Tuševe trgovine in mobing nad zaposlenimi
Prijavila sem se na razpisano delovno mesto za prodajalko, sedaj pa sem izvedela, kakšni pritiski se vršijo nad zaposlenimi v poslovalnicah. Naj se še tako trudijo, venomer jih kritizirajo, njihovo delo in trud naj ne bi bila vredna nič. Venomer jim grozijo z odpovedjo, delajo petek in svetek, plačani pa so minimalno. Regres jim dajo minimalen, pa še to na Tuš kartico, tako da morajo le tega zapraviti pri njih, nadomestilo za malico prav tako dobijo na tuš kartico.
Zdaj me daje dilema , sprejeti delo, če me morebiti pokličejo, ali se distancirati od tega delodajalca.
Sama sem že doživela mobing v službi, psihični pritiski so bili neznosni. Ne vem, če sem sploh sposobna prenašati kaj takega še naprej. Bi vi sprejeli takšno delo?
Mobing v Tušu mi je zelo poznan. Približno 10. pritožb na enem sestanku. V postopek se pa ni žežel nihče spuščat dalje.
Jaz hodim domov iz dela tako psihično zmozgana, da enostavno nisem sposobna doma narediti karkoli.
Res so zelo veliki psihični pritiski in odgovornost , ki jo nosiš za vsako napako. Za ta denar ni vredno. Raje išči delo drugje, ti bo marsikaj prihranjeno. Drugače pa tudi pri drugih živilcih je podobno, morda so edino drugje plače za malenkost boljše. Razmisli.
Plačilno sredstvo je denar in prav tako velja za regres. Da pa se izognejo roki pravice, delodajalec in sindikati sklenejo dogovor, da se izplača regres ali del regresa v bonih, kar pomeni da je to “zakonito”
Plačilno sredstvo je denar in prav tako velja za regres. Da pa se izognejo roki pravice, delodajalec in sindikati sklenejo dogovor, da se izplača regres ali del regresa v bonih, kar pomeni da je to “zakonito”[/quote]
Po kolektivni pogodbi za trgovino dejansko zakonito izplačajo del regresa v bonih oziroma gre na kartico. To je 45 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, 55 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ga je v gotovini. Kolikor vem se tega poslužujejo vsi večji trgovci. Kako pa je z ostalimi pogoji dela pa ne vem.
Verjem da ti ni nalašč zaračunala karkoli ti že je…učasih skener po domače povedano zaje** črtno kodo,(ponavad za eno samo številko artikla) in na računu se pokaže artikel,ki ga učasih v poslovalnici sploh ne držijo….verjemi da blagajničarka nima nič od tega,da si bil ti kao opeharjen..kvečjemu slabo vest (pa če je kriva ali pa ne),ko boš nazaj z reklamacijo prišel…sej smo samo ljudje in z lepo besedo se da use rešit…pa lep dan še naprej
Tudi jaz delam v eni od Tuševih trgovin, kjer izmenovodja sploh ne zna človeško govoriti ampak se samo dere in renči nad nami delavkami. Bog ne daj da rečemo kakšno besedo med seboj in nas sliši, že začne nalagati dodatna dela in naloge ki jih že itak imamo dovolj sami po oddelkih in po naročilu oddelkovodje, natančneje v delikatesi, poleg tega ima še vsaka svojo polico za polnjenje in pregled rokov. Tukaj je že tako veliko čiščenja, ampak zahteva od nas-ne od blagajničark-še čiščenje trgovine zbvečer. To postaja nevzdržno, kajti delo v delikatesi zanjo očitno ni delo, ampak kar eno afnanje za pultom. Že ko pridem popldan v službo sem tako živčna, da se kar tesem ko čakam kaj bo spet naložila. Pa morda sploh ne bi bilo tako groznio, če bi vsaj malo ublažila svoje grobo obnašanje. Čudi me tudi to, da imajo po vseh trgovinah” delikatesarice ” za manj vredne, kot da najmanj delamo, v delikateso noče pa nihče priti delati. Zakaj že? včasih sem tako žalostna in jezna ob enem, da me boli srce, ker vem da se trudim in pridem domov izžeta kot cunja, čeprav nisem več rosno mlada. Tako, malo mi je lažje. Kje se prijavi mobing na delovnem mestu? Sedaj se grem pa boriti naprej-v službo.
