri pa ga zagovarjajo. Najraje imam rjavi sladkor, je pa drag.

no, to je pa bosanski način kuhanja kave

od turško turškega načina kuhanja kave se razlikuje v tem, da turki zalijejo praženo kavo z vrelo vodo, ne z mlačno
in turki tudi kuhajo kavo samo za enega naenkrat, ne pa za deset…

Ta je okusna, ja.

Ali pa: V vlažo đezvo daš 1-2 žlički belega sladkorja, previdno popražiš, da sladkor karamelizira (ne sme se žgati). V to daš žličko/oseba kave, zaliješ z vroočo vodo. Potem naj čimhutreje skoraj zavre. Pustiš 1-2 minuti in točiš

Sama tudi delam tako in glede na to, da kuhaš v službi za sodelavce je to čisto v redu…ne kompliciraj, ker nimaš tudi ne znam koliko časa.

Sama sem imela takšne sodelavke, da je ena pila brez sladkorja pa z mlekom, druga z veliko pene brez mleka, tretja v veliki skodelici z veliko mleko, četrta namesto kave čaj, pa še kakšen kapučino…sem imela prvi teden na listku napisano kaj katera pije. Če sem imela srečo sem ravno tisti, ki ne pije mleko natočila mleko ali pa sem včasih za dve kave pozabila do pisarn katera ima sladkor in katera ne. Potem sem vsaki sodelavki v glavi določila eno skodelico (vsaka je bila drugačna) in vsaki zmeraj dala v isti skodelici.

oprosti, kaj ti se hecaš????
kaj imate kavarno v službi, ali si mogoče natakarica tam?
pri nas je tako, da se skuha kava, zmerno sladkana. kdo hoče mleko, si ga sam natoči, kdor hoče bolj sladko, si dosladka in to je to. če bi rad kapučino ali čaj, si ga narediš sam, oziroma si čaje kuhajo tisti, ki ga pijejo.

oprosti, kaj ti se hecaš????
kaj imate kavarno v službi, ali si mogoče natakarica tam?
pri nas je tako, da se skuha kava, zmerno sladkana. kdo hoče mleko, si ga sam natoči, kdor hoče bolj sladko, si dosladka in to je to. če bi rad kapučino ali čaj, si ga narediš sam, oziroma si čaje kuhajo tisti, ki ga pijejo.[/quote]

Pri nas isto. Če skuhamo kavo, pijemo kavo, če bomo čaj, se zmenimo prej in vsi pijemo čaj. Ne pijemo velikokrat, cca 4x / teden.

Izjema so le kaki gosti, 2-3 x / leto.

Direktorica ima rada svoje sodelavke/podrejene in jim dovoli da si vsaka izmišljuje po želji (ona že ve zakaj).
Prideš zadnji in dobiš nalogo, da kuhaš kavo… kaj se čem upirat? Pač sem naredilo to…mi je bilo v službenem času.

Zamenja roza vrečko z lila.Resno.Isto je Barcafe,ampak zdaj se ne spomnim imena.Taka lila vrečka je.

Najboljša kava pride, če zmešaš 4 različne vrste skupaj. Al pa vsaj minimalno 2.

Jaz jo kuham na enak način, v džezvi in jo prav tako vsi hvalijo. Tisti, ki pa omenjajo Turke in kavo, pa lahko povem samo to, da tako zanič kave kot sem jo pila v Turčiji, je nisem nikjer. In to tako turške kot instant. Itak pa je Ataturk uvedel pitje čaja, tako da turške kave oni ne popijejo prav dosti.

New Report

Close