Učitelji … kaj pa drugi delavci na šoli?
Ko je že toliko udrihanja čez učitelje in njihove počitnice …
Kaj pa npr. kuharice na šoli? sej one imajo isto proste dneve takrat, ko učencev ni (poletne počitnice, jesenske, zimske, prvomajske). Zakaj pa čez njih ne udrihamo?
pa dajmo za spremembo obdelat kuharice na šolah.
Vsak delavec ima določeno število dni dopusta.Nima veze ali je kuharca ali doktor ali učitelj.
Njihov problem je pa kdaj ga trošijo.
Njihov problem ni v prostih dneh, čeprav ne vem za koga kuhajo med poletnimi počitnicami, ampak to da odnašajo hrano domov. To se nedogaja samo v šolskih kuhinjah ampak tudi vseh menzah javnega sektorja, npr. kuhinje v vojašnicah…
Ko sem jaz delala v šoli kot javna delavka za učno pomoč (sicer z izobrazbo, enakovredno učiteljem), smo morale javne delavke tudi med počitnicami v službo. Izvajale smo učno pomo, dežurale v tajništvu in izvajale različne projekte. Tam pa so bili še hišnik in čistilke. Torej vsi z najmanjšo plačo smo takrat delali, zanimivo, kajne?
Nisem se pritoževala, saj je bila šola prazna in ti noben od redno zaposlenih ni mogel podturiti svojega dela, kot se je sicer dogajalo, heh. Je bilo delo še prijetneje.
Ker vrtec spada pod šolo, se seveda kuha normalno, kuharice pa izmenično koristijo dopust, hišniki opravijo večino vzdrževanja (pleskanje ipd.,), na šoli so uradne ure vsaki dan, tako da tajništvo in računovodtvo tudi kombinira dopust …
Maksimalno število dopusta v JS po ZUJFU je 35 dni.
Če so ljudje, zaposleni po šolah, doma čisto vse počitnice kot ste nekateri prepričani, je to skupaj: julij in avgust 2 x 20 = 40 dni; krompirjeve počitnice = 5 dni, novoletne = 5 dni, zimske = 5 dni, prvomajske = 5 dni – kar je skupaj 60 dni. Vam to dvoje gre skupaj?
Zdaj ni več tako. Zdaj so javni delavci 2 meseca doma. Brez plače se razume. Septembra nadaljujejo z delom.
računanje ti ravno ne gre najbolje a ne oz. res zelo slabo poznaš “počitnice” 🙂
poleti niso nikoli cela 2 meseca doma…VSAJ prvi teden julija in zadnji v avgustu vsi delajo, prav tako pride kar nekaj praznikov med ostale tedenske počitnice čez leto, ki so vedno razporejene okoli 1. novembra, božiča, novega leta, prvega maja…edino pri zimskih je potrebno dati vseh 5 dni dopusta ali pa so takrat organizirana izobraževanja
torej 30 dni (maksimalno) poleti in še kakšnih 10-15 dni med ostalimi počitnicami…če odšteješ “tvojih” 35 dni dopusta, ostane 10 dni, ki pa jih – brez skrbi – učitelj opravi v kakšni drugi obliki dela (nadomeščanja, celodnevne ekskurzije, šole v naravi, izobraževanja popoldan in med vikendi, delavnice za starše v popoldanskih časih, izleti v tujino, itd. itd…se hitro nabere teh ur, verjemi 🙂
Zdaj ni več tako. Zdaj so javni delavci 2 meseca doma. Brez plače se razume. Septembra nadaljujejo z delom.[/quote]
Moja baba je učitelca in ima 38 dni dopusta.Med šolkim letom ga ne more koristit nikakor,kuharce pa svojega porabijo.Ona porabi svoj dopust takrat ko so kakšne manjše počitnice in poleti.Seveda poleti delajo do 15. Julija in začnejo delat 15 avgusta.Pa ne klafraj ko ne veš nič baba al koji kurc si.
Tukaj eni kar nabijate v prazno.Vsak fizikalec lahko dopust koristi kadarkoli a prfoks si ne more vzet dopusta kar tako.Vsi imajo pogodbe o zaposlitvi in v vsaki piše točno koliko ga pripada.Eni ste res butci
Ti pa si mona.Sprejmejo te za javna dela,da delaš poleti in ti bi,da te učitelji menjajo.Kaj takega hahaha
Jaz delam v šolski o kuhinji. Delamo tudi med počitnicami, ker kuhamo za zunanje abonente, ki nosijo kosilo v menažkah za domov. Glede na to, da se je pokradlo pol države, mislim da ni nacionalna težava št. 1, če kuharca odnese kaj domov. Imam 620 eur neto plače, vključno v malico in potnimi stroški. Če si kdaj v torbici odnesem kak jogurt ali pol kile kruha, ki ostane – v tem pač ne vidim nobene težave.
