V čem je štos ghee masla?

Beri:
Ghee (gi) je kuhano maslo. V postopku izjemno počasnega kuhanjem se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, beljakovine, proteini, kazein, laktoza, nečistoče in voda, tako da ostane le čista maščoba oz. olje. Gi je ena izmed najbolj prijetnih in telesu znanih maščob, saj ne vsebuje transmaščobnih kislin, narejen iz naravnega mleka pa ne dviguje holesterola v krvi.
Zelo primerno za tiste, ki imajo netolerance na določene nečistoče, primesi v hrani, ki se pokažejo tudi kot alergije ali pa avtoimune bolezni ( bolečine v sklepih, mišicah, vezivnih tkivih, ipd). Tega je danes zaradi prehranjevanja s hrano, ki vsebuje veliko primesi, nečistoš, predvsem pa aditiviov, izjemno veliko.

Prav smešno mi je v tem svetu. Prinesejo eno novost – novost??? – ki se jako dobro sliši in vav, planemo po tem. Ghee ni čisto nič drugega kot maslo, ki so ga kuhale naše babice. In zakaj so ga? Predvsem zato, da so maslu podaljšale uporabnost. Torej čisto nič novega, v naših krajih prisotno in pozabljeno. V naših koncih so mu rekli mvaziv – napisala kot se izreče, poznam še nekaj drugih lokalnih imen. Uporabljali so ga v prvi vrsti na normalno prehrano – bistveno daljši rok trajanja, podarjali so ga doječim materam, ki so mazale in prsne bradavice in dojenčkove riti, pri zdravljenju živali….
Seveda jih molzejo. Kravje mleko (in tudi ghee) ima osrednjo vlogo pri marsikaterem verskem običaju. Samo hkrati krave tudi spoštujejo in varujejo kot svetinje, kar je zahodnjakom neznan koncept.
To pa tudi ni čisto res. Ghee se kuha še dlje in še dodatno prečisti. Tudi obstojen je še bolj kot maslo, ki so ga kuhale naše babice.

nabere se v tisti peni na vrhu, ki jo odstraniš
vsak kuhar, ki da kaj nase, uporablja prečiščeno maslo, kar pomeni, da maslo stopi in pobere penco na vrhu, kjer so se nabrale primesi.
za nastanek transmaščobnih kislin pa rabiš še kaj drugega, kot pa samo temperaturo. če bi bilo tako enostavno, bi lahko samo s segrevanjem iz olja naredili margarino, pa ni tako.

Ghee maslo se meni po okusu ne more primerjati z navadnim maslom. Okus ima fantastičen pa kako diši. Jaz ga uporabljam za vse. Odličen je na kruhu z marmelado ali medom, v pire krompirju, na njem pečem jajčka, kokice, palačinke… Tudi za cvrtje je primeren, ker se ga lahko segreva na višje temperature kot olivno olje, ki ga sicer uporabljam za solate in ostalo. Mi je pa najboljši Slovenski iz Bele Krajine. Imela sem enkrat enega nemškega pa bil slabši po okusu.
Baje navadno maslo telo zakisa, prekuhano pa ne. Podobno kot navadna skuta v primerjavi z albuminsko. V albuminski skuti in prekuhanem maslu ni kazeina. Jedo ga lahko celo ljudje, ki so alergični na mleko.

Malo izobraževanja ne bi škodilo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215354/