Univerzalni temeljni dohodek
seveda je vse polno vprašanj, vendar bodo na njih odgovarjali strokovnjaki, zaenkrat nekateri avtorji zagovarjajo uvedbo UTD na svetovni ravni, drugi, politično bolj kratkoročno misleči, ki argumentirajo za njegovo uvedbo na ravni posamezne političnih skupnosti, pa se razhajajo o tem, ali naj bodo upravičenci le državljani te skupnosti ali vsi njeni prebivalci s stalnim prebivališčem v njej.
seveda če bo ta nova dohodkovna politika padla na plodna tla, bo potrebno dodobra pretehtati vse njene prednosti in slabosti in poskušati optiminizirati zadevo do vsesplošno sprejemljive mere!
ne točne številke ne vem, verjetno jo niti v vladi ne, vemo pa vsi da bo vsakdan večja ! Davčna politika bi po tej shemi ostala skoraj nespremenjena oziroma bi jo bilo potrebno prilagoditi, tudi sedaj tisti z najnižjimi dohodki ne plačujejo nikakršnega davka, dobijo pa socialne transfere ( ki po tej shemi odpadejo), seveda pa (kolikor sem razumela) naj bi UTD bil osnova za odmiro dohodnine!
poglej primer, brezposelna oseba je prijavljena na zavodu za zaposlovanje, dobi nadomestilo in ker je to nadomestilo premajhno je kandidat za prejemanje socialne pomoči in seveda to tudi dobi, ker mu socialne pomoč ne gre v nikakršen seštevek pri odaji katerekoli vloge, ima najvišji otroški dodatek(seveda v primeru če ima otroka), in ker se otroški dodatek ravno tako nikamor ne prišteva lahko uveljavja tudi enkratne socialne pomoči, neplačevanje vrtcev, itd. Lahko si malo na grobo izračunaš, koliko nas stane en bresposelni človek in ne zgodi se malokrat, da skupaj prejema več kot delavec na povprečni plači!!!
v primeru UTD pa bi vse to odpadlo! Vprašljiva je višina, ki bi zadostovala za preživetje!!Najvažnejše pa je v tej ideji, da bi ta UTD prejemali vsi potem pa bi bilo od posameznika odvisno, kakšen standard si želi!!!
seveda pa so to samo približna ugibanja, vse potrebuje čas, se pa meni osebno zdi ideja dobra in resnično vredna vse pozornosti!
Zakaj pa bi ustavila razvoj? Jaz pa ne bom doživel robotov in do tja je še zelo daleč.[/quote]
jaz ne, ne bodi tako prepričan, robotika je že danes povsod prisotna!!!za kar so pred 10 leti potrebovali 100 ljudi jih danes največ 5!
sploh pa ni bistvo te teme robotika, ampak vedno manj delavnih mest in ohranitel nekakšne socialne države, torej ekonomska, socialna in moralna razmišljanja o potrebi po novih modelih delovanja socialne države!!![/quote]
Ja, nov model socialne pomoči! Predvsem tak da bo vzdržen za nacionalno ekonomijo ter pravičen, v kolikor je to sploh mogoče. Je pa po moje ta sistem ki si ga tu prikazala nemogoč, premal denarja imamo.
Jaz pa sem prepričan da je ravno zdaj pravi čas da bi se to uvedlo . ker edino na tak način bi lahko zajezili krizo.
Za denar pa ni problem, ker bi se večina samo prelila iz socialnih transferjev. Odpadlo bi večina socialnih podpor, štipendij, zmanjšali bi se otroški dodatki, večina bi si lahko sama plačevala dodatno zdravstveno zavarovanje, subvencije za najemnine, enkratne socialne za kurjavo in ozimnico , kar pa manjka bi se pa hitro vrnilo z davki zaradi večje porabe.
Tudi delodajalci bi bili na boljšem , ker če bi imel 700 namesto 400 , bi bila tudi efektivnost dela večja. Veliko denarja so že neizterjane prometne kazni in dolgovi od tistih ki jim sedaj nimajo kaj vzet.
Problem bi bil samo naval priseljencev, ki bi hoteli to ugodnost, ker ima naše državljanstvo premalo ceno in ga lahko dobi skoraj vsak.
