Najdi forum

Turski med

Zelo se mi je stozilo po turskem medu. A ve morda kdo kako ga narediti? Ali pa vsaj kje se dobi?

http://www.lubica.net/gaby/blog

Hej, moj brat si ga večkrat privošči, kupimo pa ga kar v Mercatorju – tam kjer so naložene gorenjke in milke….. Upam, da ga boš našla….Aja, imajo ga tudi pri našem medičarju (Perger).

LP, zala

mishika je napisala recept za halvo, ki je podobna turskemu medu, upam da ti bo kaj v pomoc.

Hej,Seven! Kaj mislis pod “turski med” nekaj podobnega kot italijanski mandolat? Ta recept lahko napisem. Lep pozdrav Babi

babi,tocno na mandolat sem se spomnila. mislim,da so vcasih temu celo rekli turski med!? se motim? lp petra

Tocno tako! Ko se nismo mogli v Italijo,smo kupovali turski med in se spominjali mandolata ali torrone,kot mu pravilno pravijo.

Sestavine so: med,sladkor,olupljeni mandeljni,lesniki,beljak,limonina lupinica,kandirana pomarancna lupinica,hostjino testo.
Po receptu ne zgleda komplicirano;nisem pa se delala. Lp Babi

po mojem je to najbolje kupiti. kot panetone. oboje je ,po mojem,skoraj nemogoce narediti tako,ko je v originalu! ? lp petra

Se strinjam! Italijani so taki mojstri.Saj imam tudi recept za toskanski “panforte”,ampak ni sans,da bi bilo enako. :)))

Mmm mandolat – samo je tisti, ki ga kupiš v IT boljši kot uni v Mecatorju.

Turški med pa govorijo na Gorenjskem in očitno tudi drugod po SLO, jaz tega izraza nisem poznala dokler se nisem poročila na Gorenjsko.

Babi, a imaš prav recept ali samo sestavine, ki si jih naštela?

Hej,Pikica!
Sperlari torrone z mandeljni je krasen;jih imajo vec vrst,od mehkih do trsih.Pa neki iz Sicilije,ki so zaviti kot karamele…Italijani so tako natancni pri tej dobroti,da ga v aprilu ne prodajajo vec;je tipicno zimsko.

Imam recept in ti ga posredujem.

250g medu,150g sladkorja,400g olupljenih in v pecici osusenih mandeljnov,200g olupljenih lesnikov,2 beljaka in ostalo,kar sem zgoraj napisala(ni pa nujno).

Med das v vecjo posodo in das segrevati na paro v drugo posodo z rahlo vrelo vodo;pridno mesas kar eno uro.Po tem casu stepes beljaka v res trd sneg in pocasi dodajas medeni masi.
V drugi posodi karameliziras sladkor in ga dodas medeni masi za snegom.
Se kar mesas,dokler ne opazis,da masa postane dovolj konsistentna.
Zdaj je cas,da dodas mandeljne in lesnike,ki so bili na toplem v pecici-torej tople in se kandirane lupinice,naribano lupinico.Mesas in pazis,da se mandeljni in ostalo ne skoncentrira vse skupaj.Ko bos zacutila tisti tipicen vonj,pomeni,da je mandolat narejen.
Na delovno povrsino polozi marmorno ali stekleno plosco,ki jo oblozis s hostjinim testom(se dobi baje tudi pri nas) in vlijes maso,ki jo lepo poravnas in z nozem s sirokim rezilom oblikujes v pravokotnik 15x 20 cm in visok malo manj kot 2 cm.Pokrijes se z drugim hostjinim testom in rahlo pritisnes.Pustis pocivati 15 minut,nato pa razrezes na ozke in dolge kose.

Ce nimas hostjinega testa,mislim,da lahko uporabis tiste za napolitanke.

Imas potrplenje? Ce ga imas,se kar loti in veliko uspeha.
Ko mesas na pari,naj bo voda prej pod vreliscem kot nad.

Vidis,jaz pa bistrim mozgane s prevajanjem. Lep vikend Babi

Evo, jst sm bila v Turčiji pred dvema mesecoma in sem videla Turški med in ga tudi probala. Tm majo pa tudi eno sladico k je zavita kot štrudelj pa mehka je in imaš več vrst(kavno,čokoladno,kokosovo,…..) nevem pa kako se temu reče,pa tudi na internetu nič ne najdem… Mi lahko katera pomaga?

New Report

Close