Univerzalni temeljni dohodek
Kaj je UTD?
UTD je dohodek, ki ga posamezna politična skupnost izplačuje individualno vsem svojim članom, ne da bi ga pogojevala s premoženjskim stanjem ali delovno pripravljenostjo prejemnika. Morda velja poudariti posamezne prvine te definicije.
UTD je izplačilo denarnih sredstev, kar izključuje dodelitev materialnih dobrin ali storitev. Prejemek v denarju kot vsenamenskem sredstvu je kot tak manj paternalističen do prejemnika in njegovih življenjskih interesov od vsakega izbora dodeljenih dobrin, ki bi ga za prejemnika opravila država.
več tule:
http://razgledi.net/blog/2009/03/26/univerzalni-temeljni-dohodek-namesto-socialnih-transferjev/
———————————————————————-
kaj mislite o UTD-ju, je vreden razmisleka!!!
boss še enkrat si preberi!!!! država je -politična skupnopst!!!( pa ne na pol prosim!!!)
Te razmere so sprožile ekonomska, socialna in moralna razmišljanja o potrebi po novih modelih delovanja socialne države, ki bi se ustrezno odzvali na potencialno hromečo socialno negotovost, v katero je – in bo v prihodnje še bolj – potisnjen velik del prebivalstva razvitih družb. Na predlog uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) lahko gledamo kot na enega najzanimivejših odgovorov na te izzive sodobnosti, saj ekonomske, socialne in moralne argumente združuje v predlog novega temeljnega načina delovanja socialne države.
UTD vpliva na trg dela in na strukturo ponujenih delovnih mest, saj spodbuja k nastajanju manj plačanih delovnih mest, vendar hkrati z ukinjanjem delovne obveze povečuje pogajalsko moč delojemalcev in jim daje realno možnost, da zavrnejo tista nizkoplačana mesta, ki so duhamorna, neizpolnjujoča in navadno tudi nizkoproduktivna – prav takšna delovna mesta so pogosto rezultat državnih subvencij investicijskemu kapitalu pri odpiranju »socialnih«, nizkoproduktivnih delovnih mest -, ter sprejmejo tista, ki to niso. UTD bi tako lahko na široko odprl vrata še večjemu razmahu neprofitnega sektorja. Odsotnost delovne obveze torej preprečuje razraščanje zanikrnih delovnih mest, premoženjska nepogojenost, ki spodbuja k vnovičnemu vstopu na trg dela, pa preprečuje dualizacijo družbe na zaposlene in brezposelne.
Ekonomisti poudarjajo problem revnih zaposlenih: analiza stroškov in ugodnosti delavca na nizko plačanem delovnem mestu in prejemnika namenskih socialnih pomoči tudi posameznika ne motivira nujno, da takšno delo sprejme. UTD je lahko odgovor tudi na to plat pasti nezaposlenosti: obstajajo dobri razlogi za pričakovanje, da bodo delojemalci, ki uživajo prednosti uvedene sheme UTD, za delo bolj motivirani in produktivni kakor tisti, ki so sprejeli ponujeno delo, samo zato, ker jih k temu sili zaveza.
Ideja sploh ni slaba. Pred časom smo brali, da bo v USA leta 2050 razporeditev družbenih vlog približno taka: samo 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi bo dejansko proizvajalo dobrine, 45{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} jih bo zaposlenih v javni upravi, politiki, zdravstvu, izobraževanju, marketingu, medijih etc…; 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} celotne populacije bo vojska in policija, preostalih 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pa v zaporih in rezervatih. To pomeni, da so delovne potrebe v glavnem umetno ustvarjene. Pri večini od od tistih 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bi bilo manj ekološke škode, če jim ne bi bilo potrebno hoditi v službo za obstanek.
Mislim, da je zadeva vredna temeljitega razmisleka ali celo eksperimenta.
Tisti del stavka , da politična skupnost izplača svojim članom, sem jaz tako razumel da je to politična stranka.
Želja po več, boljšem je tisto gonilo človeškega razvoja ki pridonese k razvoju človeštva. Zato ker hočem vsaj isto kot sosed, če ne več, sem pripravljen v investiranje svojega razvoja. Če pa jaz izenačim dohodke ne glede na vložek se bo razvoj ustavil.
Ne vem če smo ljudje pripravljeni sprejeti ukinitev socialnih transferjev in vsem izplačati enako vsoto ne glede na premoženjske razmere. Škoda , da ni priložene nobene tabela z izračuni da bi bila ta želja lažje razumljiva.
