“ubogi” učitelji
To lahko reče samo tisti, ki nima pojma o stroki. Če pa bi to komu padlo na pamet, potme naj vložijo 1 milijardo eur v opremo kabinetov po šolah, da bo vsak učitlej imel svoj računalnik, potem se bo pa lahko pripravljal na pouk v okviru 8 ur. Pa na govorilne ure, roditeljski sestanek ali konzultacije boste prišli dopoldne (ker bodo ob 15.00 zaprta vrata šole). Lol
To lahko reče samo tisti, ki nima pojma o stroki. Če pa bi to komu padlo na pamet, potme naj vložijo 1 milijardo eur v opremo kabinetov po šolah, da bo vsak učitlej imel svoj računalnik, potem se bo pa lahko pripravljal na pouk v okviru 8 ur. Pa na govorilne ure, roditeljski sestanek ali konzultacije boste prišli dopoldne (ker bodo ob 15.00 zaprta vrata šole). Lol[/quote]
Lool, a si že slišala za elektronsko knjiženje ur, tudi nadur itd.? Kaj ti pomaga, če je učitelj na dan 5 ur (govorim o 60min=6 šolskih ur) v šoli, kar je enako 25h/teden, potem pa ima recimo 6h/teden še popoldan govorilne oz. konzultacije. Kar še vedno ne nanese 40h/teden. Pa še to sem pretirava v št. ur na teden. Zato pa sem za knjiženje ur. Že iz tega vidika, ker eni učitelji res delajo po 8 ur in še več, drugi pa to lepo izkoriščajo.
je pa res, da po moje bi morali imeti na vhodih štempl ure in obvezno 8 urno prisotnost. proste ure se pač izkoristijo za popravljanje testov in priprave.
Se strinjam in takoj podpišem, če mi dajo svoj kabinet. Računalnik lahko imam svoj. Moj razred je od 9.00-9.45, ko sem prosta, zaseden. In drugi tudi. Ob 14.30, ko končam z zadnjo uro pa grem domov.
Tudi to bi morali urediti:
V državah OECD učitelj z učenci v razredu v povprečju preživi 780 ur na leto, v Sloveniji pa 690 ur, pravi.
KOLIKŠNA PA JE PLAČA PRI NAS ? Za njihovo plačo sem jas z učenci 600 ur, če je treba, za našo pač ne.
Zakaj rabi vsaka svoj kabinet? Saj ste lahko v razredu? Pa če je tvoj razred zaseden je pa mogoče kateri drugi prost, pa ste 2 ali pa 3 v istem razredu?
Prenosni računalnik imajo po večini že vsak svoj, saj je potreben za e-asistenta.
Kar se tiče pa popoldanskih ur za govorilne ure, pa moram reči, da tudi sama delam večino časa od 7h do 15h, občasno pa imam kakšno predstavitev tudi popoldan. Tako imam tiste ure viška in jih lahko koristim in tako včasih kakšen petek pobegnem domov že ob 13h razen, če nima šef drugačnih idej. Včasih delam tudi za vikend takrat pa dobim ponavadi plačano!
In ne ne bi si žela biti učiteljica, čeprav se ne strinjam z vašim ležernim načinom služenja denarja. Bi pa imela počitnice skupaj 2 meseca!
Vse se da, če se hoče!
