uveljavljanje zunajzakonskega partnerja za osebo nisem barca
Včerajšnja tema je že na drugi strani, ampak samo da razjasnimo, narobe razmišljaš.
Ko vstopiš v zunajzakonsko zvezo mora minit 1 leto, preden sploh lahko začneš uveljavljat partnerja kot vzdrževanega člana. ne gre tako, danes se vseliva skupaj, (stalni ali začasni naslov) in takoj te lahko uveljavljam s tem mesecem, oziroma, konec leta te pri dohodnini lahko uveljavljam za celo leto nazaj.
ne gre tako. treba je upoštevat prehodno obdobje po zakonu, ki je eno leto (včasih je bilo celo daljše)
Nasvet dneva: Uveljavljanje olajšav v zunajzakonski skupnosti
1
27.03.2009 09:30
spodnji odgovor strokovnjaka to potrjuje.
Vprašanje: Do konca februarja 2009 sem živel sam v stanovanju, kjer imam stalno prebivališče. Z marcem 2009 pa se je na moj naslov tudi pod stalno prebivališče prijavilo še moje dekle, ki ima še status študenta. V skladu s tem sem jo v službi (zaposlen sem za nedoločen čas) prijavil na sebe. V službi sem dal naslednje njene dokumente (potrdilo o novem stalnem prebivališču, potrdilo o šolanju – statusu študenta, z njene strani izpolnjen obrazec, da ne prejema nikakršnih dohodkov; napisal je tudi izjavo, da dekle preživlja sam).
Zanima me, ali moram storiti še kaj, da bo dekle obvezno zavarovana preko mene, in ali moram storiti še kaj, da bom upravičen do davčnih ugodnosti, ki mi to prinaša? Ali je možno, da davčne ugodnosti koristim že vsak mesec sproti, ali pa moram počakati do drugega leta, ko bo Durs naredil obračun in bom zadevo dobil povrnjeno? Do sedaj je bilo dekle prijavljeno pri svoji materi. Ali jo mora mati odjaviti na Dursu in v službi? Ali obstajajo še kakšne druge ugodnosti iz tega naslova?
Odgovor: Bralec svojega dekleta ne more uveljavljati kot vzdrževanega družinskega člana, saj niso izpolnjeni zakonski pogoji za priznavanje posebne osebne olajšave, odgovarjajo na Dursu. Med vzdrževane družinske člane sicer spada tudi zunajzakonski partner, ki pa mora z zavezancem živeti najmanj eno leto v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih izenačena z zakonsko zvezo. Prav tako ne sme biti zaposlen in ne sme opravljati dejavnosti, imeti lastnih sredstev za preživljanje oz. so ta manjša od olajšave za vzdrževanega družinskega člana.
V kolikor dekle vzdržuje tudi njena mati, jo lahko tudi mati uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana. O uveljavljanju hčere kot vzdrževanega družinskega člana mati obvesti izplačevalca, Durs pa samo, če želi hčer drugače uveljavljati, kot jo je med letom.
Zunajzakonskega partnerja lahko tudi obvezno zavarujete
Medtem pa je po besedah Zavoda za zdravstveno zavarovanje bralčevo dekle vključeno v obvezno zdravstveno zavarovanje preko zunajzakonskega partnerja. Oseba lahko namreč prijavi v zavarovanje svojo zunajzakonsko partnerico, če živi z njo v zunajzakonski zvezi najmanj dve leti pred prijavo v zavarovanje. Ob prijavi se zahteva tudi izpiske iz matičnega registra o rojstvu za oba ter dokazilo, da najmanj dve leti bivata skupaj.
ena oseba, ki se je poimenovala
nisem barca torej ne Barca… ampak nekdo drug
razlaga v temi na drugi strani
vprašanje
poanta je, da če onadva živita skupaj šele eno leto, ga sploh ne more uveljavljati kot VDČ za to prvo leto.[/quote]
ja ga lahko.
če bi bila nemogoče potem mene moj ne bi mogel.Do lani sploh ni bil prijavljen začasno pri meni,pa me je vsa ta lepo uveljavljal prav tako otroka
ena oseba, ki se je poimenovala
nisem barca torej ne Barca… ampak nekdo drug
razlaga v temi na drugi strani
vprašanje
poanta je, da če onadva živita skupaj šele eno leto, ga sploh ne more uveljavljati kot VDČ za to prvo leto.[/quote]
ja ga lahko.
če bi bila nemogoče potem mene moj ne bi mogel.Do lani sploh ni bil prijavljen začasno pri meni,pa me je vsa ta lepo uveljavljal prav tako otroka[/quote]
imela sta zgolj srečo, da nista padla v kvoto za preverjanje.
ker v napoved lahko napišeš marsikaj, in gre tudi marsikaj skozi, če ne preverijo
ja, če imaš otroke je drugač…..celo tako drugače, da glede na dejstvo, da “oče” nima dohodkov, ne pozna otroka, za njega nakazuje denar nekdo drug, ki ni zdajšnja partnerica, ampak, ampak, zakonodaja omogoča, da zdajnšnja partnerka uveljavlja olajšavo za otroka, ki ga še videla ni…zelo dobro zakonodajalec!
ja valjda, če imaš otroka, sta morala bit skupaj vsaj devet mesecev preden se je otrok rodil, se ti ne zdi? in to dokazuje obstoj zunajzakonske skupnosti.
