Uporabljate ekonom lonec?
Ali uporabljate ekonom lonec, kaj v njem pripravljate in kako ste zadovoljni? In kako dolgo približno traja priprava določenih jedi, če jih npr. napišete nekaj po svoji izbiri, kar pač kuhate v njem? Se namreč odločam za nakup, pa še nisem prepričana! Kakšne so pa kaj cene okvirno in kje se jih dobi?
Pa hvala vsem za odgovore!
(in se opravičujem za dve podobni temi, a v spodnji me je zanimalo, če ima kdo konkretno neckermannove in mnenje o njih)
nimam ekonoma, imam pa AMC posodo in hitro pokrovko, ki deluje na isti princip. Kuhano je res vse hitreje, npr. goveja juha 15 min. pa pustim da se pokrovka sama odpre, krompir 3 min, rižoto pustim da pride cagar na drugo rdeče polje in odstavim, isto z ješprenjem, brez da ga namočim…..z ekonomom je pa čist isto, sam ,da je bolj nevarn.
Lp.
Ma kako nevaren? Če upoštevaš pravila in spustš paro ven prej, ko odpreš pokrov, nima kaj biti. Če se mi mudi, dam ekonom s pokrovom pod mrzlo vodo in se zatič hitro spusti. Takrat veš, da je varno odpret. Mi je pa ekonom zelo v pomoč pri hitrem kuhanju. Kakšno obaro, mineštro ipd. imam gotovo v 15h minutah. Priporočam.
Ga uporabljam od začetka gopodinjenja, verjetno zato, ker ima tudi moja mama ekonom lonec že sigurno 50 let. Zdaj imam AMC varianto in si ne morem predstavljati kuhanja brez te. Na vsake toliko časa me piči, da bi skuhala juho na klasičen način. Kuham kaki dve uri, potem pa vse skupaj dam pod hitro pokrovko :))
Sem že slišala za primer, da je eksplodiral, zato je dobro, da kupiš kvalitetnega in ne šparaš pri njem. Tudi WMF ima kvalitetne lonce, gledati moraš na to, da boš lahko kupovala rezervne gumice.
Ekonom lonec sem uporabljala dolga leta, sem ga pa zadnje čase opustila, ker je okus v njem kuhane hrane premalo dodelan. V njem sem kuhala vse – od celega krompirja do juh in dušenih zrezkov. Je pa praktičen, ker dejansko omogoča hitro pripravo hrane. Krompir, recimo, je bil skuhan v 12 minuntah, dušeni zrezki 10 minut. Sčasoma itak sama pogruntaš, koliko časa je najprimernejša termična obdelava.
Poskusi, zgubiti itak nimaš kaj.
Pri nakupu ekonom lonca ni dobro šparati. Nikoli se ne bi odločila za nakup preko Nedkermana. Jaz imam 2 ekonoma – enega od Kelomata in drugega od Fislerja. Oba sta kvalitetna in oba uporabljam že več kot 10 let. Notri pa skoraj ne kuham nič drugega kot krompir v kosih in ješprenj. Juhe tudi pod razno ne, ker sem zagovornik, da mora vreti tako, da komaj vidiš.
Drugače pa še nisem slišala, da bi kvaliteten ekonom razneslo pri pravilni uporabi.
Ekonom lonc je zakon – vso ostalo posodo bi lahko pogrešala, lonca pa ne dam za nobeno ceno.
Imam krasen WMF-jev model, že star vsaj 20 let, pa kuha še vedno odlično. In še nikoli se mi ni posrečila dekoracija stropa z vsebino ekonoma :-)))
Priporočam ti, da kupiš WMF, tisti model, kjer paše isti pokrov na nižjo kozico in na večji lonec. Tako dobiš dva ekonoma za eno ceno. Nižji pride prav za razne zrezke (tako stara krava, da se v tem ne bi zmehčala, ne obstaja), globji pa za razne juhe, ričet, pasulj itd.
Goveja juha se pod pritiskom kuha 20 min + 20 min ohlajane + 10 min, da zavre … skupaj recimo 1 uro, zrezki so gotovi v 5 minutah, fižol (prej namočen) v 7 minutah … Prihranek časa in energije je kar opazen.
Seveda lahko v teh WMF ekonom loncih kuhaš tudi brez pritiska, kot v običajnem loncu, če imaš kaj takega, da je itak hitro gotovo. Imajo debelo, ravno dno, ki se lepo prilega tudi na steklokeramične plošč.
Povsem enostavno se razstavi na prafaktorje in zlahka se opere. Ah ja, pa nadomestna tesnila se vsa vedno dobijo pri nas, v trgovinah kjer prodajajo WMF posodo ( v Lj sta vsaj dve – Mueller in Filipov Dvorec).
V glavnem – investicija v (kvaliteten) ekonom lonec dobra investicija.
Pa dober tek.
Hvala vsem za odgovore! No, naj najprej povem, da ekonom lonca ne iščem zato, da bi bila hrana prej gotova, temveč ker kuhamo makrobiotično prehrano in po tej naj bi se vse žitarice, riž itd. moral kuhat v ekonom loncu (pri makrobiotiki je namreč zelo važen ravno način prehrane in ta način naj bi bil najprimernejši za žitarice, ki pa jih mi veliko pojemo).
Kakšna znamka pa je to WMF, a je to kratica za nekaj? Kje se pa dobijo? Nekdo je omenil Mueller, bom pogledala tam. No, zdaj glede teh nevarnosti ste me pa kar malo prestrašili, nisem vedela, da je to tako nevarno in da lahko eksplodira, tako da potem najbrž ne bom kupila neckermannovega. Važno pa mi je tudi, da ni iz kakega strupenega aluminija, kakršni so bili nekoč, ampak po možnosti iz kvalitetnega jekla, saj se najbrž dobijo kje tudi taki…
LP
WMF je avstrijska firma, srednje/višjega razreda, ki proizvaja razno posodo, jedilni pribor, kuhinjske pripomočke itd.
Kvaliteta izdelkov je solidna, izdelava natančna … cena precej visoka, ampak glede na kvaliteto povsem normalna. Na slovenskem trgu je prisotna že kar nekaj let (vsaj 10), prej smo njihove izdelke kupovali v Avstriji.
Pobrskaj malo v Muellerju, tam jo imajo zagotovo, pa v Filipovem dvorcu v Ljubljani tudi (če se mu še tako reče – ob Ljubljanici nasproti Prešerna) so dobro založeni.