noben od komentatorjev (mogoče eden), pa ni doumel – da ne gre za neki v šolstvu … ampak za način, kako bodo pokradli več davkoplačevalskega denarja
če pa že govorimo o pripravah: ko vsi pravite, kako imajo učitelji to že narejeno: za vsako pripravo posebej (dnevna priprava, priprava za določeno šolsko uro – za vse v tistem dnevu) mora učitelj najmanj spremeniti datum :9 o tem, da sem letos predelala v eni uri poštevanko št 2 in 3, lansko elto pa samo 2, ker sem uporabila različni metodi – to moram napisati, torej, v lanski piše tako, potem moram lansko kopirati in spremeniti … pisati mora točno katere metode so bile, in kaj je dano za nalogo … tako da to ni nekaj kar je gotovo v petih minutah, ker že imaš od lani pripravljeno …
potem so tu vsi letni načrti, ipji, in poročila (se pišejo v polletju), pa obvestila o uspehu – ni kar enostavno to samo skopirati, moraš preveriti če štima, če kaj ni vnešeno, da vneseš … ker vemo, kakšni so starši, če naredimo napako …
in da smo si na jasnem – to je kup birokracije, ki bi jo večina učiteljev raje zamenjala za več dela v razredu …
aja, pa učitelj mora biti prisoten tudi med odmori, ne samo 45 min … tako da tista o urah dolgih 45 min, ne pije vode … samo komentatorka ne pozna del,a ampa ksaj vemo, le čevlje sodi naj kopitar … torej, gospa se vam opravičujem, ampak pojdite za kak dan v šolo … delati … ali pa kar cel teden …
so luftarji verjetno tudi … ampak slabi ljudje so vedno v vseh panogah – tudi v gospodarstvu .. in ja, ko govorite o tujini, koliko ur preživi učitelj z otrokom … najprej se pozanimajte, če so in kako učitelji plačani za to … v rusiji so res veliko z otroci – plače dobijo pa 200 eu (standard v večjih mestih je enak ljubljani), v nemčiji pa seveda dobijo plačo takšno, da se jim splača ostati …ČEPRAV: otroci, ki so v celodnevnem varstvu (imajo nekje 8 ur “pouka” od 4-5 ur dejanskega pouka, ostalo so pa popoldanske ure za delanje naloge, delanje dejavnosti, ki ji h načeloma slovenski otroci počnejo med krožki, na nek način je pa to tudi popldansko varstvo), in ne boste verjeli, ena učiteljica ima prve štiri ure dela z njimi do kosila, po kosilu pa naslednje štiri ure druga učiteljica – obe gresta res takoj po šoli domov in imata višjo plačo kot slovenski učitelji … pa se starši ne bunimo … nam je dovolj jasno, kaj vse počneta, kolikokrat prideta potem popoldne nazaj govorilne … tako da ne kar brez utemeljitve primerjati slovenije s tujino …
Zakaj rabi vsaka svoj kabinet? Saj ste lahko v razredu? Pa če je tvoj razred zaseden je pa mogoče kateri drugi prost, pa ste 2 ali pa 3 v istem razredu?
Prenosni računalnik imajo po večini že vsak svoj, saj je potreben za e-asistenta.
Kar se tiče pa popoldanskih ur za govorilne ure, pa moram reči, da tudi sama delam večino časa od 7h do 15h, občasno pa imam kakšno predstavitev tudi popoldan. Tako imam tiste ure viška in jih lahko koristim in tako včasih kakšen petek pobegnem domov že ob 13h razen, če nima šef drugačnih idej. Včasih delam tudi za vikend takrat pa dobim ponavadi plačano!
In ne ne bi si žela biti učiteljica, čeprav se ne strinjam z vašim ležernim načinom služenja denarja. Bi pa imela počitnice skupaj 2 meseca!
Vse se da, če se hoče![/quote]
Draga gospa, vi pa niste bili v kabinetu kake učiteljice? oz, se niste dovolj dobro ogledali? tam je kup stvari za pouk shranjenih … razen če želite, da se poučuje otroke kot pred drugo svetovno vojno … kreda, tablica, nobenih knjig .. oz. upaj, da ima učitelj tiste ta najbolj pomembne … brez didaktičnih pripomočkov? ja to si predstavljam starše, kako skačejo v luft …
moje bivše sodelavke, ki se vozijo med šolami v času pouka (potne stroške dobijo še manjše od tistih za prihod in odhod na delo, stroške servisiranja lastnih avtov, ker službenih ne dobijo, pa v tujini, ki jo imate tako radi, bi dobile ali eno stvar dobro plačano ali služben avto), so mobilen specialne pedagoginje, ene z 20 let delovnimi izkušnjami in nazivi svetovalca ter mentorja – pa imajo 900-1000 eu plače (skupaj z dodatki) …
pa avtorica citata, povej še, koliko materiala za službo si mora iz tega naslova sama kupiti …
Vse se da, če se hoče![/quote]
Draga gospa, vi pa niste bili v kabinetu kake učiteljice? oz, se niste dovolj dobro ogledali? tam je kup stvari za pouk shranjenih … razen če želite, da se poučuje otroke kot pred drugo svetovno vojno … kreda, tablica, nobenih knjig .. oz. upaj, da ima učitelj tiste ta najbolj pomembne … brez didaktičnih pripomočkov? ja to si predstavljam starše, kako skačejo v luft … ;)[/quote]
In za vse priprave, ki jih opravljaš dnevno, potrebuješ kupe didaktičnih pripomočkov, ki jih je nemogoče prestaviti iz kabineta do učilnice? V vsaki stvari pretiravate, samo da dokažete, da je vaša ležernost upravičena.
