Univerzalni temeljni dohodek
Pravite da ne bo služb , ne razumem ,
kje bomo pa potem zapravili utd? A bodo trgovine prazne brez trgovcev, pa avto nič na servis in tehnični, v bolnišnici se bomo pa kar sami porihtali?
Prva pametna stvar po dolgem času , vi pa brezvezno serete. Če ne razmišljate od kje denar za prebrisana, se vam tudi za utd. ni treba obremenjevat.
sem ti že povedala pozorno si poslušal link preverjeno, pa odpri ta zadnji link, razen če ne razumeš abgleščine, mi pa povej, da ti dam link v drugem jeziku, sicer pa tistega ki res zanima bo našel brez ene ninej, ja!!!
na pozorno poslušaj, je iz spodnje teme!!!ki obravnava isto zadevo!!!
se pa vidi fovšija, da ji ni para!!!:)))
http://24ur.com/novice/slovenija/preverjeno-vsakemu-drzavljanu-500-evrov.html
No ninej…ne razburjaj se toliko…v vsej poplavi linkov, ki jih ti prilepiš se mi res kakšen izmuzne:))))))
No, sem ga odprla…zadeva je iz leta 1998 in je zgolj v fazi teoretiziranja in zahtev naj vlada to sprejme…linki, ki so na strani, so v glavnem linki na ekonomske šole…..
Predvidevam, da je novo zelandska vlada spoznala kako super zadeva je ta UTD in sejdaj ga ima (mogoče ali pa tudi ne) vsak državljan Nove Zelandije….jaz tega ne morem vedet, ker ne sledim njihovi politiki….Ti, ki imaš čas v službi gledat TV oddaje in iskat linke, pa ti ne bi smelo biti pretežko tega ugotoviti in nalepit kakšen link….bo šlo?:)))))
Kar se tiče oddaje…jaz sem poslušala predvsem ekonomiste, ki so zelo skeptični…..
veš kaj, če mene kakšna zadeva zanima, si bom vzela čas in pobrskala za informacijami!!! isto lahko tudi ti!!! tega imaš celo morje na netu, od začetka ideje pa do danes ko je že malo bolj izoblikovana, res je večina v tujem jeziku, ampak saj ga ti obvladaš in ti ne bi smel biti problem!!!:))
če misliš naše ekonomiste, potem je odvisno kateri obciji so naklonjeni, če misliš tuje pa si njihova razmišljanja lahko najdeč na netu!!!
sicer pa grem stavit, ko bo ideja zrela in jo bo podpru JJ-ša boste vsi za, neglede na morebitne posledice ki bi lahko nastale, če ne bi bil ta sistem dodobra razdelan, kaneda!!!!:))))
sploh ne rabiš dost iskat, odtipkaš v brskalnik, pa se ti odpre morje strani, kaj moraš odtipkati sem ti pa že zgoraj napisala!!!!:)))
Dobr razmišljaš, samo poanto si falil.
Za tiste, ki nimajo dveh levih rok, bo vedno dovolj dela. In ti ne rabijo utd. Izmislili so si ga ravno tisti, ki se bojijo za svojo prihodnost. Ker so čist enostavno – nekoristni. Ker ne znajo drugega kot prekladat en papirje z enega kupa na drugega. Pa še to bolj počas.
Niso problem šivilje iz Mure. Niti polagalci ploščic. Kaj šele odvetniki, zdravniki, tajnice, snažilke, avtomehaniki, računalničarji in podobni rokodelci. Problem so mešalci megle. In ti so si izmislili ter zagovarjajo utd. Tisti, ki nič ne znajo, nič ne vejo in nič ne zmorejo, pa vseeno lepo živijo. Te je strah prihodnosti. A ne ninej?
UTD si vtaknite, saj veste kam.
Točno tako. UTD je izum levičarskih aktivistov z dvorišča tovarne Rog. Da bi dobivali denar za nič dela. Žal se takšni eksperimenti v zgodovini niso dobro izšli. Tudi komunizem se je prodajal kot ideja, v kateri bo vsak dobil tisto, kar potrebuje, končalo pa se je z milijoni pobitih in razpadom sistema. Zgodovina je dobra učiteljica, če jo poslušate.
mene zame ni strah, strah me je za naše otroke in malade!!!
vprašaj delovko iz Mure, ali bi sprejela UTD in veliko lažje živela, ravno zaradi teh najbolj šibkih (ki jih je v svetu vsak dan več), svetovni ekonomisti in razvite kapitalistične države razmišljajo v tej smeri!!!!
daj si dopovejta, da to ni izum komunistov (ki jih tako sovražite, hkrati pa jim pripisujete skrb za socialno šibke, kdo bi vas razumel), ampak ekonomistov, hahaha kar pa je velika razlika, kaneda!?!:)))
Od kod bo država dobila denar, če pa sedaj pošilja v Brusel dokumente v katerih navaja, da bo ukinila brezplačni vrtec, ukinila brezplačno malico za srednješolce? Očitno ni denarja niti za obstoječe kaj šele za nove stvari. Pa pri tem zapravimo le 75 eurov na glavo socialnih transferjev, po Damjanu.
