Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ubijajo mi samozavest

Ubijajo mi samozavest

Rabim si olajšati dušo. Vesela bom tudi kakšnega pozitivnega mnenja. Nimam ravno veliko prijateljev, izpovedati se mi in povedati kakšna starša imam pa mi je sploh težko, ker se bojim, da bodo o meni dobili slabo mnenje in me zapustili.

To je moja zgodba. Nikoli nisem bila suha, nihče mi ne bi mogel reči da sem debela.  Nekje malo preveč, drugje ravno prav. Od okolice nikoli nisem dobila kakšne zmerljivka ali kaj podobnega, da sem debela. Me pa od nekdaj žalita babica in oči. Dasta mi kompliment, kao malo močnejša si ali pa nisi ravno suhica. Ko sem bila mlajša me to ni prizadelo. Potem pa je prišlo obdobje srednje šole, kjer sem kar tako shujšala in bila precej suha. Postavo sem obdržala še cel faks. Pred babico in očijem sem imela mir. Lansko leto sem končno dobila prvo redno zaposlitev, moje kile pa so začele rasti. Sedaj imam pri višini 164 cm, 76 kg. Trenutno mi uspeva zdravo prehranjevanje, opustila sem prigrizke. Babica me rada zbode, da naj vendar malo manj jem, da ne bom taka kot moja druga babica, ki je že celo življenje okrogla. Jaz se nisem kaj dosti sekirala, ker se od nekdaj veliko gibam. Potem pa se je očiju in babici pridružila še mama. Ona in oči pa mi govorita da sem debela. Zaradi tega sem zelo potrta. Ratala sem zelo nesamozavestna in nesigurna. Začela sem nositi ohlapna oblačila, da prikrijem kakšen kilogram. Sram me je da to počnem, sploh, ker se mi zdi, da stanje ni tako hudo, kot moji starši pravijo da je. Zato me zanima kako se spopasti s svojimi starši, ki mi zbijajo samozavest in ubijajo duha, s tem da mi nekajkrat dnevno povejo, da sem debela, da naj že začnem hujšati in podobno. Kako naj se jim oprem in kako naj ohranim pozitivne misli?

Pozdravljena,

prepričanj svojih staršev ne boš mogla spremeniti. Sama si gospodar tako svojega telesa kot svojega življenja, zato je sprejemanje same sebe izključno tvoja odgovornost. Morda ti lahko pomagam osvetliti tematiko iz druge perspektive.

V bistvu si opisala problem velike večine deklet. Na svete čaščene številke kg vplivajo konstitucija, količina vode, mišic, kostnine ipd, kar že veš. S starostjo vsi postajamo okrogli, ker kljub manjšim energijskim potrebam zaužijemo enako količino hrane. Babicam se je sploh najlažje izgovarjati, da so lepoto žrtvovale za otroke in da je svoje naredila menopavza.

Omenila si, da si nekaj teže izgubila že v srednji šoli. Močno upam, da je svoje naredila samo puberteta in ni šlo za kakšne motnje hranjenja, kjer gre v ozadju za depresijo. In neizmerno željo počutiti se sprejetega med svojimi vrstniki. Takšne punce se pri 40 kilah nič manj ne sovražijo, starše pa skrbi že v drugo skrajnost.

S tabo ni nič narobe, sklepam da so ti sorodniki vcepili več nerganja in svojo načeto samozavest skušaš pokrpati z odobravanjem. Recept za “zdravo” življenje vidim, da že poznaš.  Ključ je samo v zmernosti, kar že veš.   Nadaljuj tako kot sedaj, predvsem pa športaj izključno za svojo sprostitev in zadovoljstvo. Sorodnikom pa svetujem, da organizirate en družinski izlet na Golico, bo koristilo tudi njim.

Pa dober spanec.

ja bi rađe da je više ima!

nimajo starši vedno prav. pa tudi ni se treba vedno ozirat na to in jemat za sveto kar pravijo. (odvisno kaj)

pač ja… zajebano ko ti nekdo ki ga mas rad sere…

kušnja.

Imas vsaj 16kg prevec, prej 20.

To je resnica in dejstvo!

Ce bi bila res samozavestna, te pripombe ne bi bremenile.

Vem iz lastnih izkusenj!