Tudi sama opravljam delo v pisarni, kjer smo 4 sodelavke. Vsaka na svojem telefonu, vsaka s svojim kupom problemov. Printat hodimo na hodnik, ker je tam skupni printer. Po določene pripomočke, ki jih rabim samo občasno, hodim tudi v drugo nadstropje. Pa se zato še ni svet podrl.
Jaz poznam kar nekaj učiteljic, ki dela priprave v svojem razredu (po končanem pouku) – saj OPB ne zasede vseh učilnic neke šole, kajne, torej se tiste 4 učilnice rezervirajo za OPB, ostale pa komot uporabimo za ta namem? In v svojih razredih imate (vsaj kolikor je meni znano) danes že vsi računalnike. V čem je torej problem?
Kar pa se tiče tega, da bomo potem vsi morali na GU in ostalo hoditi dopoldne. Delodajalec je tisti, ki določa, kdaj naj njegov zaposlen prihaja v šolo. In če bo staršem ustrezalo, da imajo na voljo tudi kak popoldanski termin, ga ne vidim junaka, ki bi trmasto vztrajal pri delavniku od 7-15. ure. Vsak pameten ravnatelj bo rekel, da mora biti vsaj 1 dan v tednu “popoldanski” ali vsaj “deljeni”. In zakaj ne? Koliko ljudi dela v izmenah, v deljenem delovnem času. Bo učiteljem krona z glave padla, če svoj delavnik prilagodijo uporabnikom?
To lahko reče samo tisti, ki nima pojma o stroki. Če pa bi to komu padlo na pamet, potme naj vložijo 1 milijardo eur v opremo kabinetov po šolah, da bo vsak učitlej imel svoj računalnik, potem se bo pa lahko pripravljal na pouk v okviru 8 ur. Pa na govorilne ure, roditeljski sestanek ali konzultacije boste prišli dopoldne (ker bodo ob 15.00 zaprta vrata šole). Lol[/quote]
In za vse priprave, ki jih opravljaš dnevno, potrebuješ kupe didaktičnih pripomočkov, ki jih je nemogoče prestaviti iz kabineta do učilnice? V vsaki stvari pretiravate, samo da dokažete, da je vaša ležernost upravičena.
Tudi sama opravljam delo v pisarni, kjer smo 4 sodelavke. Vsaka na svojem telefonu, vsaka s svojim kupom problemov. Printat hodimo na hodnik, ker je tam skupni printer. Po določene pripomočke, ki jih rabim samo občasno, hodim tudi v drugo nadstropje. Pa se zato še ni svet podrl.[/quote]
zato ker ti nimaš svoje pisarne se spravljaš na učitelje? tole kar sem podkrepila – mi pa pove, da nimaš pojma o učiteljevem delu, njegovih pripravah … in nasploh … sploh pa ne o načinu dela učiteljev različnhi odgovornosti …
no pa da ti razjasnim … da ne boš ostala taki nevednež … kopirajo učiteljice kar lepo na skupnih kopircih v zbornici – brez panike … nekaj srednjih šol ima (male) kopirce v kabinetih – pa še to so ponavadi kabineti slo, mat in tujih jezikov (mogoče tudi informatike ,ampak tam se ne bi čudila, da je poleg kupa računalnikov tudi kak kopirni stroj, mar ne?) …
nekateri učitelji imajo didaktične pripomočke v razredih, tam kjer se učitelji menjavajo (oz. tisti učitelji, ki so gostujoči v nekem razredu, tudi če razred ne menjava učilnice), si morajo didaktičen stvari prinesti s seboj … največkrat so pa te stvari v kakih skupnih kabinetih, ker niso last enega učitelja, temveč v uporabi vseh učiteljev, včasih celo učiteljev različnih razredov …
priprave – ne niso shranjene v razredih – so uradni dokumenti, ki morajo biti pod ključem (v razredih zelo težko), poleg tea to niso edine stvari: testi, poskusi, spisi, poročila ipji (solate kolikor hočeš -sem bila vesela, ko sem jo stran metala) … in prrprave z novim šolski meltom ne vržeš proč … poročila in ipji … so pa zadeve, ki morajo biti dobro hranjene, zaradi varstva osebnih podatkov – ne ne spadajo v razred …
največkrat so v razredih kakšni izdelki učencev, njihove potrebščine … bolj manj pa učiteljeve …
tako da, ne primerjaj sebe in sodelavk z učiteljicami … in ta tvoj, vse se da če se hoče – saj to tudi delamo … kolegici v šoštanju sta po petih letih dela tam (prej sta delali v prostoru, ki je bil namenjen straniščem – pozimi je bilo mrzlo, sice je pa smrdelo iz sosednjega prostora, ki je dejansko bilo stranišče), sta dobili končno urejen kabinet … na 6 km2 se morata obe stiskati (dajeta individualno obravnavo, obe hkrati) … se čudim, da se starši niso zbunili pri ravnateljici, zakaj ne zagotovi mirnega prostora – ker so to povečini otroci, ki zaradi miru potrebujejo ID obravnavo …
poglej, pojdi nekam za teden dva delati v šolo kot prostovoljka in podrobno povprašaj učitelje kako kaj naredijo … boš hitro ugotovila, da imaš zelo napačno predstavo …
Kolikor razumem ima učitelj npr. 22 ur po 45 min v razredu. Torej to ni 60 minut, ampak 45 minut. Kaj dela vmes se šteje v delovni čas ampak povprečno osnovnošolski učitelji začnejo nekje okoli 7:30 ure in po 14:00 ne najdeš razen ravnatelja in tajnice nikogar več. To je realnih 6 ur in pol. Na teden je to cca 32 ur. Torej jih na teden zmanjka cca 10 ur ali na mesec nekje 40 ur, torej za cel delovni teden v gospodarstvu. Tu se pa potem štejejo vaše silne priprave, govorilne ure, ki so mesečno 1 do 2 uri popoldan, pa še kakšen roditeljski sestanek cca 1 ura na mesec. Dopoldanske govorilne ure, so vštete v vašo prisotnost v dopoldanskem času. Verjetno so tu še konzultacije, pa šole v naravi, ampak praktično seštevanje in odštevanje ur, vam ni v prid.
Poleg vseh teh mankov ur imate vsake dva meseca 1 teden počitnic in poleti vsaj 1 mesec in pol prostega časa. Kako vam ni jasno, da to ne znese skupaj potrebnih ur???