Kakorkoli obrneš, so težava učitelji: jesenske počitnice (v najboljšem primeru 2 dni praznikov, 3 dnevi dopusta), božično-novoletne (spet recimo da so prazniki na delovni dan, torej je to skupaj 3 dni, dopust vsaj recimo 3 dni), februarske počitnice (gladko 5 dni, ker takrat ni praznikov), majske počitnice (spet recimo, da sta oba dva dni med tednom, 3 dni počitni), potem pa od 10.julija do 20. avgusta (pa je več, ampak ne bodimo malenkostni), kar je 35 dni, pa en od teh je praznik, ok 34 dni dopusta.
Seštejmo: jesen (3), dec (3), febr. (5), maj (3) + poletje (35) = 49 dni. pa recimo, da imajo 2 dni med jesenskimi izobraževanje, ostane 47 dni. pa recimo, da imajo po res optimističnih napovedih še eno 3-dnevno izobraževanje med februrajem, smo še vedno na 45 dni. In potem so ob silnem delu med letom, uspeli še 10 delovnih dni notri prinest 🙂 S tem, da sem vse praznike dala na dneve med tednom, kar vemo, da v realnosti ni tako, tako, da je ta številka še višja…
malo morgen, ja… (imam kar nekaj učiteljev med sorodniki, zelo poznam situacijo, jim nisem fouš, ampak ne vem, zakaj je tako težko priznat, kako je. Dejansko imajo ogromno prostih dni. Dosti ur, tudi dni izpuhti ne vem kam (razna pospravljanja kabinetov, pa razne uvodne in zaključne konference, ki trajajo 2 uri, pišejo pa si 8 ur…).
eh, pa kaj bi. tukaj bi morala ministrica za izobraževnaje po mizi udariti in narediti red s temi dopusti. saj ni težko. koneckoncev gre za OŠ matematiko.
Taj tazadnji povem samo, da s potnimi stroški in malico ne more biti 620, ker je minimalec 604 neto, torej ali nimaš poti (prideš peš iz sosednje ulice), JEŠ V ŠOLI? dVOMIM,?? nAJBOLJ VERJETNA MOŽNOST JE, DA NE POZNAŠ SESTAVE PLAČILNE LISTE IN NE VEŠ, KAJ POMENI ČISTA NETO PLAČA, KAJ SO STROŠKI, KAJ JE ODTEGLJAJ (NPR. ČLANARINA SINDIKATU, PROSTOVOLJNO ZDR.ZAVAROVANJE, KREDIT IPD)???
Sori za velike črke.
Skratka, kot so že zgoraj povedali pa, moja matka je bla čistilka, poleti je pokoristila ene 3 tedne skupaj (15 dni dopusta), preostalo so bila generalna čiščenja. Je pa tudi jeba, če med letom ne moreš jemat dopusta, marsikdo bi si ga rad privoščil…
Zdaj ni več tako. Zdaj so javni delavci 2 meseca doma. Brez plače se razume. Septembra nadaljujejo z delom.[/quote]
Moja baba je učitelca in ima 38 dni dopusta.Med šolkim letom ga ne more koristit nikakor,kuharce pa svojega porabijo.Ona porabi svoj dopust takrat ko so kakšne manjše počitnice in poleti.Seveda poleti delajo do 15. Julija in začnejo delat 15 avgusta.Pa ne klafraj ko ne veš nič baba al koji kurc si.
Tukaj eni kar nabijate v prazno.Vsak fizikalec lahko dopust koristi kadarkoli a prfoks si ne more vzet dopusta kar tako.Vsi imajo pogodbe o zaposlitvi in v vsaki piše točno koliko ga pripada.Eni ste res butci[/quote]
Lej teslo, najprej se nauči brati in nato prebrano razumeti.
Govora je o javnih delih v šoli, ne učiteljicah v šoli. Med dopustom, ko ni pouka javna delavka, zaposlena preko javni del, ki ga financira ZRSZ pač ne dela. Tako je to zdaj.
