v razmislek!!!!
koparano s cybermeda:
Larry 20.02.2007. 20:50
Dohrana
Poštovani,
moj sin ima 11 mjeseci,živahna je i zdrava beba koju još dojim.Počeli smo sa dohranom sa 6 mjeseci.Ima 7 zubića.Ali odbija svu hranu,pojede samo 2-3 žličice i to samo povrća,drugo neće ništa osim kruha.Odbija voće,meso,sve kašice.Samo bi cicu.Ja se za mjesec dana vraćam na posao,a radno vrijeme mi je do ponoći,kako ću ga odvojiti od cice kada mu je to glavna hrana.
Hvala na odgovoru.
Darko Richter, dr. med. 20.02.2007. 21:35
Re: Dohrana
Treba malo bolje kuhati, to je sve. Majčino je mlijeko nešto po okusu najlošije što čovjek u životu pojede, pa ako mu ne ide raznovrsna hrana sa stola, onda nije dobro spravljena.
Larry 21.02.2007. 10:50
Hvala doktore na vašem prepametnom odgovoru.Idem sad skuhati ručak,potrudit ću se dobro ga začiniti da bude ukusnije za moju bebu koja “jadna” nije još probala ništa osim neukusnog majčinog mlijeka!
Darko Richter, dr. med. 21.02.2007. 22:50
Da dodam još nešto, jer sada uočavam da je dijete skoro godinu dana staro (i da ističete kako ima 7 zubića). Do dobi od godine dana dijete već debelo mora jesti skoro sve što i odrasli. To nema nikakve veze sa zubima, djetetu se hrana prolagodi sjeckanjem ili pasiranjem, ali to nije nikakva posebna hrana, već normalna hrana sa stola. Ako se idu raditi specijalni jelovnici za dijete, onda ono odluči da se dalje doji. A istina je i to da postoji vrijeme u kojem dijete treba naučiti žvakati hranu i gutati sažvakano, inače je to kasnije dosta veliki problem i dijete stalno nešto pije. Nešto ste u zadnjih 5 mjeseci propustili. Nikakve zube ne treba čekati. Zubi i prehrana nemaju apsolutno nikakve veze, jer bi se po tome krezubi starci ponovno počeli dojiti. Mislim da je to uvjerenje da na svijetu nema ništa bolje od majčinog mlijeka krivo i za situaciju u kakvoj ste sada vi sa svojim djetetom. Doista, nema ništa bolje U PRVIH 6 MJESECI, potom je dojenje još neko vrijeme odlično, uz uvjet, ne dohrane, već diversifikacije prehrane, pri čemu se dojka aktivira do dvaput dnevno. Ali, ako nastane neki problemčić s pasiranom hranom, ili je lošije skuhana, pa je mali ne želi, odmah se poturi dojka, i svi sretni. A ja opet kažem, treba malo bolje skuhati, a ne koristiti dojku kao supstitut.
Darko Richter, dr. med. 21.02.2007. 22:50
Nije mi jasno što vas to tako ljuti. Mogući odgovori na Vaše pitanje bili su: 1. probajte ovo ili ono jelo; 2. zabavljajte ga dok jede; 3. niti slučajno nemojte raditi to i to; 4. dubite na glavi; 5. nešto poput mojeg odgovora. Pri tome vam želim ponoviti da je u tom odgovoru apsolutno točno ono o okusu majčinog mlijeka i odnosu prema okusima drugih jela, a ono “da mu bolje kuhate” trebate shvatiti kao odgovor na pitanje bez odgovora. On će početi jesti onda kada on to bude htio, a ne kada se vi budete moratli vratiti na posao. Ako on baš mora početi jesti tog i tog datuma, onda se potrudite da mu bolje skuhate. Barem je to jasno.
Larry 22.02.2007. 10:00
Ne ljuti me Vaš odgovor ni malo,samo me ljuti što me sa svih strana tlače da dojim što duže i da hranu za dijete spravljam po Bebe kuharici i da mu nipošto još ne dajem zaprške i slično,pa me valjda možete razumijeti da nisam ljuta već zbunjena.
Neka kuharicu za bebe zamijene sa Karapanđom.
Sa štovanjem.