:)))))
ja seveda, super, da nekateri izkoristijo čas in napravijo po pouku v učilnici, AMPAK NE POZABIMO POVEDATI, da to niso učitelji predmetne stopnje, razen fiziki in biologi, ki imajo svoje učilnice in res niso po pouku dlje zasedene … sigunro pa ne učitelji ki imajo krožke in druge podobne dejavnosti, ekr s temi dejavnostmi zaključijo v urah, ko si želijo končno domov …
učitelji so že popoldne vsaj enkrat na mesec v šoli … in toliko kot je staršev, toliko jih sprejmejo – torej ni to samo eno uro, potem pa grem domov in me ne briga, če še kdo čaka …
sicer pa priprave niso edina birokracija, ampak monam to razlagati je preveč, ker več kot eno stvar si ne zapomnijo … sploh pa sestavljanje testov (ne nimajo vsi vnaprej izdelanih, če pa že, se lahko pa hitro zgodi, da je treba test preveriti in predelati, ker snov ni predelana do točko, po kateri je test sestavljen) – predvsem pa ni možno kar preskočiti popravljanja testov (in par tem nazaj se nekdo buni, da je učiteljica naredila krivico pri popravljanju) … kot osnovnošolka se spomnim, da je učiteljica matematike enrkat rekla (ženska s tremi otroci), da testov še ne bomo dobili nazaj, ker jih ni v celoti popravila, kajti ob dveh zjutraj si je zaželela še malo spanca … tudi učitelji imajo družine … tako mimogrede …
Tudi sama opravljam delo v pisarni, kjer smo 4 sodelavke. Vsaka na svojem telefonu, vsaka s svojim kupom problemov. Printat hodimo na hodnik, ker je tam skupni printer. Po določene pripomočke, ki jih rabim samo občasno, hodim tudi v drugo nadstropje. Pa se zato še ni svet podrl.[/quote]
nekateri učitelji imajo didaktične pripomočke v razredih, tam kjer se učitelji menjavajo (oz. tisti učitelji, ki so gostujoči v nekem razredu, tudi če razred ne menjava učilnice), si morajo didaktičen stvari prinesti s seboj … največkrat so pa te stvari v kakih skupnih kabinetih, ker niso last enega učitelja, temveč v uporabi vseh učiteljev, včasih celo učiteljev različnih razredov …
priprave – ne niso shranjene v razredih – so uradni dokumenti, ki morajo biti pod ključem (v razredih zelo težko), poleg tea to niso edine stvari: testi, poskusi, spisi, poročila ipji (solate kolikor hočeš -sem bila vesela, ko sem jo stran metala) … in prrprave z novim šolski meltom ne vržeš proč … poročila in ipji … so pa zadeve, ki morajo biti dobro hranjene, zaradi varstva osebnih podatkov – ne ne spadajo v razred …
največkrat so v razredih kakšni izdelki učencev, njihove potrebščine … bolj manj pa učiteljeve …
[/quote]
In kako potem vse to zmoreš opraviti doma?????
