Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Upokojitev postopek+ 40%pokojnine

Upokojitev postopek+ 40%pokojnine

Je kje informacija o postopku upokojitve za tiste, ki podaljšujejo delovno razmerje in prejemajo 40% pokojnine. Določen je najdaljši  rok. Kaj pa če nekdo dela  tako le 7 mesecev? Kakšen je postopek? Kaj mora najprej narediti? Obvestiti ZPIZ,da ne bo več v del.razmerju? Da se bo upokojil.  Koliko časa prej?

Mene pa zanima, zakaj samo 40% pokojnine? Saj če si še naprej  v rednem delovnem razmerju, plačaš polne prispevke.

Pokojnino si zaslužil 100%, ne pa delno.

Kdo mi zna to razložit. Hvala.

Saj se ne upokojiš, ampak normalno delaš naprej!

Daš zahtevek za ugotovitev pogojev, na osnovi tega zahtevek za izplačevanje 40% pokojnine, delodajalca ne potrebuješ obvestiti, ampak si normalno v službi naprej.

Ja potem ti pa še teh 40% takoj obdavčijo, tako da ti ostane 30%.

To se ful splača, plačo dobiš pa še 40% penziona, plus tega, da se ti bo potem pokojnina kar zvišala….Sem hotu to moji mat predlagat k je šla 2023 v penzijo, ampak ni hotla, ker izračun je bil kar ugoden. Napram Janševim izračunom, k so bili porazni.

Ali velja enako tudi za s.p.je? Da dobiva 40% in še naprej dela?

Ko imaš pogoje za starostno upokojiev daš vlogo za 40 % pokojnine, če želiš še dalati dalje.

Ko se odločiš da greš v penzjo, daš v službi odpoved in s sklepom iz službe greš na SPIZ in jih obvestiš s katerim datumom se boš upokojil.

3 leta lahko prejemaš teh 40 %, nato po 20 %, če se še ne mislih spokat. Dohodnino od teh % penzije ti že sproti, tekoče mesečno obračunajo na SPIZU.  Tako, da zaradi navedenega nimaš večjega zneska za plačat dohodnino, ker ti le-to že čez leto odtegujejo.

Za SP ne vem če velja isto, čeprav menim, da bi moralo, ko izpolniš vse pogoje za starostno upokojitev.

3 leta 40  in 1 leto 20 sem odgulu.konec 2024 sem se upokojil.ker so rekli da če greš  2025 avt izgubiš 4-5 procent.nisem pa še dobil fix izračuna,le pavšal.če bo delo bom še malo pogodbeno

Kaj pa s.p.?

Odgovor na objavo uporabnika
stara forumašica, 17.03.2025 ob 10:06

Saj se ne upokojiš, ampak normalno delaš naprej!

Daš zahtevek za ugotovitev pogojev, na osnovi tega zahtevek za izplačevanje 40% pokojnine, delodajalca ne potrebuješ obvestiti, ampak si normalno v službi naprej.

Ok. Delaš naprej,prejemaš 40% pokojnine, po npr.5,7 mesecih se odločiš,da ne boš več podaljševal. Kaj moraš najprej narediti? Dati odpoved? Ali kaj? Na strani ZPIZ piše,da moraš postopek za upokojitev začeti vsaj 2 meseca pred upokojitvijo.

V službi daš odpoved najmanj dva meseca pred zadnjim delovnim dnevom, npr.  v odpovedi navedeš, da je tvoj zadnji delovni 31.5.2025 in jo oddaš kadrovski službi 20.3.25 ki ti nato izda sporazum o prenehanju DR, katerega čimprej posreduješ na ZPIZ.

New Report

Close