Kakšna je razlika med “ekonomisti” tipa Mencinger in Križanič ter komunisti, veš samo ti.
Če te pa skrbi za otroke – vzgajaj oz. vzgoji jih tako, da bodo znali kaj pametnega in koristnega počet. To je lahko vse od pucanja sekretov do transplantacije možganov (to bi sploh rabili).
Razno raznih vohalcev lepila pa najbrž res ne bomo več dolgo plačevali.
Z ninej se o številkah ne moreš pogovarjat, ker je zanjo že par ničel prešteti prehud napor.
Na splošno pa z levičarji ne moreš debatirat o služenju denarja, lahko samo o trošenju. To pa obvladajo v nulo. Ni problem v tem, kdo ne bi sprejel 500€. Problem je v tem, kdo jih bo dal. Ampak, za levake to nikoli ni bil problem, ker so oni itak navajeni da VZAMEJO.
Pa še malo zdrave pameti:
http://commonsense.blog.siol.net/2009/04/23/univerzalni-temeljni-zablodek/
p.s.
Ninej, nikar ne beri, par številk je not…
brbrbr, sicer ne vem zakaj si zamenjal nick, ampak za tistto številko sem se ti že opravičila, nimaš drugega za pripomnit al kako???:))))
z vami se res ne da o prav nobeni zadevi resno komentirat, žal!!!vidim da je tale čvek postal zadnje čase pribežališće zafrustrirancev, ki povsod in v vsem vidijo temelje komunizma!!!:))))
brbrbr, ti dela angleščina težave???:))))
Probleme mi delajo samo levaki, ki šarijo po mojih žepih.
Sicer pa čist resn predlog:
Dajmo razdelit tole Slovenijo na dva dela, pa se pregrupirajmo.
Ker očitno ne moremo živet skupaj, če se o osnovnih stvareh ne bomo nikoli strinjali.
Pa se potem pejte socializem in utd v svojem koncu, praznujte ustanovitev protiimperialistične fronte, molite k titeju in sveti nob, prirejajte žurke s strojani in plešite na ruske pesmi s kombinatkami.
Mi vam bomo pa prodajal pomaranče, čokolado in kavo. Če boste imel s čim plačat seveda.
hahaha, a ti bi rad sistem kjer bi vsi enako razmišljali, a nismo tazga že imeli, ti demokracija ni všeč, ne verjetno ne ker si dovolimo drugače razmišljati od tebe!!!
za nalogo, a veš kakšno politično ureditev ima Kanada, pa Nova Zelandija, pa Norveška itd., sej če ne veš nič hudega, malo pobrskaj boš izvedel???:))))))
Vse skupaj je ena sama utopija, ki je potegnjena ven za “mazanje oči” revnemu narodu. Se sprašujem o zdravi pameti ekonomistov, ki nas vodijo. Sicer pa predlagam, da model UTd preizkusite najprej kar na mestu Ljubljana, in če se obnese, potem pa kar veselo po celi Sloveniji, če se Štajerci ne bomo prej odcepili…
Lahko pa gledamo na utd zgolj kot na sistemsko poenostavitev. Torej tako, da bo velika večina (skoraj) na istem kot danes, a bo neprimerno manj birokracije. Povedano drugače, odpravili bi recimo 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} obrazcev in vlog za raznovrstne pomoči, ugodnosti in tako naprej, obenem pa ne bi finančno oropali proračuna :
1. upokojenci in mladoletni ne bi bili upravičeni do utd
2. ukine se splošna olajšava pri dohodnini (blizu 3000€, če se ne motim), kar lahko takoj pomeni fond denarja za nekje 200€/mesečno za utd
3. uvede se že omenjene šolnine za visoko šolstvo (tako bi mladi vrnili nekaj utd-ja vsak mesec) in študentsko delo obdavči enako kot ostalo delo
4. vse socialne podpore, take in drugačne, se ukine, kar lahko v fond denarja za utd prispeva dodatnih 100€.
Mogoče še kakšen ukrep, na katerega niti pomislil nisem. Vprašali boste, čemu tako obsežna sprememba, če bomo v končni fazi na istem ? Ne vem, meni se take poenostavitve zdijo smiselne, saj privedejo tudi do zmanjševanja državnega aparata.