Tole s Tušem se tudi meni zdi precej čudno. V mojem kraju, je vsak teden na blagajni nova delavka. Vse so hitre, prijazne, delavne. Ko sem stala v vrsti sem prav tuhtala, kaj je v ozadju. Skratka, nič jim ne manjka, pa jih vseeno skenclajo.
Tole z šefi se mi zdi prav absurdno. Pričakujejo superžensko, ki bo pametna in delala po nadnaravnih močeh, plačali pa ji najraje ne bi.
Sem bivša učiteljica, zdaj vodim svoj center za svetovanje za avtizem in sem s,p.
Takole je, če bi bila takšna kot ve bi zdajle udrihala po vas, da je že tako prav in da morate delat in da kaj se pritožujete…itd…
ampak nisem …
vsako izkoriščanje se mi zdi vredno obsojanja…tako izkoriščanje učiteljev in odnsa države do njihovega dela, orav tako poklica prodajalke.
Ne, to se ne bi smelo dogajati in pika. vse ima svoje meje. In ko bi ljudje enkrat stopili skupaj in rekli glasno NE izkoriščanju, žaljenju, poniževanju…potem bi se to zaključilo.
Zdaj sem s.p. in ne delam nič več in manj kot prej…le da sem sama svoja šefica in me nihče ne ponižuje. Denarja imam več in tudi spoštovanja.
Lahko sem ušla iz sistema, vsi žal ne morejo. Nihče ne bi smel dopuščati, da se tako dela z ljudmi. Vsi lahko pridemo na vrsto in dokler bomo drug drugega žalili in poniževali…tako dolgo bodo delodajalci to izkoriščali in si privoščili takšen odnos.
To maltretiranje je prisotno povsod, kjer se dela s strankami. Ne samo pri zivilcih. Tudi v drugih trgovinah, bankah, gostinskih lokalih in tako naprej. Vsi premalo in prepocasi prodajamo. Ceprav ponekod izdelke, drugje produkte. Vsakodnevno pranje mozganov. Sefi pridejo v sluzbo pravtako z opranimi mozgani. Tudi oni se bojijo za svoj stolcek in tudi oni jih poslusajo od svojih nadrejenih. Ce ne dosegate vi rezultatov in, ce ni v trgovini vse v redu, nastradajo tudi sefi. Tudi njih lahko zamenjajo ali jim znizajo placo. Sefi poslovalnic so ravno tako nic vredni v tej kapitalisticni verigi.
Lej, ti si ena revca, ki misli, da vodi center za avtizem. V resnic izkoriščaš starše, majhna izkoriščevalska luzerka, ne morem ti drugače reči, pa če me blokerajo do smrti kle. Si upaš napisati kje deluješ?
[/quote]
Lahko vas je sram. Če bi malo pogledali na iskalnik, bi videli, da projekt deluje pod nadzorom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. Pa še EU, ga delno financira. Najlažje pa je biti nesramen, če nekdo želi sam imeti dejavnost in zaslužiti.
http://www.csgm-avtizem.si/o-projektu/
O projektu
Strokovni center za avtizem je pilotni projekt, ki se izvaja v Centru za sluh in govor Maribor (CSGM).
Pilotni projekt Strokovni center za avtizem deluje v okviru Javnega razpisa »Mreža strokovnih institucij za podporo otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam«, ki ga je 23. 11. 2016 objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije (MIZŠ). Je eden izmed desetih strokovnih centrov za podporo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami in njihovim družinam. Namenjen je celostnemu obravnavanju otrok in mladostnikov z avtizmom.
Strokovni center za avtizem bo v pilotni obliki delno financiran s strani Evropske unije in sicer iz Evropskega socialnega sklada (ESS) do 30. 9. 2020.