Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Usklajevanje plače

Usklajevanje plače

Zanima me, ali se mora plača usklajevati s Kolektivno pogodbo oz. ali sme biti plača npr. enaka 4 leta in to do centa?

Hvala vsem za odgovore !

4 leta plača načeloma ne more biti do centa ista, ker ti pripada dodatek za delovno dobo, ki je jasno vsako leto nekoliko večji. Osnovna plača je pa lahko 4 leta enaka. Če gredo osnovne plače po kolektivni pogodbi gor in so v kolektivni pogodbi še vedno nižje kot v pogodbi o zaposlitvi, pač ostane osnovna plača ista. Drugače se pa rabiš obrniti na računovodjo ali pravnika, da ti povesta, če je s tvojo plačo vse ok.

rogi69 – hvala za odgovor. V mojem primeru velja Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo po kateri se plače usklajujejo (citiram Kolektivno pogodbo): ”Če bo povprečna letna inflacija v obdobju januar-december 2013 v primerjavi z obdobjem januar-december 2012 presegla 0,5 %, se najnižje osnovne plače po tej kolektivni pogodbi in osnovne plače delavcev za leto 2013, za mesec januar 2014 in naprej povečajo za dejansko povprečno letno inflacijo”.
Menim, da to pomeni, da se usklajujejo VSE plače po tej pogodbi (najnižje osnovne po pogodbi in osnovne)??!! Si prav razlagam?

Se strinjam, če je bila inflacija v letu 2013 večja od inflacije v letu 2012 za več kot 0.5%, so se morale tedaj vse osnovne plače dvigniti za dejansko stopnjo inflacije.

Samo, če sem prav gledal, je bila inflacija v letu 2013 nižja od tiste v letu 2012 in se zato osnovne plače niso uskladile z inflacijo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close