Kolikor razumem ima učitelj npr. 22 ur po 45 min v razredu. Torej to ni 60 minut, ampak 45 minut. Kaj dela vmes se šteje v delovni čas ampak povprečno osnovnošolski učitelji začnejo nekje okoli 7:30 ure in po 14:00 ne najdeš razen ravnatelja in tajnice nikogar več. To je realnih 6 ur in pol. Na teden je to cca 32 ur. Torej jih na teden zmanjka cca 10 ur ali na mesec nekje 40 ur, torej za cel delovni teden v gospodarstvu. Tu se pa potem štejejo vaše silne priprave, govorilne ure, ki so mesečno 1 do 2 uri popoldan, pa še kakšen roditeljski sestanek cca 1 ura na mesec. Dopoldanske govorilne ure, so vštete v vašo prisotnost v dopoldanskem času. Verjetno so tu še konzultacije, pa šole v naravi, ampak praktično seštevanje in odštevanje ur, vam ni v prid.
Poleg vseh teh mankov ur imate vsake dva meseca 1 teden počitnic in poleti vsaj 1 mesec in pol prostega časa. Kako vam ni jasno, da to ne znese skupaj potrebnih ur???[/quote]
saj verjamem, da ti to tako vidiš … ker pač sklepaš iz inforamcij, ki ji veš … ampak to so površne informaicje … in je bilo že veliko govora in veliko pojasnil okrog tega, da bi ti najraje rekla, lej, se mi ne da pisati, pojdi malo pobrskati po starševskem čveku, in najdi teme in razlage -točno za to, kar sprašuješ … in ne ure dela se ne štejejo kot 45 min … to je šolska ura, ki jo ima tvoj otrok v šoli …
so ljudje tudi v učiteljski branži, ki izkoriščajo, verjamem in vem (ampak zelo majhna manjšina), tako kot v vsaki panogi … si zadeve, ki se tebi ne zdijo logične, ker nisi v učiteljski branži … ampak to ne pomeni, da je samo tvoj vidik pravilen …
zdaj pa pobrskaj malo, pa ko boš dobila več informacij, se pa lahko naprej pogovarjava (brez skrbi, si kulturna, ti rada odgvorim, samo ponavljati stokrat napsianega se mi pa res ne da) …
[/quote]
In kako potem vse to zmoreš opraviti doma?????[/quote]
bom še enkrat napisala nekja, kar sem danes že: marsikateri učitelj bi se raje rešil te birokracije in bil več v razredu, kot pa pisanje vsega …
saj so bolj mirni meseci, so pa tudi kritični, zdajle recimo, ko se pišejo vsi ipji, poročila o napredkhi (to da je veliko odločb in moraš za vsakega ip in poročilo napisati, upam da ne potrebujem razlagat), obvestila o uspehu , pa dobro te bolj kot ne skopiraš, samo je pa dobro preveriti če so vse ocene vpisane, pa opravičene in neopravičene ure za nekoga, graje, pohvale …
sicer pa tudi priprave kakšnih stvari, materialov … za likovni pouk, glasbo … sem pred leti učila kolegico delati origami, ker je imela to v planu, pa ji ni šlo dobro – je šla ena ura njenega in mojega (prostega) časa, da se je naučila, da je lahko pokazala otrokom in so otroci izdelali v šoli …
sem včeraj govorila s kolegico (jaz nisem več v slovenskem šolstvu), da piše ta teden cele popoldneve samo poročila … za 17 otrok z odločbami … pravi, da je vesela, da nima trenutno nobenega timskega sestanka!!!
