Upokojitev, 20 let delovne dobe
Koliko bo imela zenska pokojnine, ko bo dopolnila 64 let, ce ima 22 let delovne dobe, stara pa je 43 let. Delat pravi, da nebo vec sla, ker glede na razmere zdaj se ji ne splaca. Njen moz dobro zasluzi. Ona nekaj malega zase zasluzi s priloznostnimi deli (cca 300€/mesec)
Bo res dobila 500€ pokojnine, tako kot npr jaz, ki delam v trgovini za minimalca in bom imela pri starosti 60 let, 40 let delovne dobe? Ali jo bo dobila manj? Koliko?
https://www.zpiz.si/cms/content2019/lestvice-za-odmero-starostne-pokojnine
poglej koliko bo imela
Pri minimalni zagotovljeni pokojnini zaenkrat velja, da se moraš upokojit z izpolnjenimi pogoji, da si upravičen do nje: torej polna delovna doba in starost. Če imaš manj delovne dobe, bo ustrezno manj pokojnine in ne bo dosegala minimalne.
Postranski zaslužki nimajo neke zveze.
Glede na to, da bo ona dobivala žepnino, ne pokojnine, on pa glede na ne ravno bajno plačo tudi ne neke blazne pokojnine, bi bilo pametno, če bi s tem postranskim zaslužkom poskrbela za neko naložbo, ki jima bo pomagala preživeti, ko bosta stara. Lahko bi npr. kupila nepremičnino in jo oddajala. Če kupita zdaj, bosta do penzije ravno odplačala kredit.
Ne, ne bo dobila 500€ temveč manj kot 300€, zajamčena pokojnina 500€ je zakonsko določena za upokojenca, ki ima ob odhodu v pokoj polno delovno dobo in polno starost in mu izračun pokojnine znese manj kot 500€, razliko do te vsote doda država.
Pri letih, ki jih ima ta ženska pomeni, da bo od sedaj odvisna od dohodka moža, kar ni najbolj pametno, ker sta oba relativno mlada je vprašanje kaj bo prinesel čas in lahko se zgodi tisto najhujše, bolezen, smrt, ločitev in kaj bo potem?
Čez 20, 30 let se bo začel upokojevati folk, ki bo tezko zbral 40 let delovne… dosti je prekarcev, nerednih zaposlitev, včasih se niti študenstko ni štelo v del. dobo, veliko let študija (skor vsi so tko al drgač študiral) itd… to bo mal drugačna generacija od zdajšnjih, ki so se v večini zaposlit tkoj po sredni in to za nedoločen čas + so delali v eni firmi cel lajf. Po moje se bo temu mogla prilagoditi tudi zakonodaja, ker drugač bo enostavno preveč folka z 200, 300€ pokojnine, ki ne bodo mogli preživeti, kar pomeni lahko sranje za politike.
Vem, da to ni odgovor na tvoje vprašanje, pa vendar:
Maja bom končno izpolnila tudi zahtevano starost in s 41 leti in 6 meseci delovne dobe odšla v pokoj. Izračunali so mi mizernih 667 € pokojnine.
Ker sem morala po zakonu delati 1 leto in 6 mesecev več, ne bo pokojnina nič višja od tistega, ki je dopolnil 40 let pokojninske dobe.
Nikoli v teh letih pa nisem imela minimalne plače.
Mizerija so te naše pokojnine