ULIKSES -Joyce
No jaz sem Uliksesa prebrala…je zelo zelo zahtevna knjiga!
Zakaj ga bi prebral? Ker je nekaj zelo posebnega.
Najbrz ves, da ima mitolosko ozadje. Neka primerjava z Odisejo. Gre za karikirano podobo glavnih Homerjevih junakov….s tem da tu glavni junak, ni junak,ampak antijunak, ni tako kot v odiseji, kjer odiseja caka doma Penelopa, pri Uliksesu gre za zeno nimfomanko….
Gre za znacilen moderni roman, napisan cisto po toku zavesti. In to je na tem romanu tudi tako posebno! Dogajalni cas je izjemno kratek, men se zdi da gre za 18 razlicnih poglavji, 18 razliicnih slogov, vsak poglavje ima svoje prizorisce, barvo, naslov,temo….
o cem se gre ti tezko povem na kratko:) Fabole skoraj ni, izginja…v bistvu gre za amo notranje dogajanje.
Baje je najpomembnejse in najbolj znacilno zadnje poglavje, tako imenovan Mollyjin monolog….men se zdi da gre za 25000 besed in 8 povedi:) To je podatek, ki sem se ga takoj zapomnila….poglavje je namrec tudi brez locil.
To nikakor ni branje, ob katremu vsak clovek lahko uziva..zelo je tezko..ko preberes prvih 30 strani, tezko tezko obnovis kaj si prebral, saj gre za cisti tok zavesti. Vendar menim, da bi moral vsak prebrati vsaj Mollyjin monolog, saj je res fenomen!:)
Ti pa vzemi knjigo v roke in pocasi zacni brati:)