urejanje papirjev po poroki
Živjo punce,
tudi moj datum se nezadržno bliža. In ugotavljam, da nimam pojma, kaj je po poroki treba uredit in v kolikšnem času. Midva greva namreč za 14 dni na potovanje…a mi bodo potem na UE težili?
Kako je s spremembo naslova? Jaz sem nareč s primorske, poročim pa se na dolenjsko… ali se po poroki spremeni samo priimek, ali tudi naslov stalnega bivališča… Začasno namreč oba živiva v LJ, kasneje pa se bova selila k njemu.
komu vsemu je potrebnojaviti spremembo?
Prosim prosim za odgovore!
lp,
ana
Pozdravljena.
No, jaz sem sama ravno vceraj urejala dokumente, pa je od moje poroke “ze” skoraj 3 tedne. (Ce mene vprasas, se nic tako ne mudi s tem.) Sem pa stalno prebivalisce ze pred 3 leti urejala, tako da bom zdajle povedala samo, kam vse sem morala letati zaradi spremembe priimka. (Ceprav zaradi prebivalisca prakticno obdelas iste scene, le na novi obcini se moras pomoje se prijaviti..) Torej, na UE zamenjat osebno, pa voznisko in potni list, na ZZZS narocit novo kartico, na banko isto, pa na davcno in socialno (zaradi otr.dodatka). Moram pa se na faks, saj sem se studentka- ce si zaposlena, je verjetno se kaj drugega za “popedenat”, kar niti ne vem.
Ce torej naredim povzetek- vse skupaj je en velik kup birokracije, ki mi vcasih ze prav ven gleda..
Pa obilo potrpljenja pri vsem tem!
Mene pa mal zanima, koliko ti je to zneslo finančno.
Jaz sem ravno danes urejala glede bivališča na občini, pa mi ni bilo treba nič plačati. Osebnih dokumentov še nimam in jih še ne nameravam delati, čeprav mi je gospa na občini rekla, da po zakonu je treba papirje urediti v roku 1 meseca. Ko sem ji rekla, da jaz tega ne bom naredila, ni rekla nič drugega, kot da je dobro, da to uredim čimprej.
Potnega lista tudi nisem spreminjala, pa čeprav grem z letalom na dopust. Kdo bo pa vedel, da imam drugi priimek???
lp
Tole da nihče ne ve, da si poročen, ni čisto tako. S tistim dnem, ko se poročiš in spremeniš priimek, stara oseba ne obstaja več. In če greš čez mejo, kjer se odločijo, da bodo preverili tvoj potni list, te ne bodo več našli pod starim priimkom. S tega stališča gledano, v bistvu uporabljaš ponarejen potni list. Seveda se lahko odločijo, da ne bodo komplicirali in te spustijo čez, lahko pa se najde kje kak “pameten” policaj in ti teži. če potuješ je že pametno, da spremeniš potni list, ostalo pa lahko tudi kasneje. vsak državljan mora namreč imeti vsaj en veljaven uradni dokument (potni list, osebno izkaznico ali pa vozniško dovoljenje). Če torej ne misliš spremeniti vseh dokumentov, je nabolje, da spremeniš potni list, ker z njim lahko potuješ v vse države.
lep dan, poln sončka vam želim…
marjetica
potem sem pa imela jaz res srečo in nobenih težav.
Za urejanje dokumentov sem šla na UO tako v ponedeljek ( in potem popoldne na potovanje), kjer so imeli že vse pripravljeno za spremembo priimka. Za stalno bivališče pa je potrbno imeti podpisano potrdilo lastnika stanovanja, da dovoli prijavo bivališča. Vse skupaj je bilo rešeno v 15 minutah.
Čim bolj mirne živce pri papirologiji