Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija upravljanje stanovanjskih blokov

upravljanje stanovanjskih blokov

Ali je tukaj kdo, ki mi lahko pove, kakšne baze podatkov uporabljajo podjetja za upravljanje stanovanjskih blokov in stran kjer bi lahko dobil kakšen tak program.
Lp

Uporabljajo vse tipe podatkovnih baz,
npr. nekateri:

dbf (Clipper)
ms sql
Informix Sql
in podobno

Ti programi so malce bolj specifični in verjetno napisani
za znane stranke.
Če se želiš ukvarjati z poslom, potem denar na plano in
si kupi ustrezen program.
če denarja nimaš, si pa sam naredi, npr. z MS Accessom.

To je nekaj takega, kot bi jaz dejal:
postal bom vulkanizer – zrak že imam, kaj še rabim??

lp

Nimam ravno samo zraka.

Končujem visoko upravno šolo (absolvent), ukvarjam se z načrtovanjem informacijskih sistemov (predvsem v organizacijskem smislu), vendar teh sistemov ne znam še graditi z bazami podatkov. (razen z ms accessom, ki pa je za tako avtomatizirano delo in za tako število oseb premalo zmogljiv). Trenutno se amatersko ukvarjam s sap-om. Poleg mene je tu še pravnik, ki bo skrbel za pravne posle (predvsem za neplačnike). Mislim da mi zaenkrat manka samo še oseba z znanjem postavitve dovolj zmogljive baze podatkov. Problem pa nastane ker je najin začetni kapital zelo skromen.
Lp.

Ps.: tudi zrak se že prodaja. V Ameriki ga kupiš ustekleničenega (kisik) in se predvsem uporablja za osveževanje pisarn v centrih velikih mest. Tega se sigurno ni spomnil kdo, ki si je mislil: “Jebeš ti zrak”.

eh, eh.

Si pa zagrabil veliko delo, pa brez izkušenj, malo težka
bo to.

Običajno imaš na računu že veliko podatkov za osnovno
kreiranje tabel, ostalo so samo še finančne zadeve.

Če nimaš nič, si pa postavi Linux pa tam uporabi kako
sql bazo, saj jih je dovolj.
Izberi si samo še ustrezen programski jezik, ki ga
obvladaš in to je to!

Ali pa npr. kar MS-SQL, seveda če ga imaš.
Kreiraj bazo:

kreiraj tabele, ki npr. vsebujejo:
ime priimek
ulica, hišna št.
poštna in kraj
št. stanovanja
kvadratni metri

in nato
šifrante postavk, npr.:
ogrevanje
komunala
in še bla,bla,bla

Znesek plačila
datum plačila

nato pa seveda
plačano dne

predvsem pa zamudne obresti….

Pa še proceduro, ki vsebuje:

if placnik = “klemenxx”
then
rok_placila = datum_izdaje_racuna + 20000000 dni
nikdar_ga_ne_tozimo()
else
rok_placila = datum_izdaje_racuna – 1 dan
takoj_tozimo_ze_ob_izdaji_rauna_ker_smo_bastards()
endif

hehe

lp

A boš upravljal z 1000 stavbami, ki imajo po 30 stanovanj, da ti Access ne zadošča?

Če te prav razumem, bi rad dobil aplikacijo, ki bi informatizirala tvoj biznis. Lahko jo napišeš sam. Ker praviš, da se ukvarjaš z IS verjetno poznaš kakšno razvojno orodje. Ti pa so bolj ali manj neodvisni od podatkovne baze. Če si Windows fan lahko izbereš kar MSDE (okleščen SQL Server). Če si linuxaš potem postgresql ali mysql (ampak dobro preberi licenčne pogoje). Na SAP pomojem lahko pozabiš glede na omejen kapital.

Druga možnost pa je, da se pozanimaš pri naših razvijalcih programske opreme, če ima kdo že razvit program za tvoje potrebe. In ga kupiš. Žal jaz take aplikacije ne poznam.

Pa ravno Access je za take zadeve še najbolj pri roki, ker imaš vse na enem kupu.
In tja do 100000 zapisov se prav lepo obnaša(pa tud še kakih 100000 po vrhu)
Tko da če imaš mesečno 20 postavk za vsakega stanovalca, pa recimo 150 stanovalcev v bloku(tako velikih blokov je malo), pa če v eni bazi vodiš zadevo za celo leto, pa še ene par šifrantov imaš še vedno čez glavo zadosti.

Hehe funkcijo za rok plačila pa daj raje za nardit kakemu negorencu, da ne bo vse skupaj zastaralo 😉

Hvala za odgovore.

Mogoče bi pa bil kdo izmed vas pripravljen za primerno ceno spravit to v življenje.
Vem da bi se dalo z accessom to naredit, sam sem hotel imeti že v začetku samo take programe, ki so zastonj. Recimo Linux, na njem pa kak zastonj program. Škoda da novi openoffice nima tudi baze podatkov, podobne accessu.
Take stvari kot so naslovi, stranke, kvadratura… bi že znal postavit. Nimam pa pojma kako pa bi avtomatiziral tiskanje položnic.
Samo še ta vprašanja, potem pa vas ne bom več mučil

1) Ali je ms-sql v primeru če ga uporablja pravna oseba zastonj? (ker se namreč nameravam spustiti v opravljanje dejavnosti, ki jo v mojem mestu sedaj opravlja samo 1 podjetje, se pravi monopolist. Kaj ima to veze – pričakujem šikaniranje, tudi pregled računalniške opreme za katero je potrebna licenca)
2) Ali obstaja za ta program tudi kakšno strokovno gradivo.

Živjo!

Saj veš kako pravijo, za dober denar so ljudje pripravljeni
narediti vse (skoraj vse), pa tudi tak program ni problem
skupaj napisati, samo to je dela nekaj mesecev.
Če želiš podatkovno bazo dobro narediti na začetku
boš porabil vsaj 14 dni ali pa več.

V vsakem mestu je na tem področju samo monopolist
in nič več.

Za tiskanje položnic pa ne vidim nikakršnega problema,
če imaš kot sem dejal podatkovno bazo dobro zastavljeno.

Linux je že v redu, pa tudi kaj drugega je v redu, samo
vedeti moraš točno kaj bi rad.

Če misliš ms-sql (Microsoft) hja iz kje pa si, saj veš,
da Microsoft računa vsak “prdec”.
Če misliš MySQL na Linux-u za tebe to ni brezplačno, ker
če želiš uporabljati MySQL moraš pisati z Free programjem
in na koncu dati izvorno kodo zraven na Internet.
Če imaš komercialno aplikacijo (kot je tvoja), potem
moraš za MySQL plačati licenco.

Strokovno gradivo verjamem, da obstaja, če pogledaš
malce npr. kar Uradne liste in podobne zadeve bi to
lahko vse našel.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close