Zdaj pa, bos zadovoljna v svoji kozi ali bos shujsala, je tvoja odlocitev in ko se bos odlocila, kaj bos sama s sabo, se te nobena pripomba ne bo vec dotaknila.

Morda je preprosto.

Stiskaj ven svoj zapis in komentar na tvoj zapis za očeta, mamo in babico.

POKAŽI JIM ZAPIS

MAMA si izgubila razum? Si izgubila vso čast in ljubezen, da ponižuješ lastnega otroka s tem, ko ga karaš kakšno telo ima pa čeprav je iz tebe rojeno?

ZBUDI SE

Oče, si postal bedak? Kako bedast moraš biti, da žališ in zaničuješ svojega otroka ter ob enem ponižuješ z besedami, ki mu jemljejo vero v življenju in moč, da premaguje ovire. Kaj nisi oče svojemu otroku in steber opore, na katerega se lahko ta zanese in nasloni kadar ga bo potreboval? Kaj ni skozi tebe seme novega življenja prišlo ti pa na njem vidiš napake. Če so napake od kod so potem?

ZBUDI SE

Babica, stara mama, Oma

Kaj te življenje ni nič naučilo, kaj si v modrostnih letih postala zelena, kot otroci brez pameti in razuma? Kje ti je modrost, spoštovanje, razumevanje, srčnost,katero si sama želiš imeti ob sebi, ko prišel bo sodni dan? Kaj nisi v življenju videla in izkusila dovolj zbadanja,zavisti, zla in poniževanja od drugih ter kako grenko je, ko človek na tebi vidi nekaj slabega, dobrega pa ne?

Zbudi se

Vsem skupaj pa ljubite vašo kri v vseh, ki jo imajo, ljubite bližnjega in ne ponižujte, ter ne sodite ga, da vam ne bo sojeno in sami ne boste ponižani.

DARKO je za vas zapisal in res obstajam, tako, kot vi. Ne iščite resnico v tem ali je zapis resničen ampak POIŠČITE RESNICO V SEBI glede na zapis.

Odgovor na objavo uporabnika
Nesamozavestna, 03.05.2022 ob 22:53

Rabim si olajšati dušo. Vesela bom tudi kakšnega pozitivnega mnenja. Nimam ravno veliko prijateljev, izpovedati se mi in povedati kakšna starša imam pa mi je sploh težko, ker se bojim, da bodo o meni dobili slabo mnenje in me zapustili.

To je moja zgodba. Nikoli nisem bila suha, nihče mi ne bi mogel reči da sem debela.  Nekje malo preveč, drugje ravno prav. Od okolice nikoli nisem dobila kakšne zmerljivka ali kaj podobnega, da sem debela. Me pa od nekdaj žalita babica in oči. Dasta mi kompliment, kao malo močnejša si ali pa nisi ravno suhica. Ko sem bila mlajša me to ni prizadelo. Potem pa je prišlo obdobje srednje šole, kjer sem kar tako shujšala in bila precej suha. Postavo sem obdržala še cel faks. Pred babico in očijem sem imela mir. Lansko leto sem končno dobila prvo redno zaposlitev, moje kile pa so začele rasti. Sedaj imam pri višini 164 cm, 76 kg. Trenutno mi uspeva zdravo prehranjevanje, opustila sem prigrizke. Babica me rada zbode, da naj vendar malo manj jem, da ne bom taka kot moja druga babica, ki je že celo življenje okrogla. Jaz se nisem kaj dosti sekirala, ker se od nekdaj veliko gibam. Potem pa se je očiju in babici pridružila še mama. Ona in oči pa mi govorita da sem debela. Zaradi tega sem zelo potrta. Ratala sem zelo nesamozavestna in nesigurna. Začela sem nositi ohlapna oblačila, da prikrijem kakšen kilogram. Sram me je da to počnem, sploh, ker se mi zdi, da stanje ni tako hudo, kot moji starši pravijo da je. Zato me zanima kako se spopasti s svojimi starši, ki mi zbijajo samozavest in ubijajo duha, s tem da mi nekajkrat dnevno povejo, da sem debela, da naj že začnem hujšati in podobno. Kako naj se jim oprem in kako naj ohranim pozitivne misli?