Poleg vseh teh mankov ur imate vsake dva meseca 1 teden počitnic in poleti vsaj 1 mesec in pol prostega časa. Kako vam ni jasno, da to ne znese skupaj potrebnih ur???[/quote]
saj verjamem, da ti to tako vidiš … ker pač sklepaš iz inforamcij, ki ji veš … ampak to so površne informaicje … in je bilo že veliko govora in veliko pojasnil okrog tega, da bi ti najraje rekla, lej, se mi ne da pisati, pojdi malo pobrskati po starševskem čveku, in najdi teme in razlage -točno za to, kar sprašuješ … in ne ure dela se ne štejejo kot 45 min … to je šolska ura, ki jo ima tvoj otrok v šoli …
so ljudje tudi v učiteljski branži, ki izkoriščajo, verjamem in vem (ampak zelo majhna manjšina), tako kot v vsaki panogi … si zadeve, ki se tebi ne zdijo logične, ker nisi v učiteljski branži … ampak to ne pomeni, da je samo tvoj vidik pravilen …
zdaj pa pobrskaj malo, pa ko boš dobila več informacij, se pa lahko naprej pogovarjava (brez skrbi, si kulturna, ti rada odgvorim, samo ponavljati stokrat napsianega se mi pa res ne da) …[/quote]
Lepo si me podučila, da nimam pojma, pa da si lahko kaj preberem? Ne vem, če ti ni zgolj zmanjkalo argumentov? Tudi jaz grem počasi spat, saj moram zgodaj vstati, ker me jutri čaka težek dan, ki bo trajal vsaj 8 ur, če ne še več, saj veš delo pač mora biti opravljeno.
zdaj pa pobrskaj malo, pa ko boš dobila več informacij, se pa lahko naprej pogovarjava (brez skrbi, si kulturna, ti rada odgvorim, samo ponavljati stokrat napsianega se mi pa res ne da) …[/quote]
Lepo si me podučila, da nimam pojma, pa da si lahko kaj preberem? Ne vem, če ti ni zgolj zmanjkalo argumentov? Tudi jaz grem počasi spat, saj moram zgodaj vstati, ker me jutri čaka težek dan, ki bo trajal vsaj 8 ur, če ne še več, saj veš delo pač mora biti opravljeno.[/quote]
rekla sem, da pobrskaj po starševskem čveku po starih temah o učiteljih – jih je bilo v letu 2015 več kot dovolj – in si tam preberi – to sem ti napsiala … potem pa lahko nadaljujeva razpravo, ko boš bolje podučena o učiteljskih stvareh … (ni mi zmanjkalo argumentov, ampak vem, da so javno tu napisane stvari, ki bi ti jih morala jaz še enkrat)
in ja, jaz nisem več v šolstvu, sem celo v tujini … in ja, sem vesela za urnik, ki mi je določen in vnaprej vem kdaj in kako … oz. kaj mora biti narejeno … tega v šolstvu žal ni … ne pa poniževati vseh učiteljev zaradi par primerkov …
Veš, kako bi to blo prima.
