umetni zob – lepljenje?
Pozdravljeni,
stara sem 23 let. Zgornja dvojka levo mi ni zrasla, mi tudi ne bo – ni zasnove (gensko pogojeno). Zaradi finančnih omejensoti si implantata ne morem privoščiti, z mostički si zdravih sosednjih zob ne bi rada “uničila”. Zdaj že nekaj let nosim žabico, ki pa je precej nerodna – pri hranjenju, žvečenju jo je treba sneti… Po internetu sem zasledila še eno možnost, ki je verjetno precej cenejša od implantata – lepljenje manjkajočega zoba. Vzame se ugriz in naredi umeten zob, ki se ga prilepi na sosednja dva. Pri tem se sosednjih zob ne brusi. Zasledila pa sem tudi, da ob močnejšem ugrizu je možnost, da se zob odlomi. Cene nisem zasledila nobene.
Ali ima morda kdo tak lepljen zob? Kakšna je cena (verjetno bom izbrala kakšnega privat zobozdrvanika)? Se vam je kdaj že odlomil? Se izogibate “močnejšim ugrizom” – npr. jabolko? Kaj pa tisti, ki so vam lepili le del zoba (po kakšni nezgodi – odkrušen zob), lahko “močneje” ugriznete? Se vam lepljeni del kdaj odlepi?
Hvala za odg. in lp
Pri nas ne poznam nikogar, ki bi si dal narediti kaj takšnega, imam pa prijateljico, ki so ji to naredili v ZDA, ampak spodnjo štirko.
Čisto iskreno pa: vem, da veliko ljudi nima niti jesti, ampak zelo veliko ljudi ima za obleke, večerje, avto, čevlje, izletke in ne vem kaj še vse, v zobe so pa katastrofa. Če daš na stran sto evrov na mesec, boš čez leto dni imela za zatič, in do trenutka, ko boš lahko gor dala krono, boš zbrala tudi za to. Pa vse sorodstvo prosi, da ti namesto daril dajejo denarne prispevke za vsadek, kadarkoli greš na kavico, se spomni, da sta to dva evra manj za zob …
Imam skoraj polnoleten avto, oblačila z velikim veseljem nabavljam rabljena, v trgovini poleg hrane ne kupujem nepotrebnih traparij, ampak za ureditev zobovja mi pa ni bilo škoda denarja. Raje se vozim s kolesom, kot da bi bila brez zoba.
Premisli.
Trenutno mi žal ne znese – študiram, plačujem študentski dom (štipendija), imam še za tiste bone za malico, ostalo pa že skoraj… ni. Oblačila dobim od starjše sestre, to je pa tudi to. Žal imajo tudi straši po izgubi službe finančne težave in težka bi bila dati na stran 50€ vsak mesec, kaj šele 100€… Žal trentuno pač ne gre. Seveda se bom takoj, ko bo možno odločila za implantant.
Jah, se pač namesto z avti in oblekami hvališ z umetnim zobovjem. Tudi to se danes šteje med neke vrste proletarski snobizem.[/quote]
Kdo je omenil umetno zobovje? Sploh se pa s tem ni za hvalit, vsaj jaz nikogar ne poznam, ki bi se hvalil s tem. Očitno se ti giblješ v krogih proletarskih snobov, da to tako dobro veš.
Prijateljica v ZDA je to naredila, ker so cene tam še višje. Mogoče si je kasneje, ko je prišla do več denarja, zadevo uredila z vsadkom, tega ne vem, ker se s tem ne hvali in se ne gre proletarskega snobizma.
Trenutno mi žal ne znese – študiram, plačujem študentski dom (štipendija), imam še za tiste bone za malico, ostalo pa že skoraj… ni. Oblačila dobim od starjše sestre, to je pa tudi to. Žal imajo tudi straši po izgubi službe finančne težave in težka bi bila dati na stran 50€ vsak mesec, kaj šele 100€… Žal trentuno pač ne gre. Seveda se bom takoj, ko bo možno odločila za implantant.[/quote]
Potem pa mogoče počakaj, da boš imela za vsadek. Tudi če pri nas to delajo, verjetno ni poceni, glede na to, koliko stane nadgradnja za vtič. Mogoče je boljša varianta Hrvaška?
Pa smo spet pri na pamet govorjenju. Sama sem v porcelan zgoraj, spodaj, operacije zmetala še pa još, ker pač nekateri nimamo te sreče, da bi bili zobje odvisni le od ustne higiene.
Ker je pa koga bolj zanimal tudi denar, kot pa kvalitetno opravljeno delo (ti si pa to misil da je), nastane čez čas še večje sranje in mi povej, kje potem vzeti denar, če še vedno plačuješ za vse to za nazaj kredit? In ker tudi sociala ni zastonj in te noben ne šlivi, če ti za luksus kot so zobje, zmanjka denarja in ti skorajda ladno rečejo, da bodi pa potem kar škrbast.