če pa nista prijavlljena na istih naslovih, pa moraš to dokazovat pred davčno s pričami oziroma je bolj zakomplicirano.
in ne govorimo o dveh, temveč o enem letu.
ampak noseče ženske pa partner ne more avtomatsko uveljavljat. če smo že pri tem.
ja valjda, če imaš otroka, sta morala bit skupaj vsaj devet mesecev preden se je otrok rodil, se ti ne zdi? in to dokazuje obstoj zunajzakonske skupnosti.
ja,skupaj sva bila ,ampak nisva bila prijavljena.
če pa nista prijavlljena na istih naslovih, pa moraš to dokazovat pred davčno s pričami oziroma je bolj zakomplicirano.
Nič ni bilo dokazovanja
ampak noseče ženske pa partner ne more avtomatsko uveljavljat. če smo že pri tem.[/quote]
ja,skupaj sva bila ,ampak nisva bila prijavljena.
Nič ni bilo dokazovanja
ampak noseče ženske pa partner ne more avtomatsko uveljavljat. če smo že pri tem.[/quote][/quote]
če vaju bodo poklicali na zagovor, boš že morala nekako dokazat, kako dolgo sta v izvenzakonski vezi…
pa dajte si dopovedat, da lahko gre kaj skozi, ker pač davčna ne najde vseh, ki malo približno prijavijo. pa vidva imata otroka, kar spremeni zadevo, ker je z otrokom razmerje itak dokazano.
[/quote]
če vaju bodo poklicali na zagovor, boš že morala nekako dokazat, kako dolgo sta v izvenzakonski vezi… ja seveda da lahko dokazujem,saj je povsod vpisan od csd-ja naprej ,torej
pa dajte si dopovedat, da lahko gre kaj skozi, ker pač davčna ne najde vseh, ki malo približno prijavijo. pa vidva imata otroka, kar spremeni zadevo, ker je z otrokom razmerje itak dokazano. To pa nikakor ni res. [/quote]
V navodilu za izpolnjevanje Vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane … http://www.uradni-list.si/files/RS_-2012-102-03866-OB~P001-0000.PDF#!/pdf
Oznaka C – Zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, če nima lastnih dohodkov za preživljanje
oziroma so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, in razvezani zakonec zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec.
Za zakonca velja oseba, ki živi z zavezancem v zakonski zvezi. Za zakonca velja tudi zunajzakonski partner, če živi z zavezancem najmanj eno leto v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo.
pa ravno to piše!!!!
daj ne interpretiraj zakonov, če jih ne razumeš
iz zakona:
Za zakonca po tem zakonu se šteje tudi oseba, s katero zavezanec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, ki ima po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, enake pravne posledice kot zakonska zveza (v nadaljnjem besedilu: zunajzakonski partner). Šteje se, da je življenjska skupnost nastala na dan po preteku 12 mesecev od dneva, ko sta zavezanec in oseba začela živeti skupaj v življenjski skupnosti. in od tega trenutka ga lahko tekoče uveljavljaš. ne moreš ga v davčni napovedi uveljavljat pred tem trenutkom!!! i Šteje se, da je življenjska skupnost prenehala na dan po preteku 90 dni od dneva, ko sta zavezanec in oseba prenehala živeti skupaj v življenjski skupnosti.
pa ravno to piše!!!!
iz zakona:
Za zakonca po tem zakonu se šteje tudi oseba, s katero zavezanec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, ki ima po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, enake pravne posledice kot zakonska zveza (v nadaljnjem besedilu: zunajzakonski partner). Šteje se, da je življenjska skupnost nastala na dan po preteku 12 mesecev od dneva, ko sta zavezanec in oseba začela živeti skupaj v življenjski skupnosti. in od tega trenutka ga lahko tekoče uveljavljaš. ne moreš ga v davčni napovedi uveljavljat pred tem trenutkom!!! i Šteje se, da je življenjska skupnost prenehala na dan po preteku 90 dni od dneva, ko sta zavezanec in oseba prenehala živeti skupaj v življenjski skupnosti.[/quote]
A potem ima Durs drugačno definicijo zunajzakonske zveze kot jo določa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih?
pa ravno to piše!!!!
iz zakona:
Za zakonca po tem zakonu se šteje tudi oseba, s katero zavezanec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, ki ima po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, enake pravne posledice kot zakonska zveza (v nadaljnjem besedilu: zunajzakonski partner). Šteje se, da je življenjska skupnost nastala na dan po preteku 12 mesecev od dneva, ko sta zavezanec in oseba začela živeti skupaj v življenjski skupnosti. in od tega trenutka ga lahko tekoče uveljavljaš. ne moreš ga v davčni napovedi uveljavljat pred tem trenutkom!!! i Šteje se, da je življenjska skupnost prenehala na dan po preteku 90 dni od dneva, ko sta zavezanec in oseba prenehala živeti skupaj v življenjski skupnosti.[/quote]
A potem ima Durs drugačno definicijo zunajzakonske zveze kot jo določa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih?[/quote]
seveda.
ne drugačno, temveč bolj natančno. v zakonu o zakonski zvezi ni opredeljeno, kaj pomeni dalj časa, tu pa je. eno leto..
vsak zakon lahko po svoje določi, kako razume zunajzakonsko zvezo.