Najdi forum

ugašanje računalnika

Imam en problem – moj dragi očka vedno, kadar vidi, da je računalnik vklopljen, začne noret, da to računalniku škodi. Naj še povem, da o računalnikih nima pojma in svoje stališče zavzema iz meni nekega neznanega vzroka. Tako se zgodi, da računalnik čez dan tudi po petkrat vklopimo in izklopimo. Ker imam kabelski internet, mi gre celotna ceremonija še posebej na živce.
Zanima pa me, če je res, da je slabo za računalnik ravno to, da se tolikokrat vklaplja in izklaplja, ne pa dejstvo, da je vklopljen cel dan!?! Hvala za odgovore in upam, da se ne motim!!! LP

Taja.

Računalnik je narejen za celodnevno delo. Ljudje imajo v službah
prižgan računalnik reciva celotno dopoldne (dokler so v službi), ali pa non stop.
Taja sicer lahko očeta malce prepričaš tako, da vgasneš monitor, ko kam greš, ali
pa, da se monitor ugasne po določenem času.

Če pa računalnik ugašaš in prižigaš v kratkem času, mu pa to seveda škodi
(računalniku namreč). Škodi sestavnim delo v računalniku (npr. trdi disk, itd…) oz. je bolje da ga imaš prižganega in potem ko ga ne potrebuješ več dalj časa (nekaj ur npr.) ga ugasneš.

lp

No, s tem se lahko le strinjam …

Manj škode narediš računalniku, ki je venomer vklopljen …. Mislim, da nas je kar nekaj, ki imamo domače “homebrew” pc-je, ki so prižgani po nekaj let skupaj pa nič ne crkne … torej je očetov argument napačen. 🙂

lp, d-dot.

Ojla Taja, pri nas je isto sranje doma. Oče zahteva, da ga ugasnem. Sama vztrajam pri prižganem računalniku. Tudi mene hudo zanima mnenje ostalih, da očetu dokaažem njegovo zmoto.

lp, Amarillis

Odkar imam kabelski internet doma, računalnik zelo redko ugasnem. To ponavadi takrat, ko me ni kakšen dan ali dva doma.

Poskusite razložiti svojim očetom in ostalim takole: vsakič, ko prižgem računalnik, to pomeni zanj šok. Vprašajte svoje očete, kako bi se počutili oni, če bi jih vsak dan po 2x ali večrkat stresali z elektriko.

joli

Definitivno je boljse, da se racunalnik ne priziga in ugasa 5x na dan. Sama ga ugasnem le zvecer (cez noc). Je pa res, da je za monitor boljse da je ugasnjen kadar ga dlje casa ne uporabljas. V Display properties ahko nastavis tako, da se po 15 minutah neaktivnosti sam ugasne.

Verjemi mi da je za računalnik(beri operacijski sitsem), resnično najboljše če se nič ne ugaša…je pa to vprašljivo iz vidika same elektronike….lahko ti zaupam da večino firm ,ki so redni uporabniki računalnikov, le teh nikoli ne ugasnejo, ravno zaradi napak , ki se pojavljajo ob zagonu ter ugasnitvi računalnika….No če se odločiš za to da ne boš več ugašala PC-ja si lahko še omisliš(če je cenovno mogoče seveda) kakšen UPS …

Vcasih pri “ocetih” pomaga primerjava z avtomobilom.

Pojdita malce skupaj po Lj, pa avtomobil na vsakem semaforju ugasni, potem pa z gasom do daske spet prizgi in tako naprej …

… ce mu je mehanika kolikortoliko jasna bo hitro razumel zakaj so enakomerne obremenitve [celoletno delo] boljse od dinamicnih [mal ja, mal pa ne …]

PC je naceloma ista finta …

… diski se morajo zavrteti, proc segreti …

Obilo srece!