Samo to so naše pobožne želje, ker bogatejšemu sloju to ni po volji, ker bi izgubil suženjsko delovno silo, ki dela za vsak denar , še prostitucije ne bi blo več toliko. Ljudje bi postali bolj neodvisni.
Zato bodo še naprej zagovarjali svoje argumente proti in obračali številke v svoj prid , kot npr. lansko leto zaradi dviga delavskih plač za 2€ ,zdaj pa cvilijo da se ne da prodat npr. avtomobilov, čeprav jih delavci nujno potrebujejo za v službo. Še vinjet ne morejo prodat , a je kaj čudnega?
PARAZITI !!!! lep pozdrav in še naprej vrtajte luknje v svoja korita!!
http://media.photobucket.com/image/fuck{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20commies/Gism13/anti-commie_bw-708052.jpg?o=5
Pozdravljeni
Glede UTD ne morem verjeti, da je to postala resna tema. Kot da denar raste na drevesih in ga lahko deliš kar tako.
Glejte, marsikdo ne zasluži niti 500 EUR. Tak potem ne bo hodil niti v službo, pa bo dobil 500 EUR.
Marsikdo zasluži več kot 500 EUR, vendar se mora za ta denar zelo matrati. Tudi tak bo vse poslal v tri krasne in ostal doma ter dobival 500 EUR.
Koliko jih torej ostane, ki bodo delali. Tisti pa, ki bodo delali, bodo morali od svoje plače podpirati tiste, ki nič ne delajo, torej jim od plače ne bo ostalo več kot 500 EUR, pa smo spet pri prvi točki.
Zdrava pamet ne paše na ta forum, se mi zdi da tudi v tole državo paše kot paradajz v sadno kupo…
Lep primer je Mencinger (oče slovenske ekonomske teorije in žal tudi prakse), ki je zadnjič bluzil o dvigu davka na dobiček na 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dohodnini.
Še dobro, da ni prišel na 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in za nagrado še javno bičanje tistih, ki si drznejo zaslužiti več kot za kruh in vodo. Ne vem zakaj, morda to še pride, plebs mu bo sigurno ploskal. Ninej že kar vidim.
ma sedaj se pa preber!!!:)))
hmmm zakaj dvig davka, zato da bo dobiček manjši, manjši pa bo takrat ko bodo kapitalisti svoje delavce plačali tako kot je potrebno!!!!
torej popolnoma enostavno, namesto državi bodo dobiček raje delili med delavce, ne potrebuješ bit pri zdravi pameti le mali je potrebno razmisliti!!!(država v končni fazi pobere enako višino davka ali pa le malo manj)
hahaha, naj zaslužijo, ampak ne na račun pridnih in mrljivih delavcev, take je treba prebičat do konca!!!!
Glede dobičkov kapitalistov.
Ninej, prav imaš. Kapitalisti ne bodo več ustvarjali dobička v Sloveniji. Dobiček v SLoveniji bo 0. Ker ga bodo raje povsod drugje na svetu.
Ker ne verjamem, da si predstavljaš, kaj iz tega sledi, ti povem. V Sloveniji ne bo podjetij, ne bo služb. Sicer pa ni pomembno, ker bomo itak vsi dobili po 500 EUR.
Aja, pa še to. Ne, jaz ne bom hodil v službo. Raje sem doma pa imam 500 EUR, kot pa da en mesec garam in dobim 501 EUR.
Hja, koliko gre za penzije in socialne transferje letno ?
Če je številka primerljiva, potem lahko uvedemo utd. Sicer pa težko. Saj pravim, finance so problem. Lahko bi uvedli tudi določene novosti :
1. šolnine – tako bi mladi utd “vračali” s šolanjem
2. ukinitev študentskega dela (oz. uvedba normalnega obdavčenja)
3. ukinitev centrov za socialno delo in zavodov za zaposlovanje (ali pa vsaj radikalno redukcijo)
In tako naprej. Možno je, ampak je pa to skoraj taka sprememba kot uvedba novega družbeno-političnega sistema. Vprašanje je, ali smo za to pripravljeni.