Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis uporaba rodilnika

uporaba rodilnika

A še koga moti to novodobno sklanjanje, ki je prisotno tako na TV, radiu kot pri naših izobražencih – novodobno zato, ker smo se mi učili drugače:
Če rečeš, da nečesa ni ali nimaš, dajo zraven kar tožilnik, namesto rodilnik, kot smo to delali včasih. Recimo:
– nisem imel čas, da bi…(no, ta je res kruta)
– nisem videl to skupino (mi smo vedno rekli: te skupine)
– nisem še imel priložnost razpravljati…
– ipd…

Mene ob tem grozno ušesa bolijo. Ko sem enkrat s tem zatežila eni slavistki, je dajala, da je baje pravilno oboje. A je res?
LP

Taka (ne)uporaba rodilnika je,kolikor vem, značilna za ljubljansko govorno področje. Da bi pa bila pravilna, pa skoraj ne verjamem. Razen, če je to spet kaj novega… po sistemu, najprej delaj narobe, potem pa to uzakoni.

Rekorderji pri tem so zagotovo športni novinarji. Zelo žalostno, da v uredništvu nimajo prav nikogar, ki bi jih opozarjal na te napake, ali pa jim je vseeno.

Res je, ob teh napakah grozno bolijo ušesa.

Lep pozdrav! Kot letošnja maturantka in bodoča študentka slovenistike lahko zagotovim, da tega zagotovo ne moremo označiti za pravilno. Saj še otroci v osnovni šoli sklanjajo po principu – KOGA ali ČESA nisem videl. Hja človek se včasih res vpraša, čemu vsa ta pravila, če jih še tisti, katerim to pritiče, ne upoštevajo. Potem pa so naša ušesa tista, ki nasrkajo:)
LP vseh skupaj

New Report

Close