Zadnjič sem na Instagramu slučajno naletela na stran male Harper Seven Beckham, ljubke in debelušne hčerke Victorie in Davida Beckhama. Mala športa, se smeji, kuha, hodi s fotrom na tekme, navija … Živi na polno. Njena mama je vsa lepa in suha, a se drži kot limona in baje že 25 let je vsak dan isto večerjo (ribo in zelenjavo). Je pa popolna.

Si mlada, izobražena, zdrava, imaš službo, si v dobri kondiciji. Osredotoči se na to in uživaj, bodi dejavna, športa, dovolj spi, jej zdravo hrano, pazi na vitamine in vlaknine, a ne pretiravaj. Na svetu je preveč limon, ki pazijo na vsak grižljaj.

Ti si prva, mi smo nepomembni. Če pa že vprašaš:

Manekenska postava je za moškega tako zanimiva, kot za gorskega kolesarja ozka guma brez profila.

Darko izjemno lep zapis, ob katerem se lahko vsi starši malo zamislimo. Brez izjem.

Ravnokar sem bil v kopalnici in govoreča tehtnica mi je povedala, osemdeset celih štiri kilogram. Imam devetnajst centimetrov več kot je napisala avtorica.

Jaz pa mislim da je čas da se odseliš. Zelo očitno skupaj živite, tebe še vedno vidijo kot otroka, plus zelo očitno ali so čustveno razviti na ravni amebe ali pa nimajo nobenega spoštovanja do tebe. Torej odseli se in si najdi ljudi, ki te bodo spodbujali, ne pa žalili. Kadar te pa domači žalijo (kar to najedanje je) jim pa odločno povej da so nekulturni, da je žaljivo kako govorijo s tabo in da je njihovo delo da so družina ne pa glavni kritizerji tebe, tega imaš že tam zunaj dovolj. Dom naj bi bil varno zatočišče, ne pa minsko polje kjer te na vsakem koraku obkladajo z žaljivkami. In vidim da se to tu ljudem ne zdi nekaj hudega ampak je. Punca skrivaš sama sebe zato ker imaš nesamozavestne in nekulturne starše. Namesto da bi te naučili kako sebe spoštovati, te učijo kako naj te bo sram same sebe. Kot da mladi ljudje nimajo že dovolj težav s samopodobo zaradi okolice. Odseli se in delaj sama na svoji samozavesti. Ker če ne boš bo to potegnilo samo sranje za sabo. Če se ne počutiš vredna, boš dovolila ljudem da delajo s tabo tako kot da nisi vredna. Pa si vredna. Saj veš da si. Samo v šumu nekulturnih ljudi to pozabiš. Ampak si dovolj, taka kot si.

To je 20 kil preveč za nosit. Spravi se v red začni nekaj trenirat in posti se vsaj 16 ur na dan. Ponosna boš nase, če dosežeš normalno težo.

Tastarim pa že zdaj reči naj zaprejo gobec in naj opazke zadržijo zase. Točno s temi besedami. Če pa hočejo pomagati, naj ti plačajo osebnega trenerja, to jim povej.

Višina in teža nista sorazmerni. Za zdravnike si prekomerno prehranjena. Danes ko si mlada ni problem, težave nastanejo ko si starejši. Po porodu tudi kilice rade ostanejo. Se pa strinjam, da izjave tvojih sorodnikov niso primerne.

. .Woman characters isolated. flat people icons in full height. Person with  excess weight slim figure 5165756 Vector Art at Vecteezy

Razmisli zakaj ti to govorita?

Če je zato ker je res in ti želita dobro – čeprav je način tebi neprimeren – je čas da kaj ukreneš in se boš kasneje bolje počutila. Lepo ZELO počasi kaj zmanjšaj, vsaj malo povečaj količino gibanja… in pusti da se stvari same počasi uredijo na tebi priporočeno tež, pri kateri se boš dobro počutila.

Če pa ti govorita vse to, da bi ti škodila, da bi se ti slabo počutila in bi bila onadva videti boljša in večvredna… pa razmisli o odhodu na svoje. In vseeno naredi, kar sem napisal zgoraj.

Ker realnost je taka kot je – in tudi počutila se boš bolje.

Dolcegusto, 03.05.2022 ob 23:46

Pozdravljena,

prepričanj svojih staršev ne boš mogla spremeniti. Sama si gospodar tako svojega telesa kot svojega življenja, zato je sprejemanje same sebe izključno tvoja odgovornost. Morda ti lahko pomagam osvetliti tematiko iz druge perspektive.

