Turski med


Tocno tako! Ko se nismo mogli v Italijo,smo kupovali turski med in se spominjali mandolata ali torrone,kot mu pravilno pravijo.
Sestavine so: med,sladkor,olupljeni mandeljni,lesniki,beljak,limonina lupinica,kandirana pomarancna lupinica,hostjino testo.
Po receptu ne zgleda komplicirano;nisem pa se delala. Lp Babi

Hej,Pikica!
Sperlari torrone z mandeljni je krasen;jih imajo vec vrst,od mehkih do trsih.Pa neki iz Sicilije,ki so zaviti kot karamele…Italijani so tako natancni pri tej dobroti,da ga v aprilu ne prodajajo vec;je tipicno zimsko.
Imam recept in ti ga posredujem.
250g medu,150g sladkorja,400g olupljenih in v pecici osusenih mandeljnov,200g olupljenih lesnikov,2 beljaka in ostalo,kar sem zgoraj napisala(ni pa nujno).
Med das v vecjo posodo in das segrevati na paro v drugo posodo z rahlo vrelo vodo;pridno mesas kar eno uro.Po tem casu stepes beljaka v res trd sneg in pocasi dodajas medeni masi.
V drugi posodi karameliziras sladkor in ga dodas medeni masi za snegom.
Se kar mesas,dokler ne opazis,da masa postane dovolj konsistentna.
Zdaj je cas,da dodas mandeljne in lesnike,ki so bili na toplem v pecici-torej tople in se kandirane lupinice,naribano lupinico.Mesas in pazis,da se mandeljni in ostalo ne skoncentrira vse skupaj.Ko bos zacutila tisti tipicen vonj,pomeni,da je mandolat narejen.
Na delovno povrsino polozi marmorno ali stekleno plosco,ki jo oblozis s hostjinim testom(se dobi baje tudi pri nas) in vlijes maso,ki jo lepo poravnas in z nozem s sirokim rezilom oblikujes v pravokotnik 15x 20 cm in visok malo manj kot 2 cm.Pokrijes se z drugim hostjinim testom in rahlo pritisnes.Pustis pocivati 15 minut,nato pa razrezes na ozke in dolge kose.
Ce nimas hostjinega testa,mislim,da lahko uporabis tiste za napolitanke.
Imas potrplenje? Ce ga imas,se kar loti in veliko uspeha.
Ko mesas na pari,naj bo voda prej pod vreliscem kot nad.
Vidis,jaz pa bistrim mozgane s prevajanjem. Lep vikend Babi