Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Uveljavljanje stvarne napake, garancije

Uveljavljanje stvarne napake, garancije

Ima kdo kaj izkušenj z uveljavljanjem stvarne napake za izdelek?
Zdaj uveljaviš jo lahko do dva meseca po odkritju napake.

Jaz sem nabavila en tehnični izdelek. Od začetka ni deloval. Naprej sem uveljavljala garancijo, tudi po popravilo zadeva niti pod razno ni delovala. Zdaj pa ne vem ali lahko uveljavljam stvarno napako ali ne? Od takrat, ko so poslali izdelek po popravilu, je manj kot dva meseca. Je pa več kot dva meseca od takrat, ko sem ugotovila, da izdelek ne deluje.

Sem si sicer prebrala zadeve na to temo. Ampak je napisano, da lahko izbiraš med garancijo ali uveljavljanjem stvarne napake. Nič pa ni navedeno, če enkrat uveljaviš garancijo in če nič ne naredijo, če lahko potem uveljavljaš stvarno napako.

Ne bi pa rada, da mi zdaj še 45 dni (kolikor imajo pravico za garancijska popravila) mečkajo in da bom toliko časa brez izdelka. Že zdaj sem izgubila nekaj mesecev.

Preberi si v Zakonu o varstvu potrošnikov.
Jaz bi prodajalcu poslala dopis, da zaradi nedelovanja izdelka uveljavljam stvarno napako (37. člen zakona) in želim vračilo kupnine (lahko seveda zahtevaš tudi nov izdelek). Če bi slučajno oporekali, se pa obrni na Zvezo potrošnikov. Če nisi član, nekaj malega plačaš, ampak po njihovih intervencijah se običajno take zadeve hitro rešijo.

Ne, ne moreš. Ker si že uveljavljala garancijo. Morala bi stvarno napako uveljavljat že prvič.
Vsekakor pa tokrat zaostri komunikacijo in svoje zahteve. Najmanj nadomestni izdelek za čas popravila.

Stvarno napako lahko uveljavljaš odobri pa jo prodajalec oz servis (ta je težko težko prizna) vendar če pravilno napišeš zakaj uveljavljaš stvarno napako potem ti je ne morejo zavrniti.
Servis ima 8 dni časa ,da ti odgovori na zahtevek stvarne napake v nasprotnem dobiš apriori nov aparat. Za kakšen tehnični izdelek pa gre?

Point je da servis (brez da pove stranki) zamenja kakšen del ,ki v resnici ne deluje in ga potem vrnejo kakor ,da oni niso odkrili nobene napake (čeprav so jo).

Samo jaz sem že uveljavljala garancijo. V tem je problem. Samo naredili niso nič oz. kar so, ni bilo ok.
Gre za športno uro, višji cenovni razred. Prodajalec je hkrati tudi serviser. Ne bi pa o znamki, ker so edini (edini serviser, prodajalcev je več) v Sloveniji pa, da ne bi zdaj koga blatila.

Aja, sem pa imela podobno uro, ki je super delovala. Potem pa po nekaj letih podobne težave kot pri tej novi uri. In so rekli, da bi bilo potrebno zamenjat celotni mehanizem. Ampak, ker je bila že stara, spraskana in tako naprej, se ni splačalo.
Zato mi ni do tega, da bi zdaj že pri novi uri bilo vse nekaj popravljeno, menjano…

Glej to da uradni servis nekaj zamenja ti neboš opazila. Ura bo kot nova tega ne rabiš skrbet.
Če ti bodo menjali mehanizem komplet je velika verjetnost ,da se napak ne bo ponovila. Če pa so ga že menjali potem imaš pravico v kolikor izdelek ne deluje kot bi moral oz se napaka pojavlja kljub servisu in poskusu odpravitve le te do zamenjave ure. Garantiram pa ,da ko dobijo dopis od odvetnika potem naredijo vse kot je treba v kolikor ima kupec prave argumente. Ker zamenjavo izdelka krije prodajalec oz uvoznik artikla in če je prodajalec tudi serviser potem je jasno ,da bo storil vse ,da pač ure ne rabi zamenjati.

To da si uveljavljala garancijo ne spremeni ničesar, ker si dala možnost da napako odpravijo in ker napaka na izdelku ni odpravljiva je to stvarna napaka.

Pri prvem popravilu niso nič menjali, samo resetirali so uro. In pregled ure (kaj vem kako to naredijo) naj bi pokazal, da ura deluje čisto ok.

Je pa zdaj več kot 2 meseca od takrat, kar sem opazila, da ura ne deluje. Pri uveljavaljanju stvarne napake mora biti pa do dva meseca.
Je pa manj kot dva meseca po njihovem popravilu.

Nov izdelek bodo verjetno težko dali, ker mislim, da tega modela ne delajo več. Nisem pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Je pa bil vsekakor zadnji pri njih. Mi je pa drugače všečen in če bi deloval tako kot mora, mi je točno to, kar rabim.
V bistvu je bil v akciji, ker so prodali še zadnje te modele, ker jih menda ne delajo več. Tako, da za isti denar, bi težko dobila podoben model. Podoben že, samo za višjo ceno.