V bistvu si opisala problem velike večine deklet. Na svete čaščene številke kg vplivajo konstitucija, količina vode, mišic, kostnine ipd, kar že veš. S starostjo vsi postajamo okrogli, ker kljub manjšim energijskim potrebam zaužijemo enako količino hrane. Babicam se je sploh najlažje izgovarjati, da so lepoto žrtvovale za otroke in da je svoje naredila menopavza.

Omenila si, da si nekaj teže izgubila že v srednji šoli. Močno upam, da je svoje naredila samo puberteta in ni šlo za kakšne motnje hranjenja, kjer gre v ozadju za depresijo. In neizmerno željo počutiti se sprejetega med svojimi vrstniki. Takšne punce se pri 40 kilah nič manj ne sovražijo, starše pa skrbi že v drugo skrajnost.

S tabo ni nič narobe, sklepam da so ti sorodniki vcepili več nerganja in svojo načeto samozavest skušaš pokrpati z odobravanjem. Recept za “zdravo” življenje vidim, da že poznaš.  Ključ je samo v zmernosti, kar že veš.   Nadaljuj tako kot sedaj, predvsem pa športaj izključno za svojo sprostitev in zadovoljstvo. Sorodnikom pa svetujem, da organizirate en družinski izlet na Golico, bo koristilo tudi njim.

Pa dober spanec.

Obstaja ena zelo enostvna fraza:

Bolje biti mlad in malo bolj okrogel, kakor pa star…

Pa kaj ste bolani? Nekateri, ki pišete 10-20 kil preveč? pa halooo ne rabi bit popolnoma shirana. Sama imam pri 165cm, 71 kg. Sem zdrava, vem da nisem najbolj suha, pa vendar, je moje telo, ki  ga imam rada in na mnenja drugih se ne oziram. Rajši imam kakšno kilco preveč kot pa premal.

Lepard, 04.05.2022 ob 11:02

Pa kaj ste bolani? Nekateri, ki pišete 10-20 kil preveč? pa halooo ne rabi bit popolnoma shirana. Sama imam pri 165cm, 71 kg. Sem zdrava, vem da nisem najbolj suha, pa vendar, je moje telo, ki  ga imam rada in na mnenja drugih se ne oziram. Rajši imam kakšno kilco preveč kot pa premal.

Na monu si. Tu se zbirajo sami popolni slovenčki, katerim je šport žaljenje in kritiziranje drugih. S tem spodbujajo da bodo še ostali tako popolni kot oni veš. Ni to nekulturno žaljenje. Je spodbuda. Jasno da zagovarjajo žaljenje družine. Ko bo punca pripeljala enega luzerja domov, ker po letih zbijanja samozavesti misli da si več ne zasluži bodo pa novo temo odpirali kaj je narobe z njo. Oni seveda nič krivi. Popolna slovenska družina.

Nihče ni bil nesramen, ti pa seveda te številke jemlješ osebno. 20 kil dol pa ima še vedno 57 kar je ravno prav in še kilca zraven. Izračunaj ITM ali vprašaj zdravnika. Če da pa dol samo 5 kil je pa tudi že nekaj. Lahko pa ostane takšna kot je, nam tukaj gor je vseeno. Povemo pa svoje razmišljanje in ljudje si več ne zatiskajo oči da je preveč kil normalno. Ampak zaradi mene ti svojeh nosi, če ti paše.

Nihče te nima pravice žaliti, zbadati, še najmanj pa lastni starši. Kam smo pa prišli, da se do nam ljubih oseb, grše obnašamo kot do tujcev?! Posedi vse tri skupaj za mizo in jim na lep, preprost in jasen način povej, da naj takoj prenehajo s tem načinom obnašanja, da te žalijo in te boli. Da od tega trenuka dalje pričakuješ od njih lepše in primernejše obnašanje. Tu ni pardona! Zdaj vedo in če se naslednji dan spozabijo, so zlobni in to počno namerno! Ker vedo, da te s tem prizadanejo. Si želiš biti v družbi takih staršev?

