uspešno tipkanje
štiri prste (od kazalca naprej) leve roke in štiri prste (od kazalca naprej) desne roke položiš na tipkovnico , tako da boš čutila črtice, ki jih imasta tipki F in J.
nekako takole.
leva
A S D F
k s p m
desna
J K L Č
k s p m
potem sledi zaporedje…
leva
kazalec udarja po črkah….F, R,T, G, V, ali B
sredinec po….D,E,C
prstanec po…S,W, X,
mezinec po…A, Q, Y
prstanec po…L, O, ločila .
mezinec po … P, Č, Ć, Ž, Š, Đ
s palcema udarjaš po tipko ZA PRESLEDEK, kako ti pač odgovarja.
pa sej pol se navadiš.
drugače pa obstaja program , poglej malo po netu in ga snami dol.
upam, da ti bo pomagalo.
pa čimveč vadi, saj vaja dela mojstra, a ne
srečno
mateja
Ko poznaš zgoraj pojasnjene osnovne položaje (kateri prst na katero tipko) par tednov delaš preproste vaje slepega tipkanja (npr. ponavljaš frfrfr, fgfgfg, fvfvfv ipd. itd, nato začneš ponavljati preprostejše besede itd.). Slepega desetprstnega tipkanja se dokaj solidno lahko naučiš v nekaj tednih s po urico, dve vaj na dan. Se splača!
Zivjo!
Tudi sama sem se naučila hitro tipkati z učenjem na programu za “slepo tipkanje”. Kljub temu ne tipkam tako, da ne bi gledala na tipkovnico in ne uporabljam točno določene prste za določene tipke – kar ti ta program pomaga je pa sigurno, da se nučiš, kje so določene črke in je potem celo tipkanje (z gledanjem na tipkovnico) zelo hitro.
LP in veliko uspeha ti želim!
Tanja
Zanimivo. Jaz sem se kar sama do sebe navadila hitro tipkati. Če veliko uporabljaš računalnik potem čez čas to pride kar samo od tebe. Sem pa presnečena, da uporabljam to tehniko, ki jo jeopisala Mateja. Zanimivo. Očitno je res nekak logika za tem. Sicer je pa tudi odvisno od jezika, v katerem pišem, kako se uporabljajo različne tipke.
Drugače pa vaja dela mojstra, ja. Sej od začetka gre bolj počasi, potem se pa kar samo od sebe stopnjuje.
LP
Maja