Ti lahko stvarno napako uveljavljaš kadarkoli ,ker je lahko to napaka ,ki jo ti kot uporabnik ure nisi odkril prej. Če ti niso nič delali bi jaz predlagal ,da dovoliš zamenjavo mehanizma (to je zate najhitrejša in najmanj boleča, stresna pot). Ker praviš ,da je model starejši nebi smelo biti nobenih težav ,ker servis mora zagotavljati rezervne dele 5 let po izteku garancije. Sicer ne vem kaj ti ne dela oz v čem je problem ,da bi ti lahko povedal kaj več…
V kolikor pa jih imaš pun k…. potem pa pojdi na stvarno napako ampak to zna biti zelo trajajoče ,ker v zakonu nikjer ne piše v kolikšnem času moraš ti prejeti nadomestni izdelek (torej teoretnično lahko čakaš u nedogled).

Ne, nimate prav. Ko se je odločila za uveljavljanje garancijo, je s tem izgubila vsakršno možnost uveljavljati stvarno napako na izdelku.

Aja, tistih 45 dni za garancijsko popravilo pa pomeni seštevek. Če so ti že prvič mečkali ne vem koliko tednov, ti tokrat ne smejo, ker skupen seštevek dni ne sme biti več kot 45 dni. In to velja tudi za vsa nadaljnja eventuelna “popravila” znotraj te garancije.

Ne drži.

Aja, tistih 45 dni za garancijsko popravilo pa pomeni seštevek. Če so ti že prvič mečkali ne vem koliko tednov, ti tokrat ne smejo, ker skupen seštevek dni ne sme biti več kot 45 dni. In to velja tudi za vsa nadaljnja eventuelna “popravila” znotraj te garancije.
[/quote]

Drži 🙂

Dokler velja garancija, lahko uveljavljas garancijo.

Izven garancijske dobe pa lahko uveljavljas stvarno napako pod dolocenimi pogoji ane.

Prvič so ‘popravljali’ samo par dni. V bistvu so takoj vzeli v roke in takoj nazaj poslali. Tako, da recimo, da ostane nekje 42 dni.

Uro sem sicer poslala nazaj in napisala, da uveljavljam stvarno napako. Bom videla kaj odgovorijo.

To pa ne drži :).
Če pri izdelku opaziš napako lahko uveljavljaš ali garancijo ali stvarno napako.
Težava pri meni je le to, da sem garancijo že uveljavila, samo vseeno ni bilo ok. Je pa cca 3 mesece od nakupa. Garancija pa menda 2 leti, če se ne motim.

sliši se kot sunto in lečnik ?

Uveljavljanje stvarne napake je možno takrat ko kupljeni izdelek ne opravlja svoje funkcije kot bi moral po specifikacijah proizvajalca (zelo naširoko napisano). Uveljavljaš pa jo lahko v času garancije…

Evo, razlika med garancijo in stvarno napako:

http://vemvec.si/index.php/stvarna-napaka/12-pravice-potrosnikov-stvarna-napaka-ali-garancija

Res piše, da če si uveljavljal garancijo, ne moreš potem še stvarne napake.
Ampak tudi garancija ti omogoča, da izdelek brezplačno popravijo, zamenjajo za novega ali vrnejo kupnino. Torej, če ne dela in takih več ni, da bi zamenjali, je treba zahtevat vračilo kupnine.

Ce gre za isto napako kot je bila stvar ze servisirana, potem ne more uvrljavljati zdaj stvarne napake. Ce pa gre za drugo napako, pa lahko.

Tale kalvarija z mojo športno uro se nadaljuje.
Prvič sem uveljavljala garancijo. Naj bi nekaj popravili, ampak zadeva ni delala.
Potem se ponovno poslala uro nazaj in dodala dopis, da uveljavljam stvarno napako (in da želim vračilo denarja ali novo uro). Odgovora dolgo ni bilo, zato sem jih opozorila (pisno), da bi mi morali v 8 dneh odgovoriti. No pa so me poklicali in obljubili, da bodo zamenjali celoten mehanizem in da bo ostalo samo ohišje staro. Sem se strinjala, ker se mi je zdelo,d a bo to najhitreje in nisem vztrajala pri vračilu denarja oz. novi uri.
No in uro spet dobim in spet niti pod razno ne deluje.
Že nekaj mesecev se bockam s to uro, stala je precej (ja, je Suunto kot je en zgoraj ugotovil).

Kako lahko zadevo vrnem na njihove stroške? Kar dosedaj sem pošiljala na moje stroške.
In kako je zdaj s stvarno napako? Se jo da uveljavljat ali ne?

In kako naj vem, da so res zamenjali mehanizem?
Po netu sem brskala, če je mogoče kdo drug imel kako podobno težavo s tako uro pa jo samo hvalijo. Preverila sem tudi tuje spletne strani. NIsem niti nikjer zasledila, da bi imele kako serijsko napako in da bi imeli kake odpklice.

Ce gre za isto napako kot je bila stvar ze servisirana, potem ne more uvrljavljati zdaj stvarne napake. Ce pa gre za drugo napako, pa lahko.
[/quote]

Ja, za isto napako gre.
Zdaj na novem mehanizmu v uri, vsaj navedli so, da so ga zamenjali.
V bistvu se to vleče že mesece,.

Jaz bi se na tvojem mestu obrnila na zvezo potošnikov. Jaz sem jih prosila za pomoč pri reklamaciji počitnic v Grčiji. Imej spravljeno vso korespondenco.

New Report

Close