Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti UREDITEV DOKUMENTACIJE ZA HISO

UREDITEV DOKUMENTACIJE ZA HISO

Spostovani,

pred leti sva z mozem preuredila staro garazo v manjso hisko. Garazi sva prizidala se nekaj sob, ter takrat tudi vlozila dokumente za crno gradnjo – kot nekaksna legalizacija crne gradnje. V tistem casu sva dobila tudi neke osnutke – ideje od LUZA, ki pa se niso dale realizirati, saj sva bila lastnika vsega skupaj 150m2. Toliko sva lahko v tistih casih odkupila. Vse ostalo so imeli starsi in stari starsi. Po smrti starsev je prislo do dedovanja, dedica sta bila dva. Zelo si zelim, da koncno pridobimo vse uradne dokumente za hiso.

Parcela se ni razdeljena, sem pa lastnica polovice le te. Parcela je velika okoli 1500 m2. Zanima me, ali je sploh smiselno iskati arhitekta, da zacne postopek pridobitve gradbenega dovoljenja, ali nimamo nobenih moznosti, da le to pridobimo, saj smo uradni lastniki samo 150m2 zemlje- tu tudi stoji hiska, na ostali lastnini pa sta lasnika dva – torej dva dedica, vsak do ene polovice. Parcela v naravi ni razdeljena in kot kaze se nekaj casa ne bo, saj druga dedinja nima nobene potrebe po tem. V resnici tudi mene ne moti se pretirano, bi pa bila vseeno vesela, ce se to lahko uredi po nepravdnem postopku, saj drugace ne bo slo. Cim hitreje, tem bolje. Prebrala sem, da nekatere zadeve potekajo preko mediacije – ali je to tudi ena od teh stvari ?

Zanima me tudi kaksni so stroski za pridobitev gradbenega dovoljena ter seveda ali ti mora DURS – obcina le to izdati v dolocenem casu, ali za to ni omejenega roka. V koliksnem casu postane hisa legalna – kljub temu da nima vseh papirjev, oziroma nic ? Ali je to sploh se mozno ? Garaza je bila zgrajena pred letom 1970, hisa je vrisana v zemljiski knjigi, navedeni smo kot lastniki, zanjo placujemo tudi nekaksen davek – samo da ne vem ali je to davek na garazo ali na hiso ? Kje bi lahko pridobili natancne informacije, kako je s tem, saj nam na obcini niso znali pomagati.

Kje lahko najdem te osebe, ki se ukvarjajo z izdelavo gradbenih dovoljenj, nacrtov ? Ali obstaja kaksna uradna internetna stran, kjer lahko pridobim vec informacij o samem postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, …

Se opravicujem, ker sem napisala toliko in tudi prevec zmedeno, vendar pa si resnicno zelim, da koncno uredimo vso potrebno dokumentacijo, saj bi se tako takoj bolje pocutila.

Upam, da mi boste lahko pomagali z kaksnim nasvetom, idejo, razmisljanjem – kako naprej v dani situaciji ?

Hvala ze v naprej.

Vaša zadeva je zelo kompleksna, tako s pravnega – lastninskega vidika, kot tudi z vidika pridobivanja gradbenega in drugih dovoljenj.

Svetujem, da se najprej za rešitev lastninskega vprašanja (ker pravite, da sta z možem lastnika le 150 m2) obrnete na odvetnika. Najprej je potrebno razčistiti zadevo z ostalimi solastniki.

Potem, ko bo zadeva glede lastništva razčiščena, pa svetujem, da najamete arhitekta, ki je
usposobljen, da izpelje vse postopke v zvezi z dovoljenji za gradnjo oz. legalizacijo črne gradnje.

_____________________________ ODVETNICA HELENA PRIMOŽIČ TAVČARJEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close