Najdi forum

Učenje Excela

Na list papirja si vedno zapisujem opravke,ki jih moram rešiti.Na moji listi že dolgo
5 mesecev čaka učenje excela.Nekaj sem tudi pobrskala po internetu,pa to je kot
knjiga,ki sem jo imela, pa iz vsega tega nič.
Kdo mi zna na enostaven praktični način napisati- povedati,kako se s tem programom dela.Cel kup kolon,ki jih kliknem pa mi vse beži..me živcira.. ..berem,da nisem edina.
Prosim za nasvet.Na tečaj pa nimam časa iti,ker delam v družinski firmi in tam se ve….
LP Sonja

Prižgi si zvočnike in uživaj ob interaktivnem učenju excela v domačem
jeziku.

Najlepša hvala,super je!
LP Sonja

Delovno površino zaslona pokriva tabela oz. del enega od mnogih (koliko jih je, je odvisno od verzije programa) listov odprte datoteke. Tabelo sestavljajo celice, razporejene v stolpce in vrstice. Stolpci so označeni s črkami, vrstice pa s številkami. Vsaka celica ima svoj naslov (npr. D10, AB3456, X5). Velikost tabele je 256 stolpcev (od A do IV) krat 16384 vrstic. V vsako celico lahko vnesemo en podatek.
Excel pozna tri osnovne tipe podatkov: besedilo, število in formula. K številom lahko štejemo tudi njihovo posebno vrsto: datum oz. čas.
Formule vedno nekaj izračunajo. Prvi znak je enačaj, nato sledi ustrezno zaporedje operandov in operatorjev. Operatorji so + za seštevanje, – za odštevanje, / za deljenje, * (zvezdica) za mnozenje, ^ (strešica) za potenciranje. Če želimo spremeniti običajni vrstni red operacij, ustrezno postavimo oklepaje. Operandi so lahko števila ali naslovi celic, ki vsebujejo vrednost. Ni nujno, da naslove natipkamo; lahko jih tudi pokazemo (klik) z miško. V celici, kamor smo vnesli formulo, se pojavi rezultat izračuna.
Primer: v celico A5 vnesemo število 15, v celico A6 pa število 3. V neko celico A7 vnesemo formulo =A5/A6. Prikaže se rezultat: 5. Če naknadno spremenimo podatek, npr. v celico A6 vnesemo št. 10, se rezultat avtomatično spremeni v 1.5.
Posebna zvrst formul so funkcije. Tudi te se začnejo z enačajem, sledi ime funkcije ter oklepaj z argumenti (npr =SUM(B5:B10) ali =ABS(-12,345). Pri vnosu si lahko pomagamo s “čarovnikom” za funkcije (fx v orodni vrstici).

Zelo atraktivna stvar pri tem programu so grafikoni (slikovna predstavitev številk v tabeli). Zopet nam pri njihovi izdelavi pomaga “čarovnik”, ki nas vodi pri delu. Vendar si moramo grafikon najprej zamisliti v glavi. Vedeti moramo, katere podatke bomo prikazali in kakšen grafikon je najprimernejši za to vrsto podatkov. Grafikon mora biti tak, da nam o nečem pove več kot tabelarično prikazani podatki, torej mora biti jasno, katero stvar prikazuje določena barva, stolpec ali črta (ustrezni napisi ali legende ob sliki).

Hvala,sedaj si tekst printam,o mojih učnih dosežkih te bom obvestila kasneje.
LP Sonja

Sicer si pa lahko pomagaš tudi s helpom v programu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close