UMRL JERNEJ ŠUGMAN
Alkohol, cigarete, in dustrijsko predelana in hitro pripravljena hrana polna nasičenih maščob, aditivov in ojačevalcev okusov, hormonski motilci v vodi in zemlji, radiacija iz zraka, ko razpoka kak reaktor kje v Rusiji, pa niti ne povedo….. Tega je polno v tem stoletju. Pa še premalo soanca, podrt bioritem, vsakdanji stres.. Pa je infarkt ali kap hitro pri 50ih.
Ugotavljam, da kdor živi preveč zdravo, na koncu sploh ne more umreti. Prav danes sem bila na obisku v domu starejših občanov, ogromno je ubogih, starih ljudi, nepokretnih, ki enostavno ne morejo umreti. So še kolikor toliko zdravi, imajo še v redu organe, vendar ne morejo več hoditi. Enostavno: vegetirajo in ne živijo. Od življenja nimajo nič!
Če bi imela možnost izbire, rajši vidim, da me kap, da padem dol in umrem 20 let prej. To namreč ni nobeno življenje.
[/quote]
kruta resnica..
Ni nujno.Mogoče imajo kapi v družini.
[/quote]
Bolj zveni kot opozorilo, česa se v takšnem trenutku res ne spodobi zapisati pod “sožalje”. Neotesanost in nekultura nekaterih sta res neverjetni.
Jernej, tebi pa naj bo lepo tam zgoraj. Prekmalu si odšel, a v svojem življenju dal toliko, da boš večno zapisan z veliko začetnico.
Sožalje svojcem.
Letos je že veliko ljudi umrlo starih in mladih. Pa marsikdo je s svojim poklicem več prinesel državi in znanosti, pa niti ne vemo ime za njega ali njo. Tak medijski pomp v vseh medijih je popolnoma brez veze. Raje pustite bližnje in svojce na miru, da žalujejo.
Tisti, ki ga poznajo, žalujejo za njim tako kot vsi drugi, ki izgubijo bližnjega. Vsaj kar se tega tiče smo si vsi enaki in noben ne bo ubežal smrti, eni prej drug kasneje.
Jaz ga osebno ne poznam in priznam mi je toiko hudo kot za vsakega drugega človeka, ki je umrl te dni ali pa npr. lani za Georga Michala. Zakaj bi si lagali in sprenevedali.
Ugotavljam, da kdor živi preveč zdravo, na koncu sploh ne more umreti. Prav danes sem bila na obisku v domu starejših občanov, ogromno je ubogih, starih ljudi, nepokretnih, ki enostavno ne morejo umreti. So še kolikor toliko zdravi, imajo še v redu organe, vendar ne morejo več hoditi. Enostavno: vegetirajo in ne živijo. Od življenja nimajo nič!
Če bi imela možnost izbire, rajši vidim, da me kap, da padem dol in umrem 20 let prej. To namreč ni nobeno življenje.
[/quote]
Točno to sem gledala, aprila je gostoval pri nas. Prava burleska. Sam je držal igro po konci, ostali blede sence…..
Res bo ostal v lepem spominu.
Filmski režiser Janez Lapajne:
Najbolj pa bom – celo kot nekdo, ki se ne objema ravno vsepovprek – pogrešal Jernejev prisrčni objem.
Filmski režiser Damjan Kozole:
Ob vseh izjemnih gledaliških in filmskih vlogah pa mi bo ostal v spominu najprej kot izjemen in duhovit človek, ki je iz vsakega še tako drobnega detajla znal narediti nekaj zabavnega. Njegova duhovitost je bila naravnost terapevtska.
Režiser Jernej Lorenci:
On je združil najboljše iz teatra in življenja. Ne poznam človeka, ki ga ne bi maral. Občudoval sem njegovo odprtost, širino, ljubezen, pozornost. Ni imel potrebe, da bi iz sebe delal zgodbo. Edini v tem našem gledališkem prostoru, ki ni vlekel nase pozornosti. On je imel iskreno rad ljudi, zanimali so ga bolj, kot ga je zanimal on sam.
Pri meni kapi zelo pogoste v rodbini ( po obeh straneh). So pa bili vsi alkoholiki in prekomerno težo, stresen način žiljenja, mastna hrana – odojki, ocvirki, cuker na cuker in sol na sol -na tedenski ravni – pomrli vsi že za takrat pred 30imi leti mladi, okrog 50ga ali malo čez. Jaz nič od tega – ne pijem redno alkohola, le priložnostno vsake kvatre, ne kadim, niti nimam prekomerne teže ne holesterola, ne cukra. Živim zdravo, predvsem se namerno redno tedensko gibljem – preprečujem nastanke strdkov. Pred poletom in po poletu z letalom še posebno – pa aspirin vzamem namerno proti strdkom. Z namenom. Zaenkrat še OK. TReba se je pazit, ko se približuješ kritičnim letom.
[/quote]
žal je večina staršev generacije x (tudi moja) zrasla gor v razmerah kot jih opisuješ (npr. babica kap pri 49 letih zaradi hipertonije in prekomerne telesne teže). Se strinjam s teboj in tudi sam pazim, da vse počnem uravnoteženo. Umre itak vsak, vendar je za vsaj ta kratek čas, ki nam je dan smiselno porabiti tako, da nekaj narediš iz sebe in da minimiziraš dejavnike tveganja na katere imaš neposredno vpliv. Na misel mi zmeraj pride rek naše legende Leona Štuklja: Rauche nicht, Übe viel, Trink mäßig und sei nicht gefräßig
žal je večina staršev generacije x (tudi moja) zrasla gor v razmerah kot jih opisuješ (npr. babica kap pri 49 letih zaradi hipertonije in prekomerne telesne teže). Se strinjam s teboj in tudi sam pazim, da vse počnem uravnoteženo. Umre itak vsak, vendar je za vsaj ta kratek čas, ki nam je dan smiselno porabiti tako, da nekaj narediš iz sebe in da minimiziraš dejavnike tveganja na katere imaš neposredno vpliv. Na misel mi zmeraj pride rek naše legende Leona Štuklja: Rauche nicht, Übe viel, Trink mäßig und sei nicht gefräßig [/quote]
Se zdi primerno, da debatiraš o človeški” uravnoteženosti” prav na tej temi?