V novi kuhinji “otok” – da ali ne?
Preuredili bomo kuhijo (vse inštalacije ipd.), ki je kar prostorna (iz nje vidiš tako v jedilnico kot v dnevno sobo. V mislih imam, da bi na sredi kuhinje stal “otok” – delovna površina s štedilnikom in pomivalnim koritom in seveda napo nad štedilnikom. Poleg tega bi bila v kuhinji čez celo steno zaprta omara za shranjevanje živil, posode, za pečico, vgradni hladilnik, zamrzovalnik….
V katalogu izgleda super, kaj pa v praksi? So boljše klasične kuhinje “prislonjene ob steno v oliki črke “l” ali “u”? Kakšne so dobre in kakšne so slabe strani, da se bom laže odločila?
Hvala.
Pri nas imamo otok v izmerah 2,0m x 1,20m. Gor je steklokeramična (velika – na 5 rink) in napa. višina pulta 86cm – super za kuhanje. spodaj in ob straneh predale.
na drugi strani (dolžina stene 3,8m) v enem kotu vgradni hladilnik, v drugem kotu dvignjen pomivalc (spodaj predal), vmes pult s koritom, širina pulta 70cm in višina 96cm – super za rezanje in na sploh pripravo hrane. viseči omarici samo 2.
meni, kot osebi, ki pri nas največ kuha,je taka razporeditev več kot odlična in praktična. po 2 letih uporabe ne spremenim nič bistvenega. danes bi dala edino steklokeramično na 4 rinke in zraven posebej še žar ploščo (pred 2 letoma smo o tem samo sanjali). najbolj praktična je postavitev pomivalca v kot na višino 34cm in zraven korito, pa vsi predali kamor gre posoda so največ 1m stran – pospraviš ven kot bi mignil. pa da otroci sedijo pred otokom in gledajo kako palačinke dobesedno letijo na njihove krožnike…
pa še glede špricanja. naš otok je zadosti širok da vsa maščoba šprica na pult in pač obrišeš pult in ne stekla na steni za štedilnikom če je le ta ob steni.
pa dobro načrtujte in uživajte v novi kuhinji.
Lp,
N.
Otok da! Kako si bosta razporedila – tako kot funkcionirata.
1. Jaz imam vse aparate ob steni nasproti otoka – pravim, da je laboratorij stran…Otok pa je že okras kuhinje, kjer se obiski zbirajo ob prvem kozarčku in si jaz ne predstavljam, da bi tam sredi stal štedilnik.
2. Jaz sem mnenja, da štedilnik in voda morata bit skupaj blizu, če pa je še voda na otroku, potem od otoka ne sotane preveč…
3. Delovni pult…meni je to dejstvo pomembno. Ko z otroki pečemo piškotkein ostalo, se vsi razporedijo okoli pulta in delamo, packamo… Nobenega šteilnika ali vode zraven… najmlajšo kar na pult posedim – pult je tako 200cmx100cm in višine 90cm, kar je super. Na drugi strani je prostor za barske stolčke, kjer je možno pozajtrkovat…
Kakorkoli že – to so moji argumenti in kuhinjo sem ančrtovala tako, kot smo živeli – radi smo delali skupaj in želela sem veliko odprte površine.
Pa še to: tisti nered, ki nastaja ob kuhanju, je nekje na skrajnem koncu skupnega prosotora, ne pa razstavljen vse počez…
To je moja izkušnja in z njo sem zeloooo zadovoljna, družina pa tudi!
Moderno je pa bolj to, kar omenjate drugi.
Morda še mnenje svakinje, ki ima štedilnik na sredini in tisto veliko napo…se ga je po treh letih naveličala, ker ni več okras kuhinje in tistega skupnega prostora in je večino časa v hiši videti kaos.
Srečno.