Tvoje babše se mi pa smili, ko ima krretena za moža.
Pozabila sem še to dodati: javne delavke smo delale med vsakimi počitnicami, razen med poletnimi, ko smo imele prekinjeno pogodbo. Redno zaposleni so bili tudi takrat, ko smo me delale, doma. To je dejstvo.
In zakaj naj bi javne delavke med počitnicami opravljale še delo nekoga drugega, ki bo (in je) za to dobil točke? Po zakonodaji ne, v praksi se seveda to da. Tudi preko javnih del imaš natančno navedebe naloge in ne opravljanja dodatnih organizacisjkih, pedagoških del, ki so bila že na začetku šolskega leta dodeljena redno zaposlenemu.
Pa se to vseeno krši. Zakaj? Ker so redno zaposleni najbolj zaščiteni, vsi drugi pa zadnja smet.
Vsi ste lahko učitelji in imate toliko časa dopust.
Tukaj eni kar nabijate v prazno.Vsak fizikalec lahko dopust koristi kadarkoli a prfoks si ne more vzet dopusta kar tako.Vsi imajo pogodbe o zaposlitvi in v vsaki piše točno koliko ga pripada.Eni ste res butci[/quote]
Lej teslo, najprej se nauči brati in nato prebrano razumeti.
Govora je o javnih delih v šoli, ne učiteljicah v šoli. Med dopustom, ko ni pouka javna delavka, zaposlena preko javni del, ki ga financira ZRSZ pač ne dela. Tako je to zdaj.
Tvoje babše se mi pa smili, ko ima krretena za moža.[/quote]
Če bi ti imela enakovredno izobrazbo,potem ne bi tukaj jamrala.kaj serješ klamfe.Učitelji so na pogodbi o zaposlitvi in dopust imajo popolnoma enak kot cestarji.In točno po stopnji izobrazbe je tudi plača.Moja ima 34 plačilni razred.Kaj tebi mona ni jasno.Saj imaš možnost bit karkoli.Kdo ti pa brani pisda.
me ima, da bi vam napisala, koliko krat ima mož dodatno popoldne službo v OŠ, pa mi zihr ne bi verjele.
Sam nabavlja material za modelarski krožek pri obrtnikih, sam kupuje glasbila, pa tega ni v kraju, kjer je OŠ in ne dobi posebej plačanih potnih stroškov … delovni soboti je imel letos že 2(z učenci, ne izobraževanja), od tega je bil eno soboto odsoten 20 ur v kosu, napredoval ni že ulala let, plača enaka, dela več …
Kuharice imajo težko delo, ogromne piskre, si zaslužijo vsak cent
Vsi ste lahko učitelji in imate toliko časa dopust.
Ne bo držalo. Imeti moraš nujno še dobre veze, da te zaposlijo.
Kar zadeva JD so pa te delavke/-i skoraj vedno mnogo boljše učiteljice od tistih rednih in za NDČ, pridne/-i in zelo izkoriščane/-i. Zadnja leta pa tudi že tu vzamejo znanega kandidata.
Jaz sem bila poleti doma brez placila med javnimi deli…vsi smo.bli doma brez plac 2 mesca ki smo bli preko javnih del.
Sem zelo radovedna. Kaj pa so ti učitelji podturjevali od svojega dela?
Saj veš kako je. Pol Slovenije bi raje videlo, da bi tista štruca ostala v smeteh šolske kuhinje, kot pa da jo nekdo poje. Kaj čmo.
Jaz tudi raje vidim, da se kos kruha poje, kot zavrže.
Kaj pa počne javni delavec na šoli? Kakšno delo si delala namesto učiteljev? A si jim kontrolke popravljala? Si jim priprave pisala? Ne.
Kaj ti je bilo težko dežurat med odmori na hodniku? Ti je bilo težko med poukom čakati v zbornici, v pripravljenosti, če te bo kakšna prfoksa klicala v razred, da prideš po eno razvajeno sonce, ki moti in razgraja, ter ji ga odstraniš iz učilnice k šolski svetovalni, ker učitelj ne sme zapuščati ostalih učencev v razredu? Kaj si nudila učno pomoč? Pa kaj je to tako težko? V zvezek si mu pogledala in mu pomagala pri nalogah. Dejmo dejmo.
Kaj ti je bilo tako težko? Kakšno učiteljevo delo si delala? Kdo te je tako izkoriščal. Res me zanima.
Forum je zaprt za komentiranje.