Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis “v” in “u”

“v” in “u”

Nikoli ne vem, kdaj se besede pisejo z zacetnim v ali u. Ali obstaja kaksno pravilo, ali pa je treba enostavno znati na pamet?

Hvala

V skoraj vseh primerih je treba znat na pamet. Lahko navedeš kak konkreten primer, ki te spravlja v dilemo?

Najbrž si mislila primere kot vreme, vsesti se, vstopiti, vložiti, vloga ipd.
Ni pravila, treba je znati na pamet.

nas je na faksu profesorica ful fajno poučila glede besede usesti: ali se raje vsedeš v V ali usedeš v U? Kaj je bolj udobno?

S takimi forami se je najlažje zapomniti 😀

Poskusi takole:

– Za besede, ki se začnejo na čisti V (vabilo, vadnica, vaga, vafelj, vagon…), mislim da ni težav.
– Kjer se izgovori polglasni U (vrata, vstopiti, vložiti, vloga, vreme, vrabec, vzorec ipd.) se sigurno beseda piše z začetno črko V.
– Kjer se pa izgovori čisti U (ura, utor, umor, usta …), se beseda piše z začetno črko U.

Upam, da sem ti kaj pomagala…

Nataša

Punce, najlepsa vam hvala za odgovore. Samo to me je zanimalo, ce obstaja pravilo, ali ce je treba poznat besede na pamet. Trenutno mi ne pride na misel niti ena beseda, za katero bi dvomila, obstaja pa jih seveda nickolikor. Pomislila pa sem na to, da se npr. besede, katerim sledi crka “z” pisejo v glavnem s “v”: vzglavnik, vzgoja, vzlet, vznemirjen ipd. In torej, se lahko vzame npr. to kot pravilo, da ce sledi “z” ali pa soglasnik se pise s “v”? Ali je tudi tukaj samo slucajno?

Pozdravljene

Slučajno…
uzda, uzadovoljiti, uzakonitev, uznojiti, uzreti…

Pri nekaterih primerih si lahko pomagaš takole:
če gre za gibanje v notranjost, potem se beseda napiše s črko v (vlomiti v banko za razliko od ulomiti vejo).

Ulomiti vejo? Meni se to malo cudno slisi, jaz bi rekla “odlomiti vejo”, ulomiti pa ne vem, ce sploh obstaja.

Ulomiti v pomenu odlomiti je stilsko označen izraz (starinski), uporablja pa se tudi v nekaterih narečjih.

OK. Naj bo potem ulomil šibo 🙂 Upajmo, da je to res zastarelo.

Urezal si bom šibo!
/z njo preganjal jezikovne nečistvovalce 🙂 /

New Report

Close