Ko pa že omenjaš cunje, veš, imam pa tako cunje in čevlje zelo ohranjene in celo po 15, 20 letih zgledajo nobel in bi morda na cunje in čevlje in samo pojavo potem človek res mislil, da imam pod palcem nekaj jurjev vsak mesec.
Če bi imeli nekateri samo z enim zobom problem, se človek res nima kaj sekirat, še najmanjša španska vas bi mu bila pa ob tem našparati nekaj finčkov, četudi bi še zmer imel lep obrok kredita prav zaradi oralne kirurgije in zobozdravstva z zobovjem, ki ti ga za denar naredijo en dva tri.
Pa smo spet pri na pamet govorjenju. Sama sem v porcelan zgoraj, spodaj, operacije zmetala še pa još, ker pač nekateri nimamo te sreče, da bi bili zobje odvisni le od ustne higiene.
Ker je pa koga bolj zanimal tudi denar, kot pa kvalitetno opravljeno delo (ti si pa to misil da je), nastane čez čas še večje sranje in mi povej, kje potem vzeti denar, če še vedno plačuješ za vse to za nazaj kredit? In ker tudi sociala ni zastonj in te noben ne šlivi, če ti za luksus kot so zobje, zmanjka denarja in ti skorajda ladno rečejo, da bodi pa potem kar škrbast.
Ko pa že omenjaš cunje, veš, imam pa tako cunje in čevlje zelo ohranjene in celo po 15, 20 letih zgledajo nobel in bi morda na cunje in čevlje in samo pojavo potem človek res mislil, da imam pod palcem nekaj jurjev vsak mesec.
Če bi imeli nekateri samo z enim zobom problem, se človek res nima kaj sekirat, še najmanjša španska vas bi mu bila pa ob tem našparati nekaj finčkov, četudi bi še zmer imel lep obrok kredita prav zaradi oralne kirurgije in zobozdravstva z zobovjem, ki ti ga za denar naredijo en dva tri.[/quote]
In kaj sem ti jaz kriva, če je bilo delo slabo narejeno? In da je sistem takšen, kot je? No povej mi, kje je tukaj moja osebna odgovornost, da mi očitaš slabo opravljeno delo nekoga drugega? Sem ga jaz s pištolo na glavi prisilila, da ni opravil svojega dela, denar sem pa itak jaz pobrala? Kaj je narobe s tabo?
Tudi jaz nimam sreče z zobmi in se moram ornk trudit, da nekako vzdržujem vse skupaj, veliko denarja sem že zmetala vanje, ampak za zdaj se je vse pokazalo kot dobra investicija.
Zakaj potrebuješ to manjkajočo dvojko in hočeš umetno? Pomanjkanje genske zasnove za dvojke je napredna zadeva, ker nam bodo zlagoma vsem ljudem izginile tako dvojke kot modrostni zobje, jih pač ne potrebujemo. Jaz sem brez obeh zgornjih dvojk, imam malo razmaka – pa kaj.
Če nimaš ravno resnih zdravstvenih težav zaradi tega (kar dvomim), se mi zdi ubadanje s tem nesmiselno.
Brez tega pa ni šlo a ne ? Je pač potrebno vsakemu, ki malce pojamra zaradi denarja solit pamet ?[/quote]
Ne, ni šlo. Avtorice ne poznam in nisem vedela, kakšna je njena realna situacija. Moje besede je sprejela čisto mirno in mi lepo pojasnila, kako je.
Zgleduj se po njej in mirno sprejemaj tuje mnenje.
In ja, poznam ogromno ljudi, ki bi jim tak nasvet, kot sem napisala, prav prišel, pa sploh ne razmišljajo v tej smeri.
Brez tega pa ni šlo a ne ? Je pač potrebno vsakemu, ki malce pojamra zaradi denarja solit pamet ?[/quote]
Ne, ni šlo. Avtorice ne poznam in nisem vedela, kakšna je njena realna situacija. Moje besede je sprejela čisto mirno in mi lepo pojasnila, kako je.
Zgleduj se po njej in mirno sprejemaj tuje mnenje.
In ja, poznam ogromno ljudi, ki bi jim tak nasvet, kot sem napisala, prav prišel, pa sploh ne razmišljajo v tej smeri.[/quote]
Točno tako. Ne poznaš.In zakja bi ti ona morala karkoli pojasniti ? Sicer je pa napisala, da si ne more privoščiti implantanta…..Torej lahko predvidevaš, da nima denarja.
In vprašanje ni bilo o nošenju rabljenih oblek in vožnji s starim avtom. Ali o varčevanju.
Zgledu se po sebi in mirno sprejmi tuje mnenje.
Tudi tam, ko se je ena pritoževala čez slabo opravljeno delo zobozdravnika….pa brez pištole…nisi ti bila nič kriva…