Uporabnost karamela
Hej! Vcasih sta pri meni dva ,ki imata zelo rada mindole( mandeljne v karamelu). Tokrat sem jima pripravila presenecenje:
mandeljnove karamelne skledice,ki sem jih napolnila s tartuf sladoledom in prelila z vroco cokolado. Sicer pa vanje lahko damo poljubno – jabolcno cezano,cokoladno kremo s smetano…)
V posodici sem v malo vode zavrela sladkor in mesala do svetlomedene barve,stresla v maso (da ni toliko sladkorja in presladko) pest olupljenih, grobo narezanih mandeljnov in se malo pomesala.Vroco maso sem zlila na
prozorno folijo,pokrila z drugo prozorno folijo in takoj malo povaljala z valjarjem; nakar se toplo (v obeh folijah) dala v skodelico in s prsti pritiskala ob skodelico,da je dobilo obliko. Vzela ven,ogrnila na glavo na delovno povrsino in (ze ohlajeno in trdo) obrezala ob zgornjem robu,da je nastala perfektna skodelica,odstranila foliji in ze je pripravljeno za polnjenje. Seveda rabis za vec skodelic enak postopek.
Drugo pa je zanimiva dekoracija,ki je se nisem udejanila,samo videla pri delu.
Naredis klasicen karamel(jaz dam vedno malo vode s sladkorjem),samo naj bo temnejsi,torej za spoznanje malo ze prevec karamelizirano,ker drugace se ne da.Tak karamel malce pogreni.
Sedaj rabis pomoc se nekoga,ki v razdalji 20 ali 25 cm drzi nad papirjem
(da ne pomazes pulta) dve kuhalnici ali ploscati palicici.
Ti pa zajemas vroc karamel z zlico in hitro vleces sem pa tja ,da se karamel prijema rocajev kuhalnic in vmes nastajajo kot pajcevina tanke nitke.
Zajemaj pogosto,da je vedno vroce in se lepo vlece. Hitro se trdi.
Z roko previdno primes ohlajene in ze otrdele zlate vmesne nitke in jih zavijes v lepe krogle ali gnezdeca. S tem okrasis razna socna peciva ali
kuhano jagodicje…
Mogoce je malo cudno razlozeno,ampak se splaca poskusiti. Sama sem se zelo zacudila ob tem cira cara izdelku. Otroci bodo navduseni,ceprav je malo grenko.Ce bi delali iz svetlejsega karamela,ne bi uspelo,ker se ne bi
tako utrdilo.Lep okras tudi za slavnostno mizo.
To sem napisala predvsem za Zalo,ki ima verjetno veckrat mlade na obisku.
Lep pozdrav vsem Babi

Babi, najlepsa hvala za ta recept. Me zelo mika, ker rada pacam Tudi s karamelom sem ze kar nekajkrat imela opravka, vendar se ga vedno bojim, a ga rada delam.
Nekoc sem v eni reviji videla sladico s karamelno mrezico. Navodila pravijo, da jo naredis tako, da naredis osnovni karamel (kot ga znas tudi sama narediti), nato vzames zajemalko poljubne velikosti ( mrezice oziroma karamelne kosarice bodo tako velike, kot je “polkrogla” zajemalke, ce si predstavljas).
Nato z zlico zjemas po malo kramela in ga “vleces” z zlico od ene strani polkrokle zajemalke do druge, nasprotne strani. In tako ponavljas vzorec cez celo zajemako, ko prides do konca ene strani, pa zacnes delati enako se z druge tako, da sedaj nanasas z zlico karamel tako, da so karamelne crte, ki jih vleces, pravokotne na tiste prej. Upam da nisem prevec zakomplicirala in nejasno napisala:)
Se to! : Karamel je dobro velci po mrzli zajemalki, da se prej strdi. Lahko jo prej enostavno das v hladilnik.
KO je mrezica na zajemalki ohlajena, jo previdno odluscis in dobis krasno karamelno kosarico, ki sluzi bolj kot dekoracija in koncni posladek – kaj vse bos lahko dala vanjo, je odvisno od tega, kako na gosto bos vlekla karamel. Jaz sem ga prvic kar na siroko in tako sem dobila v kosarici velike kvadrataste luknje, bi bilo pa zanimivo, ce bi tedaj vanje nalozila nekaj krhljev svezega sdja in okrasila s smetano. Kaj drugega bi verjetno ven steklo.
Saj pravim, bolj gosto “pletes mrezo” na zajemalki, lepsa bo kosarica in vec moznosti imas, kako jo napolniti.
Babi, hvala in lepo se imej!
Zala