Učiteljske plače
Ne moremo vseh metati v en koš. Tako kot povsod imaš dobre in slabe učitelje.Tisti, ki se zavzame za učence, in jim hoče dobro podati znanje, ta je v službi veliko več časa kot samo teh 5 ur.Za takšnega je premal denarja, žal pa so ti v manjšini.Ta poklic pač ocenjujemo vedno po slabih učiteljih in tudi drži se ga sloves, da učitelji so tisti, ki niso imeli kaj drugega za počet. Podrugi strani pa, povej, ali bi ti šel učit v osnovno ali srednjo šolo?
To kar si napisal povsem drži. Drži tudi to da poznam kar nekaj “glupač” ki so šle na učiteljišče ker za drugega niso bile sposobne, danes nam pa mladino uničujejo.
Mene je vlak že povozil za to da bi šel učit, imam pa nekaj lepih spominov na mojo šolo. Posebej v četrtem razredu smo morali vstajati, ko je prišla učiteljica v razred in glasno vzklikati: ZA DOMOVINO, S TITOM NAPREJ!
Matr še dons jo vidim na cesti, pa vedno mi pride v spomin, kako me je lasala ko nisem hotel glasno vzklikat te bedarije.
1000€, bi moral imeti NK delavec, da bi normalno preživel in od tu vsi naprej po lestvici, vendar z manjšimi razlikami, kot so sedaj.
ker smo pa že pri učiteljih, za njih velja ravno tako 40UR delavnik, kot za vse ostale, kar jim manjka ur jih morajo dopolnit z raznimi drugimi dejavnosmi, povezanimi s šolo, tudi med počitnicami.
ne vem, katere učitelje misliš, da delajo samo 5 ur dnevo, morda honorarno zaposlene, za podaljšano bivanje.
Pa glede na to, da take mularije ni malo, potem dobiš kr lepo število tistih, ki ne spoštujejo dela učiteljev, ker njihovi otroci so vsi V REDU, učitelji pa prismojeni.[/quote]
Z obema se kar strinjam. Dodala bi pa samo tole. Danes je zelo malo učiteljev, ki znajo v razredu uvesti in ohraniti red in sodelovanje. Zdi se mi, da to uspeva le tistim, ki so sicer zelo strokovni, načelni, pa delno tudi prijateljski s svojimi učenci. S tem si ustvarjajo avtoriteto, ki jo tudi velika večina te mularije spoštuje, več ali manj. Z nasilnim uvajanjem nekakšnega reda in poslušnosti pa pri današnji mulariji ne pali.
Tako kot nismo vsi poklicani za vsak poklic, tudi za ta zahtevni poklic ni vsakdo. Škoda je samo, da naše otroke včasih učijo in vzgajajo takšni ljudje, ki nimajo najbolj smisla za kontakt z njimi in tudi strokovnost je bolj vprašljivega nivoja. Vsekakor vseh po vrsti ne bi tlačila v apriori višjo kasto ljudi, ker vsi tega ne zaslužijo – s tem pa tudi plače ne.
Priprave in obšolske dodatne obveznosti pa gredo tudi z roko v roki s prej napisanim.
Če hočeš imeti kvalitetne kadre v nekem poklicu, jih moraš privabiti s pogoji in s plačo.
Če tega naša država v učiteljskem poklicu ni sposobna, je tudi stanje temu primerno.
v tujini so plače in pogoji dela drugačni in so tudi učitelji kvalitetnejši.
Brez nič ni nič.
Kdor je sam že kdaj predaval (vodil npr. delavnico) ve, da se kaj takega ne da aktivno početi vsak dan 10 ur. To so standardi, ki veljajo v svetu, naši tu niso nobene izjeme.