Najdi forum

uteha

Pred kratkim sem nesrecno koncala ljubezensko zvezo. Prijateljice so bile cisto zaskrbljene, ker me je to pahnilo v depresijo. Nisem in nisem se mogla pobrati! Premlevala sem svojo situacijo in nisem nasla poti ven iz svoje zalosti. Kolega mi je svetoval knjigo Utehe filozofije in najprej me je odbijal naslov … kako me lahko filozofija potolazi???
Vendar … vsem jo priporocam v branjnje, sem mislila, da je podobna Zofijinem svetu, vendar tisto je prevec ucbenisko napisano, to pa ti resnicno da misliti in te med drugim tudi razvedri! Skratka, resnicna uteha pa ne samo za ljubezenske tezave:)

Zvezdica!
A mi lahko poveš nekaj več o tej knjigi?A obravnava in teši probleme skozi zgodovino filozofije tako kot Zofijin svet?Ker meni osebno je Zofijin svet ena najljubših knjig.
Lep pozdrav. Julija

No, spet ste me spomnili na Zofijin svet!!! Sedaj pa res moram prebrat 🙂

LP

Ne, Utehe filozofije so veliko boljse od Zofije, ki je namenjena zgodovinskem pregledu filozofov in filozofskih sol. Utehe pa se ukvarjajo z zivljenjem danes, oz. s filozofijo “v akciji”, filozofija kot ljubezen do modrosti oz. orodje za spopadanje z vsakodnevnimi tezavami in dilemami.

Zvezdica, tudi jaz imam to knjigo že nekaj časa na svojem seznamu, vendar nikakor ne vem, ali naj poskušam priti do nje ali ne, saj se bojim, da je to spet ena od knjig z instant psihološkimi recepti za kakršenkoliže uspeh. Tega pa ne maram. Vem sicer, da jo je pisal filozof, ki je s tem delom filozofijo menda bolj približal laičnemu bralstvu in jo spajdašil s psihologijo. Mi torej lahko poveš, ali so moje bojazni odveč, ali pa so tu spet nasveti “kako priti do…”, “kako doseči…”?

Staša, Zofijo pa le vzemi v roke, ti jo zelo priporočam. Vendar se zavedaj, da boš že sredi branja kmalu pozabila vse podatke. Razen, če imaš super spomin. 🙂 Sem jo hotela letos gledati na TV (ob petkih so na TVS1 predvajali nadaljevanko), vendar sem gledala le prvi del, ker ni bila ravno po mojem okusu. Je knjiga precej boljša.

…Utehe filozofije se več kot splača prebrati… pri meni stojijo na polici in so v konstantni uporabi. Tudi jaz ne maram “instant nasvetov” in različnih knjig o desetih korakov do…, toda ta knjiga nima nič skupnega s temi. Gre le za to, da ti čisto uporabno prikaže različne filozofske poglede v vsakdanjem življenju, pomaga pri retoriki, drugačnem gledanju na svet. Torej – nič visoko letečega, izmišljenega in kvazi-intelektualističnega, ampak zelo zanimivo in primerno. Vzami jo vsaj v knjižnici, navdušena boš! Povrh vsega pa boš marsikaj bolje razumela. Vsaj jaz sem…

Valparaiso, hvala.

New Report

Close