Najdi forum

ugašanje ekrana laptopa

Pozdravljeni!

Imam eno čudno težavo. Imam prenosnik star 6-7 let a ne preveč rabljen, Windowse xp, Google chrome in Mozillo Thunderbird za pošto, poleg tega dostopam do interneta prek modema in routerja, povezava je zaščitena. Ponavadi sem računalnik uporabljala bolj redko, zdaj pa sem doma in je ves dan prižgan. Po enem mesecu se je začelo dogajati, da je »ekran« zmrznil, CtrlAltDel ni delovalo, v 3 sek pa je ekran ugasnil. Potem sem ga lahko samo še fizično ugasnila. Nesla sem ga na servis za laptope, so mi ga očistili in testirali, na novo namestili protivirusni program (sem enega imela že prej), rekli so mi tudi, da Windowsi ne bi smeli vplivati na tako napako, čeprav so posodobitve že potekle ali bodo kmalu. Pri njih je bilo vse v redu in potem je tudi meni tri dni vse delalo super, tudi hitrejši je, potem pa se je zgodba ponovila. Ko ga znova prižgem je videti vse v redu. Sem pa opazila dvoje, da je zmrznil in ugasnil takrat ko je skušal računalnik vzpostaviti povezavo z internetom (ne glede na program) in na ikoni, kjer pokaže moč signala se je ta zmanjšala iz Zelo dobo na Dobro ali celo Nizko. Vendar pa ni ugasnil vedno kadar je moč signala slaba. Potem sem čez noč ugasnila modem in router, zjutraj sem ju spet prižgala in se je zgodba 2x ponovila. Čez dan je pa potem bilo vse v redu in tudi povezava je bila zelo dobra.

Se vam kaj sanja, kaj bi to lahko bilo saj ne gre za napako ekrana. Tudi če priklopiš zraven drugega, ni razlike. Pomislila sem že, če imam morda gor kakšnega hrošča ali pa gre za težave pri povezovanju z internetom (na modemu in routerju ni videti, da bi bilo kaj narobe, sta pa ravno tako »stara« kot računalnik in ves čas vklopljena), ali pa je kaj tretjega…Bojim se, da bo dokončno crknil in bom ostala brez mejla in interneta, pa ravno zdaj, ko ju najbolj rabim

V upanju, da mi boste lahko svetovali, vas lepo pozdravljam

Romy

Horale,

Kateri proizvajalec in model prenosnika pa drugače je ? Torej modem in usmerjevalnik (router) sta prav dve fizično ločeni “škatli” ? Ni vse v enem ? Usmerjevalnik je samo žični ali se lahko nanjga tudi brezžično priklopiš (in potem na internet seveda) ?
Hja lahko bi rekel, da kakšen program, čim ko dobi dostop do spleta, da ti v upravitelju opravil (Task manager) pobere precej procesorske moči in ti zato vse štekne.

Če se ti pa ekran ugasne po 3 s je pa to lahko mogoče nastavitev v “Power management-u”. Ko se ti ekran “ugasne” daj, če imaš kakšno LED svetilko, posveti malo po ekranu in poglej ali lahko vseeno vidiš (ne vem) ikonce na omizju. Ker če jih vidiš, potem je lahko problem v CCFL žarnici, da gre počasi h koncu ali pa inverter. Druga omožnost (oz. tretja) je tudi LID stikalo, da je kaj slabo na prenosniku. Če se ti pa nič ne pokaže na zaslonu, potem je pa možno, da je ali sam LCD zaslon kaj slab ali pa (bolj verjetno) integrirana grafična kartica. Tisti spoji niso iz kvalitetnega cina in se lahko zaradi mikrovibracij kaj zrahljajo oz. ni stika med matično ploščo in grafično kartico. Srečoma se da tudi to popraviti. 😀
Google -> laptop gpu bake oven

Možno je tudi, da je Chroma malce preveč požrešen glede na tvojo mašino, ker če dam v Google -> chrome eats processor
pokaže, da so problemi s tem.

No saj meni se je tudi sprva pač zdelo, da so bile verjetno samo ventilacijske poti zamašene, zaradi česar se je ali pa bi se procesor pregreval (nasplošno in tudi pod obremenitvami) – in bi preprosto čiščenje to uredilo.
Mogoče bi bla dobra finta pač narediti varnostno kopijo podatkov, formatirati in na novo naložiti OS.

Potem se tukaj gre za brezžično povezavo (na router) ? Tako dostopaš potem do spleta ali imaš prav mrežni kabel ? Splačalo bi se tudi potem v router pogledati, da ni kdo vdrl notri in ti krade podatkovno širino, ne vem. Premalo podatkov, da bi karkoli sklepal.

Možno je, da si je nekdo “zasigural” tvoj (vsaj) router. Za modem ponavadi ni nekih nastavitev, za usmerjevalnik pa. Velika večina niti ne spremeni tega vstopnega gesla in pusti kar vse privzeto (npr. 192.168.1.1, admin = up. ime, admin = geslo). Da ne omenjam naprednejših nastavitev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close