No potem pa mi tole komentiraj:
“UTD vpliva na trg dela in na strukturo ponujenih delovnih mest, saj spodbuja k nastajanju manj plačanih delovnih mest, vendar hkrati z ukinjanjem delovne obveze povečuje pogajalsko moč delojemalcev in jim daje realno možnost, da zavrnejo tista nizkoplačana mesta, ki so duhamorna, neizpolnjujoča in navadno tudi nizkoproduktivna – prav takšna delovna mesta so pogosto rezultat državnih subvencij investicijskemu kapitalu pri odpiranju »socialnih«, nizkoproduktivnih delovnih mest -, ter sprejmejo tista, ki to niso. UTD bi tako lahko na široko odprl vrata še večjemu razmahu neprofitnega sektorja. Odsotnost delovne obveze torej preprečuje razraščanje zanikrnih delovnih mest, premoženjska nepogojenost, ki spodbuja k vnovičnemu vstopu na trg dela, pa preprečuje dualizacijo družbe na zaposlene in brezposelne”
izračun, najprej te vprašam, ali veš koliko dni v letu delaš zase, ali veš koliko finančnega bremena pade na državo ob nisko plačanih delavcih na podroćjih z nisko dodano vednostjo, ali veš koliko socialnih transferjev pade na ramena delavcev s povprečnimi plačami in še in še. Ampak v štartu mi odgovori na ta vrašanja? Potem pa lahko kaj pametnega še rečemo na to temo!!!
verjetno pa kmalu svet ne bo več tak kot ga poznamo, pa ne zaradi levičarjev, ki so itak za vse krivi, ampak zaradi napredka tehnologije in znanosti, upam da delno tudi zaradi zaščite našega modrega planeta!!!
meni se zdi ideja dobra in vsejkakor vredna temeljitega premisleka, če ne že počasnega uvajanja!!!!
boss upam da sem ti že en post više, vsaj malo!!!!
ukinila se bodo sama, ker nas bodo nadomestili z nikoli izmučenimi delavci, ja in sral boš še vedno, zato pa boš tudi dobro plačal ljudi, ki bodo pospravili za teboj!!
zavrti čas nazaj za 50 let in potem naprej za 30 let, kje se vidiš ali vidiš svoje otroke! Dejstvo je da bo vedno manj delavnih mest z predpostavko da bo ljudi vedno več!!! Kaj praviš, kako reševati ta problem, naj ustavimo razvoj na tej točki!!!
Mi je jasno, da od tebe ne bo kaj pametnega priletelo, ampak vseeno…
katero nulo naj črtam?
pri 1,5 milijona?
Se pravi, ne vsi samo “naši”? To že imamo…
Al tisto pri 300€? Boš ti reševala svet s 30€ na mesec?
Kot sem že rekel – namesto da se ukvarjate z idejami, kako trošit, rajši gruntajte kako zaslužit… Samo, to pa ni za levake, če bi to počel ne bi bli levaki…
Toda devetdeseta so prinesla tudi prestrukturiranje trga dela: globalizacija in digitalizacija sta v razvitih državah redčili delovna mesta in povečevali delež atipičnih zaposlitev. Trend fleksibilizacije proizvodnje je delovno mesto, ki je bilo pred tem razmeroma trajna dobrina, za mnoge spremenil v kratkotrajno. Status zaposlenega prejemnika dohodkov in brezposelnega sta se povezala z vrtljivimi vrati.
Te razmere so sprožile ekonomska, socialna in moralna razmišljanja o potrebi po novih modelih delovanja socialne države, ki bi se ustrezno odzvali na potencialno hromečo socialno negotovost, v katero je – in bo v prihodnje še bolj – potisnjen velik del prebivalstva razvitih družb. Na predlog uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) lahko gledamo kot na enega najzanimivejših odgovorov na te izzive sodobnosti, saj ekonomske, socialne in moralne argumente združuje v predlog novega temeljnega načina delovanja socialne države.
ukinila se bodo sama, ker nas bodo nadomestili z nikoli izmučenimi delavci, ja in sral boš še vedno, zato pa boš tudi dobro plačal ljudi, ki bodo pospravili za teboj!!
zavrti čas nazaj za 50 let in potem naprej za 30 let, kje se vidiš ali vidiš svoje otroke! Dejstvo je da bo vedno manj delavnih mest z predpostavko da bo ljudi vedno več!!! Kaj praviš, kako reševati ta problem, naj ustavimo razvoj na tej točki!!![/quote]
Zakaj pa bi ustavila razvoj? Jaz pa ne bom doživel robotov in do tja je še zelo daleč.
zavrti čas nazaj za 50 let in potem naprej za 30 let, kje se vidiš ali vidiš svoje otroke! Dejstvo je da bo vedno manj delavnih mest z predpostavko da bo ljudi vedno več!!! Kaj praviš, kako reševati ta problem, naj ustavimo razvoj na tej točki!!![/quote]
Zakaj pa bi ustavila razvoj? Jaz pa ne bom doživel robotov in do tja je še zelo daleč.[/quote]
jaz ne, ne bodi tako prepričan, robotika je že danes povsod prisotna!!!za kar so pred 10 leti potrebovali 100 ljudi jih danes največ 5!
sploh pa ni bistvo te teme robotika, ampak vedno manj delavnih mest in ohranitel nekakšne socialne države, torej ekonomska, socialna in moralna razmišljanja o potrebi po novih modelih delovanja socialne države!!!