uveljavljanje olajšave za otroka
Sem fizična oseba, imam otroka, ki je dodeljen meni. Oče plačuje preživnino. Tekom leta ne uveljavljam olajšav pri plači, pač pa vlogo nesem na durs začetek leta, saj na tak način dobim kar nekaj poračuna dohodnine. Oče otroka pravi, da bo sedaj on uveljavljal olajšave, saj plačuje preživnino. Ali to lahko, če otrok živi in je dodeljen meni? Jaz bi bila v tem primeru prikrajšana za kar nekaj denarja. Lahko očetovo uveljavljanje preprečim?
Hvala.
Tudi oče, ki plačuje preživnino, lahko uveljavlja olajšavo za vzdrževanega družinskega člana in sicer polovico, če višina plačane mesečne preživnine znaša vsaj dvanajstino olajšave.
Oče plačuje 138 evrov mesečno, mesečna olajšava pa je za 1. otroka 193 evrov. Lahko torej uveljavlja polovico olajšave ali ne? Najlepša hvala.
Na dursu so rekli, da lahko uveljavlja polovico, če plačuje več kot polovico letne olajšave ( torej več kot polovico od 2382 evrov).
Oče bo lahko uveljavljal polovico olajšave, ker preživnina na letni ravni doseže polovico olajšave.
Če bi plačeval manj kot pol, bi lahko uveljavljal le sorazmerni del.
Spoštovani,
Pred tremi leti je hčerka dobila odločbo s komisije-strokovno mnenje, da ima ADHD sindrom… Usmerili so jo v program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo po 10 členu Pravilnika o organizaciji in načinu dela komisij za usmerjanje otroka s posebnimi potrebami…(Ur.l. RS, št. 54/03,…).
Zanima me samo, ali hčerko lahko vpišem v dohodnino za otroka s posebnimi olajšavami, ali to velja le za invalidne otroke s težjimi duševnimi težavami in otroke s fizičnimi motnjami?
Zahvaljujem se vam za odgovor!
Lep pozdrav!
Olajšavo za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo (oznaka A5), se lahko uveljavlja samo, če otrok potrebuje posebno nego in varstvo in ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Za otroke z ADHD mislim da to ne velja, ker jim ne pripada noben dodatek. Če se motim, naj me kdo popravi.
Glede zgornjega vprašanja, če oče, ki ni skrbnik, lahko uveljavlja olajšavo:
Ja, jo lahko, kot je že napisala Vojka. Vendar, če mama na vlogo vpiše, da uveljavlja olajšavo vseh 12 mesecev, in tudi oče napiše vlogo, da uveljavlja olajšavo vseh 12 mesecev, bodo na DURS-u upoštevali vsakemu pol olajšave (v kolikor polovica olajšave ne preseže preživnine). Če mama ne odda vloge, oče pa jo odda, bodo olajšavo upoštevali samo očetu. Zato je v vsakem primeru dobro oddati vlogo za vseh 12 mesecev, razen če se z očetom drugače dogovorita. Če na vlogo napišeš, da uveljavljaš 6 mesecev, oče pa bo napisal, da uveljavlja 12 mesecev, bodo tebi upoštevila polovico olajšave za 6 mesecev, njemu pa polovico olajšave za 6 mesecev + celo olajšavo za preostalih 6 mesecev.
Forum je zaprt za komentiranje.