V kateri starosti postanejo padci nevarni ?
Padci so lahko usodni za vsakega. Tudi za najmlajše. Glede starosti in lomljivosti kosti, slabšega celjenja, daljšega okrevanja, pa bi rekla nekje pri 50.se začne pri večini. Menopavza pri ženskah recimo. Z vsakim letom je potem možnost komplikacij večja za določen odstotek.. Zato je pa treba zgodaj začeti redno izvajati vaje za krepitev mišic, gibljivost in agilnost, kar zmanjša možnost padcev, oz je naš odziv boljši in se še lahko rešimo, ujamemo, zadržimo ravnotežje ali vsaj bolj previdno pademo. Veliko lahko prispevamo sami, na koncu je pa lih toliko odvisno od same (ne) sreče.
Poglej, ti, ki praviš, ali je možno še bolj neumno postaviti vprašanje.
Prejšnji teden svarila pred ledom in da če ni nujno, naj ne hodimo ven.
Po drugi strani pa drsališča polna drsalcev – resda največ otrok in mladine.
No, zdaj ni več ledu. So me pa nečaki vabili, da si obujem drsalke in drsam (oni so drsali). Jaz se drsanja že od nekdaj bojim. Ali je moj strah upravičen? So drsalke bolj varne na ledu kot čevlji?
Tam okoli 50 telo izgubi tisto prožnost. Ravno prejšnji teden sem telebnil ko sem prehitro stopil po poledeneli klančini za invalide in to oreng poletel. Znam padat, ker sem v mladosti treniral padce in to postane avtomatika za vse življenje. Ampak zdaj zaboli in čutim, da ni prožnosti in bi hitro prišlo do zloma. Še pred desetletjem niti pod razno.