Imam enako kil kot ti in skoraj 15cm vec, pa imam speh, ki mene sicer ne moti in nimam potrebe biti super fit, a da bi imela se 10kg vec, bi bila lepo zalita, pri 90kg pa kar okrogla.

Sem probala.

Malokatera debeluska zna lepo nosit svoje kile, to je dejstvo. Jaz zase vem, da jih ne znam. Imam pa dve znanki, ki imata pri tvoji visini se kaksno kilo vec kot ti, a se znata tako zrihtat, da se jih naslovnice modnih revij ne bi branile!

Ko boš ti enkrat odločno in samozavestno  rekla, da si si všeč takšna kot si, in da naj vsak gleda na svoje kile, bodo dali mir. Lahko jim poveš tudi, da s tem, ko ti to govorijo, ne naredijo nič dobrega in da naj nikoli več ne omenijo tvoje teže. Zakaj se ne postaviš zase?

Tvoja samozavest pa mora izhajati iz tebe. Ni pomembno, kaj ti govorijo drugi … Vseeno je, kakšna si za druge, važno je, da si sebi ok. Glede moškega pa, vsak čevelj ima svoj par. Si boš dobila sebi podobnega, ki ima kakšen kg več, pa bo vse ok.

iste kile, 04.05.2022 ob 13:18

Imam enako kil kot ti in skoraj 15cm vec, pa imam speh, ki mene sicer ne moti in nimam potrebe biti super fit, a da bi imela se 10kg vec, bi bila lepo zalita, pri 90kg pa kar okrogla.

Sem probala.

Malokatera debeluska zna lepo nosit svoje kile, to je dejstvo. Jaz zase vem, da jih ne znam. Imam pa dve znanki, ki imata pri tvoji visini se kaksno kilo vec kot ti, a se znata tako zrihtat, da se jih naslovnice modnih revij ne bi branile!

Ne razumem kaj hočeš povedat. Njen problem niso kile v kar se vsi vtikate, ampak to da ima čustveno bolane starše ki jo žalijo. Očitno je to vsem sprejemljivo. Sama kriva ker je predebela. Jo lahko žalijo. Če izgubi nogo jo tudi lahko kripelj kličejo. Čisto normalno očitno to za slovenske družine. Večina celo misli da to spodbuja njegovega otroka k temu da bi bil boljši.

ne razumem, 04.05.2022 ob 14:01

Ne razumem kaj hočeš povedat. Njen problem niso kile v kar se vsi vtikate, ampak to da ima čustveno bolane starše ki jo žalijo. Očitno je to vsem sprejemljivo. Sama kriva ker je predebela. Jo lahko žalijo. Če izgubi nogo jo tudi lahko kripelj kličejo. Čisto normalno očitno to za slovenske družine. Večina celo misli da to spodbuja njegovega otroka k temu da bi bil boljši.

Ne vidim enega posta, ki bi toleriral obnašanje staršev.

Se pa gospe, ki ste verjetno že rodile ne morete primerjati z mlado? žensko, ki ima toliko kil preveč. Če bi bila samozavestna s kilami bi starce že zdavnaj utišala. Najti mora pravi pristop zase, tukaj je nekaj nasvetov in mišljenj, na koncu se odloči sama da najde pravo rešitev, ki ji ustreza in daje samozavest.

Sami super manekeni tejle mon- ovci.

pristop869, 04.05.2022 ob 14:55

Ne vidim enega posta, ki bi toleriral obnašanje staršev.

Se pa gospe, ki ste verjetno že rodile ne morete primerjati z mlado? žensko, ki ima toliko kil preveč. Če bi bila samozavestna s kilami bi starce že zdavnaj utišala. Najti mora pravi pristop zase, tukaj je nekaj nasvetov in mišljenj, na koncu se odloči sama da najde pravo rešitev, ki ji ustreza in daje samozavest.

Punca je odraščala in očitno še vedno živi v družini kjer nimajo najmanjšega spoštovanja do nje in jo večkrat dnevno žalijo. Ja kar samozavest naj si omisli. Tako iz nule. To se kar spomniš en dan, po 20+ let žaljenja in govorjenja kako nisi dovolj dober, da boš samozavesten. Kar odločiš se. Edina rešitev za njo je da se fizično umakne od teh ljudi in dela na tem da si pridobi samozavest. Se upam staviti da bodo potem tudi kile začele kopneti.

New Report

Close