Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek učenje črk in številk

učenje črk in številk

kako naj našega pamža naučim črke in številke?
saj abecedo že zna in šteti tudi do 10, ampak pisanje, to je pa problem. ali je mogoče kakšna lepljenjka ali pa knjigica s nalepkami, kajti to mu je zelo všeč, da bi mu pa ti napisal pa noče.

hvala za vsak odgovor.

Pa se mora učit?

..in koliko je star tvoj sonček???
Ne ga silit, ker ti ne bo uspelo. Ko bo sam začel spraševat po črkah takrat bo pravi čas in ga ne zamudi!!!

Lp,
NajaB

nova
Uredništvo priporoča

Pusti času čas.

Predpostavljam, da fantic se ne hodi v solo. Omenila si pisanje…Pa ves, da je to odvisno od razvite drobne motorike in se cesa zelo pomembnega?

Vnuk je silom razmer zajadral v solo pri stirih letih in pol ( pri petih obvezno)
in so poceli vsemogoce: se igrali, risali, zlagali puzle,lego kocke, prepoznavali crke, zbirali v zloge, brali ( vse po interesu otroka)…pisali zelo malo ali nic. Ce pa je kdo le zelel kaj napisati, je bilo prav vse dobro; narobe obrnjene crke, velike 3 cm ali komaj opazne, od zadaj naprej…

Nikar po sili …vedno pa sledi otrokovemu interesu. Lep pozdrav

Jaz sem mojega ta malega naučila pisati črke pred petim letom tako,da sem jaz napisala najprej črko potem je pa on za mano ponovil.Zdej mu pa narekujem črke in on napiše.Nič ga nisem sililm,sam reče,da bova pisala…je pa tako,da več kot deset minut nič ne delava.

naš je star 4 leta in pol, in tudi bi sam rad pisal in štel, vendar noče na ta način, da mu ti napišeš im potem on enako naredi, hoče malo drugače. ker mu gredo nalepke hitro v glavo, mu jih bom verjetno kar sama naredila in kakšno igrico izmislila.
vseeno hvala za odgovore.

Naš se je začel zanimati za črke pri nekako 4-ih letih. Pa smo mu kupili podstavek za krožnik na katerem so narisane črke. Najprej jih je ogledoval, naslednja faza pa je bila ta, da je z alkoholnim flomastrom pisal po teh črkah, mi smo jih pa brisali….. Skratka otrok se je naučil pisati sam od sebe. Ja pomoč je že bila in vzpodbuda tudi vendar samo takrat, ko ga je to zanimalo.
Poskusi izvedeti na kakšen način bi rad to počel.

Lep pozdrav

Mi delamo tako odkar ima hčerka interes. Na zidu imamo tablo in k nam hodi na obisk “abecedni škrat” in se razne besede “pojavijo” na tabli in seveda škrat želi, da še njemu kdo kaj napiše. In kdo se javi?

Veliko veselja in pričakovanja. Če “škrat” slučajno pozabi, ga že pogreša in se sprašuje le kje hodi škrat, preverja, če je kaj napisal in potem prebere in isto napiše še ona.

Oprostite, ampak dobronamerno se bom razjezila. Kar lasje mi grejo pokonci, ko slišim, kako starši silijo otroka v nekaj, za kar otrok še ni zrel. Mislim, da vaš otrok še ni v 2.razr.9-letke, ko naj bi se to učil. Dvomim, da poznate pravilne metode in oblike dela pri opismenjevanju (zapis črke in slišanje glasu, zapis števila in razvoj štev.predstav). Pa zabavno učenje preko igre!
S tem siljenjem delate veliko več škode kot koristi. Otroku ponudite krede za asfalt, velike risalme liste, škarje, plastelin, kocke, žebljičke,… ipd. vse to za razvoj grobe in fine motorike, zanj pa bo to zabava in igra. Pa berite mu; pravljice, pesmice, ogled lutkovne predstave, berite uganke, sam naj tvori uganke… Vse to pa je zelo pomembno za njegov predbralni in predopismenjevalni razvoj. Lp

Ika, saj nihče ne pravi, da ga silijo.

Jaz sem znala brati in pisati dosti pred vstopom v šolo, pa me ni nihče silil, samo oče mi nekega dne ni hotel več časopisov celo popoldne naglas brati 😉 Naučila sem se brez pravilnih in strokovnih prijemov in še danes znam.

Se pa strinjam. Glasno branje je za otroka odliča spodbuda. Pa čeprav vedno eno in isto knjigo.

Ja, Ika zdaj si nas pa razsvetlila :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

To je bil tudi namen ha ha.

New Report

Close