Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis v ali na

v ali na

zanima me ali se gre v Koroško ali na Koroško

na Koroško

izključno na

Gre se na Koroško, Gorenjsko, Štajersko, Norveško …, pride pa se s Koroškega, z Gorenjskega, s Štajerskega, z Norveškega … Velja tudi zapis iz Koroške, Gorenjske, Štajerske, Norveške.

Drugi zapis – s predlogom iz – ne nakazuje zveze, da se te besede uporabljajo tudi s predlogom v, ampak gre le za zapis, ki je uporabnikom jezika – ne vem zakaj – bolj blizu: z Gorenjske. Velikokrat se ne le tujci, ki se naučijo slovenščino, ampak tudi rojeni govorci motijo in rečejo: Sem z Gorenjske, ne pa sem z Gorenjskega.

Od tod dalje gre verjetno iskati vzroke za zapis: iz Gorenjske – torej da se opozori na razlikovanje predložne zveze.

Vsekakor je ustreznejši prvi zapis: na Koroško – s Koroškega.
Lp, Nataša

Aleluja. hvala ti. da nisi tudi rekla “na Štajersko” namesto “na Koroško” 🙂 Za večino je to eno in isto.

Sicer se pa Štajerski reče tudi KIŠANKČUJ.

Kako ljudje oz. tisti, ki pišejo slovenski pravopis, radi komplicirajo!!

Iz natašinega sporočila je razbrati, da se lahko reče iz Gorenjske, zakaj pa potem ne smemo uporabiti tudi v Gorenjsko (meni se zelo smešno sliši). Ampak če dovolijo eno, zakaj potem ne dovolijo tudi drugega. Saj sta v-iz in na-z/s v navezi!

Sveta preproščina! Pravopisnih pravil ne postavljajo tisti, ki pišejo pravopis, ampak raba!

Iz natašinega sporočila je razbrati, da se lahko reče iz Gorenjske, zakaj pa potem ne smemo uporabiti tudi v Gorenjsko (meni se zelo smešno sliši). Ampak če dovolijo eno, zakaj potem ne dovolijo tudi drugega. Saj sta v-iz in na-z/s v navezi!

Saj ne gre za to, da bi komplicirali ali pa nekaj izrecno dovolili/prepovedali, osnovno načelo pri rabi in uzakonjanju jezika, torej pri postavljanju jezikovne norme je RABA jezika in vseh oblik, različic, možnosti. In znotraj te rabe se ugotavlja jezikovno (ne)korektnost in se nato odloča, kaj je ustrezno in kaj ne. In ker nihče (saj ne da bi vedela) ne govori Grem v Gorenjsko, torej take rabe ni, tudi ni jezikovnonormativne uzakonitve, tudi ni kaj dovoliti/prepovedati. Simpl ko pasulj.

Lp, Nataša

Če je res temu tako, kar si napisal, zakaj se pa potem večino novosti, ki se pojavlja v Slovenskem pravopisu, uporablja najprej v ljubljanskem slengu, potem pride v SP in vsi jih moramo uporabljati.

Žal to ni res. V Pravopis pride tisto, za kar si tisti, ki ga piše, pač odloči.

New Report

Close