LP
B

kot vzdrževalec rač. sistema (cca. 150 mašin) imam o vsem dokaj podobno mnenje:

RES JE: da je za mašino največji šok vklop in izklop (ok, izklop niti ne, ker je pri platah ATX poskrbljeno za ugašanje brez tipke) zadeva deluje dokler delujeta oba ventilatorja (na napajalniku in na cpu). Če ne delujeta…..

Po moje ima oče v mislih porabo….

standardni računalnik pokuri cca. 250-300Watov energije na uro (povprečna žarnica pa 60…). Če prištejemo še monitor…. smo približno tam, kot če bi imeli non-stop prižgane vse luči v hiši….. (tega očetu raje ne razlagaj…)

Iluvatar, creator of Arda

hmmmm …

Iluvatar, kaksne masine pa Vi to poganjate, da pozrejo toliko stroma?
Ni 200 W za desktop malce “ogromno”?

..vsak napajalnik ima oznako, koliko watni je. Enaka oznaka je na sesalcu, fenu, televizorju…

Torej, dandanašnji napajalniki dajo od sebe 250-300 watov. In to seveda za navadne desktop mašine.

Upoštevati je treba, da “kuri” cca.200 watov takrat, ko je gor le en disk in en cd-rom. Če pa je mašina polno zapolnjena (recimo 2 diska in 2 cd rom enoti) pa pridemo na tistih 300 watov…

Ja, tako je to… zastonj ni nič…

Seveda se da pri ATX mašinah z dodatnim programjem in podporo BIOS-a lahko zmanjšamo vrtenje ventilatorjev, ustavimo disk po določenem času (baje da se potem lahko zgodi da se več ne postavi gor..) tako, da pridemo do malo manjše porabe.

Iluvarar, creator of Arda

Kako si pa prišel do teh podatkov?
Sam imam popisane masine [ker je nekdo hotu stroske zbijat … grrrr …] po komponentah in ena izgleda recimo takole:

komponenta,vrsta,količina,[poraba],W,skupaj
procesor,Celeron,2,24,48
plata,Abit,dual,1,13,13
hdd,IBM,27,GB,1,12,12
ventilator,hdd,,cpu,4,2,8
zip,,1,1,1
fdd,,1,1,1
NIC,,1,2,2
ventilator,nap,,1,3,3
cd,,1,1,1
grafika,Matrox,1,15,15
miš,,1,0,5,0,5
tastatura,,1,1,5,1,5

Kar vrze:
skupaj,komponente,,,,106 W
okvirne izgube v napajalniku cca 5,3 W [po dosedaj zajetih podatkih]
okvirne izgube v UPS-u cca 5,6 W [po dosedaj zajetih podatkih]

Skupaj je to cca 117 W
In, ja, napajalnik je pa res 400W zverina …

Je pa res, da so nekatere komponente prav neverjetno pozresne v primerjavi z ostalimi …
Intelov 500 MHz Xeon z 1MB cacha si vzame lepoto 80W …
… sam, brez vseh ostalih dodatkov [masina skupno zre tolk ka kaksen svoh bojler]
😉

lp
b

.. po pogovoru s serviserjem rač. opreme, ki nam jo dobavlja.

Da žre zadeve več kot 250W vem iz enostavnega razloga.

Če priklopim 2 cd-ja, 2 HDD-ja, pa morda še kakšno boljšo Grafično karto s svojim coolerjem, se pri 250W napajalniku mašine NE postavi pokonci.
Cel hec prav zares.
Pri 300W pa zadeva kar dela…

Ja, seveda ne …

Dober 250W napajalnik ima priporocljivo neprekinjeno obremenitev nekje okrog 180W …

… pa se to ni vedno res …
… na meji se pa zacnejo take tezave kot jih opisujes …
[mene so farbali, da mam slab strom, da naj se na Elektro obrnem … 🙁
… pol se je pa nekdo “zmotu” in preskusu na takem napajalniku kot opisujes in je nenadoma delalo normalno]

Spice sicer prenese, teh zagonskih pa ocitno ne …
… verjetno imas kar pozresno opremo …
… a kej racunas kolko to stane?

LP
B

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close