Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek V kakšnih loncih kuhate mleko in mlečne izdelke, da se ne prismodi?

V kakšnih loncih kuhate mleko in mlečne izdelke, da se ne prismodi?

Mi grejo moji (lonci) že pošteno na živce, saj, če ne pazim in non-stop mešam, se mi zažge prav do črnega (pa nimam premočnega ognja in k sreči hrana ostane vseeno dobra). Smo veliki ljubitelji mlečnih jedi, ampak, vsak dan pa se mi res ne ljubi praskat z loncev zažganega… Če pa se ne zažge do črnega, so pa v hrani taki mali rjavi koščki (kar se je kao začelo prijemat).

No, zdaj bi pa rada kupila kak lonec, ki je preverjeno ne preveč “prijemljiv”! 😉
Hvala za vsak nasvet in lep dan.

jaz čisto navadnega samo ga prej splaknem z mrzlo vodo

Jaz čisto v navadnih, pa je vse ok.

no, to bi pa tudi jaz rada vedela
sploh se jezim, če kuham puding. Prvo skuham mleko in ker se, dokler zavre, že prijemlje, potem mleko preden zakuham puding prelijem v drugo posodo in imam posledično dve posodi za diglat 🙁

torej se pridružujem vprašanju

Predlagam, zamenjat kuharico;))))))))))))))))))))) Hecam se.

Meni se res ne zažge nič v čisto navadnih piskrih. :))))))))))))))

Evo, meni se tudi vedno prime, še posebej, če kuham proseno kašo. Zdaj sem poskusila mleko pogreti, preden sem ga zlila v lonec s kašo (ker jo najprej kuham v malo vode, ko ta povre, pa dodam mleko), pa je bilo res boljše, se ni toliko prijelo. Prej pa vedno, pa naj sem kuhala v emajliranem ali kakšnem drugem:(

Poskusi še splaknit lonec in pustit malo vode notri in potem nalij mleko in kuhaj na ne premočnem ognju.
Sporoči, če se je obneslo.

Dober tek,
M

Jaz sem si pred leti kupila tefalovega za mleko (tak visok bolj ozek) in sem zelo zadovoljna. Vedno mešam samo s plastično kuhalnico in se puding, ki je v navadnih loncih res prava nadloga, res ne prime. Če si proti teflonu, pa poskusi s steklom. Moja mama je mlečni riž kuhala vedno v stekleni jenski posodi (na plinu).
Za pogrevanje mleka pa tudi za kakšen mlečni riž se mi zdi krasna tudi mikrovalovka – spet v kombinaciji s stekleno posodo.

najbolsi je navaden pa glej da ne dodajas mrzlo mleko-meni se je do sedaj samo enkrat tako zažgalo ker sem že kuhanemu grisu prilila preveč mrzlega mleka(bil je pregost) in pol je blo redko pa sem rekla da bom še malo zavrela tako se je prismodilo da je bilo groza! pa še en nasvet-kuhaj na lahkem ognju in tudi zavre naj počasi-ne dat na vse pa pol zmanjševat! pa obvezno mešaj!

V teflonski posodi – se ne prime

Lonec je prej potrebno oplakniti z mrzlo vodo!

Najprej nalijem malo vode, tako da pokrijem dno, nato mleko.Imam vso posodo z debelim dnom.

Mleko kuham v loncu na pritisk, ki je namenjen kuhanju mleka.
Puding kuham v mikrovalovki.

Mlečni riž, gres, kašo …. kuham v “rostfraj” loncu z dvojnim dnom in na steklokeramični plošči -* stopnja 3, da začne “čuvaj mleka” pokat, potem takoj znižam na 0,5.

“Čuvaj mleka” – rečem tisti stekleni zadevi, ki se da v lonec z mlekom. In ko prvič zaropota, zmanjšam temperaturo.

Preden vsujem v mleko riž ali gres vzamem čuvaja ven.

Nikoli se nič ne prime! Kaj šele zažge.

Kje pa dobiš čuvaja mleka?

mešati je potrebno z metlico, ne pa s kuhalnico in se nič ne prime v nobeni posodi in na čisto malem ognju.

Hja! dobro vprašanje!

Mi smo ga dobili nekoč davno za darilo.

Prepričana sem, da sem ga videla v Merkurju.
Verjetno ga imajo tudi pri najboljšem sosedu in mislim, da bi tudi Spar moral imeti to zadevo.

To je steklena ploščica premera slabih 10 cm, ki ima na obe strani par mm odebeljen rob. Ta rob je na dveh mestih izdolben (kot utor za cigareto pri pepelniku) in zaradi te izdolbenosti začne tik pred vreliščem poskakovati po dnu lonca in te tako z ropotanjem (TRRRRRRRRRRRRM POK, TRRRRRRRRRRRRM POK, TRRRRRRRRRRRRM POK :))))) opozori in prikliče …..

Sploh ni slaba pogruntavščina in priporočam vsem, ki jim je že kdaj prekipelo – mleko – za druga “prekipenja” ne opozori :))))))))))))

Hvala za vse odgovore.
Zmeraj kuham z metlico in se je vseeno prijelo. Tudi vodo sem dajala v posodo…
Mislim, da bo držalo tisto (vsaj pri meni), da ne smeš dodajati mrzlega mleka – sama sem namreč zmeraj zavrela manjšo količino mleka, vkuhala zdrob ali riž in potem sproti dodajala mleko, do željene gostote.
Včeraj sem zavrela vse mleko, vsula zdrob… :-))))))) in se ni zažgalo.
Sem vesela, ker ni bilo treba “čohat” lonca 🙂
Čuvaja mleka bom pa tudi poskusila nabavit 😉
p.s.-ja škoda, da ne opozarja tudi na (ali pa predvsem 😉 vsa ostala prekipenja.
Lep dan vsem in res hvala za vse nasvete.

New Report

Close