Hakl je, da bi starši moral priti na govorilne in roditeljske v tem času, šol v naravi idr. dejavnosti enostavno ne bi bilo, ravno tako ne jutranjega varstva. Oziroma bi jih izvedli ‘komunalci’, po Ruparjevo, še iz njega dni predlogov.
Za probat je.
Ja, uspešnost in ostalo navlako pa ukinit. Res je le za lizune, za driskarje.
Ukinit delovno mesto ravnatelja- je le političen kader, stran vržen denar. Vsi vrtci in šole v eni občini naj imajo direktorja, ekonomista, ter pedagoškega vodjo vsaka enota, ki naj ima še vedno tudi neposredno obveznost, zmanšano tedensko, z otroki.
Lenuharski kader- svetovalci pa leteči, po potrebi. Občutno jih je preveč, obveznosti pa nobene, ravnatelju/ici glancajo fotelj.
Veliko jih v tej branži dela ogromno preveč, še več pa je takih, ki se šlepajo na njihov račun.
Dobri učitelji so na cesti in bodo tam tudi ostali, ker elita ne potrebuje kvalitete, pač pa mirno bosno.
Starši pa največkrat ne poslušajo, še manj šlišijo. Škoda.
Lepo si me podučila, da nimam pojma, pa da si lahko kaj preberem? Ne vem, če ti ni zgolj zmanjkalo argumentov? Tudi jaz grem počasi spat, saj moram zgodaj vstati, ker me jutri čaka težek dan, ki bo trajal vsaj 8 ur, če ne še več, saj veš delo pač mora biti opravljeno.[/quote]
rekla sem, da pobrskaj po starševskem čveku po starih temah o učiteljih – jih je bilo v letu 2015 več kot dovolj – in si tam preberi – to sem ti napsiala … potem pa lahko nadaljujeva razpravo, ko boš bolje podučena o učiteljskih stvareh … (ni mi zmanjkalo argumentov, ampak vem, da so javno tu napisane stvari, ki bi ti jih morala jaz še enkrat)
in ja, jaz nisem več v šolstvu, sem celo v tujini … in ja, sem vesela za urnik, ki mi je določen in vnaprej vem kdaj in kako … oz. kaj mora biti narejeno … tega v šolstvu žal ni … ne pa poniževati vseh učiteljev zaradi par primerkov …[/quote]
Kolegica ima prav, si težka, to pa jaz dodam. Tebi se ne da dokazati nič, ker goniš svojo.
V resnici je učitelj mnogo več obremenjen, ko sešteje vse opravljene ure na teden in v mesecu, kot pa jih dejansko opravi nekdo, ki ima el.merjeno delovno prisotnost.
Bodi brez skrbi, da bi se vse to že uvedlo, pa so na zavodu in ministrstvu ugotovili, da je št. ur učitelja precej več, kar bi bilo treba tudi plačati.
Da je treba oddelati proste dneve, ko imajo otroci počitnice, med letom in tudi glavnimi, oz. dati dopust, je evidentno. Nič ni podarjeno. Za vsakega posebej se izračuna, koliko ur, dni mu manjka, glede na št, dni njegovega dopusta in to manjko ur opravi med vsem letom, najlažje, če nadomešča še manjkajočega kolega.
Pozabila si, da tvoje delo v pisarni ni primerljivo z učiteljevo, ki ga med samo učno uro ne more motiti z ničemer, kar pri otrocih krni koncentracijo, skrbi za pozornost vseh, kolikor jih je prisotnih, ne glede na njihovo različnost. Za to se tudi vsak dan sproti pripravlja. Če ni pripravljen, svojega dela ne opravi, otroci ‘mu zbezljajo’.
Za tako delo je treba biti pač svojevrsten igralec in ljubitelj otrok in njihovih domislic, tudi dober psiholog.
Kaj vse še spada zraven, k dobro opravljeni učni uri, ve le tisti, ki jo je opravil.
Za to pa ste bili povabljeni- vsak učitelj ima predstavitev. Čemu se je ne udeležite?