Darko Richter, dr. med. 22.02.2007. 12:45
Kada krenete na posao,ostavite dijete onima koje su vas tako pametno savjetovale. Neka ga podoje. A pitajte ih zašto one jedu zapršku, a dijete ne? Ako škodi, zašto to one jedu? To je lažni altruizam: ja se smijem ubijati, ali, ti, dijete, nikako nemoj!. 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} sam siguran da su sve do jedne ženskog roda, i da nema niti jednog muškog među tim gurmanskim savjetnicima. Zato velim, neka ga one podoje, kada je to dojenje tako isključivo divno. A što ne podoje i sebe, pitam se?
zea 26.02.2007. 16:05
Hahaha, doktore Richter, kako ste to dobro sročili…zaista, sjećam se kad je moj sin počinjao jesti kuhanu hranu da nismo dugo pokušavali s “kuharicama za bebe”! Dijete je pljuvalo kuhani kelj po zidu (i po nama), ali kad sam dodala češnjaka i Vegete, jeo je. Kuhanu ribu je pljuvao, ali prženu ne… Na sreću (u stvari nesreću) bio je generacija koja je dio najranijeg djetinjstva proveo po skloništima, ali (to je sreća u nesreći) ja sam bakama objasnila da će zbog uvjeta morati jesti sve što i mi. To je prihvatio, a pitanje je što bi bilo da sam mu imala vremena i uvjete nakuhavati prema “Kuharici za bebe”. Možda bi još i sad inzistirao na dojenju
Pa kdaj sem jaz razpravljala o kakšni tragediji????
Daj malo se prepričaj preden začneš z obtoževanjem.
Tvoj komentar pa pove vse o tvojem stilu.
Vidim, da bi se kregala, ker spoh nisi komentirala posta. S tem si pokazala svojo raven.
Jaz sem vsaj priznala, da se mi ne ljubi brat, tebe pa še toliko ni v krilu.
Okej, razložim na kratko. Ženska sprašuje, kaj naj da otroku jesti, ker se še vedno samo doji, čeprav ima 11 mesecev in bo ona kmalu šla v službo. Otrok zavrača gosto hrano in kašice za dojenčke. Zdravnik ji svetuje, naj da otroku navadno hrano, kot jo tudi ona je, pa bo otrok zagrabil. Ona pravi, da je zmedena, ker ji svetujejo, naj otroka doji čim dlje in naj mu daje samo kašice za dojenčke, on pa pravi, naj da otroka tistim, ki so to svetovale, ko bo šla v službo, pa naj ga one dojijo. In da je to, da otrok ne sme jesti slano, sladko, začimb ipd. lažni altruizem tistih, ki to govorijo, saj oni se lahko “ubijajo” z nepravilno prehrano, otrok pa mora jesti 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} naravno in zdravo.
Se strinjam. Vedno več je danes enoletnikov, ki se samo dojijo in pojejo še tu pa tam kaj kašice, navadne hrane pa niso še niti poskusili, ker so baje še premajhni.
Strinjam se skoraj z vsem, razen s tem, da se toliko staremu otroku da “normalno” soljeno hrano. Če je hrana res “normalno” soljena, potem OK, vendar vsi vemo da danes ogromno ljudi je presoljeno hrano. Kakšno dodajanje Veget in raznih Knorr kock pa za moje pojme ni dobro niti za odrasle, kaj šele za dojenčke.
Drage moje – pa ste kdaj poskusile svoje mleko? Meni je bil to res eden izmed največjih gravžev. Takoj za kavo, ki je pri meni na prvem mestu. Bljak. Še dobro, da se je mojima fantoma dalo piti ta moj “izcedek”.
Drugače pa vse pohvale doktorju. Treba je prizemljit mamice, ki mislijo, da “kolegice” in revije, knjige in bebepapice vedo najboljše. Sicer pa je od otroka do otroka odvisno, kako bo hrano sprejel.
Solit je treba, sladkat tudi – saj je materino mleko tudi slano in sladko. Tudi maščobe morajo biti del vsakega obroka. Vendarle so zelo pomembne za presnovo nekaterih vitaminov.
Pa tiste, ki trdijo, da je želja po sladkorju pridobljena – NI RES!!!!! Materino mleko je zelo sladko. V nekaterih porodnišnicah še vedno pomagajo mamicam pri začetku dojenja, da jim na bradavico kanejo gosto raztopino sladkorja. Otrok takrat dobesedno oživi in začne sesati. Želja po sladkorju je osnovna potreba. Otrok tako prepozna materino mleko.
Je res, da imajo nekateri potem čez celo življenje večje, drugi pa spet manjše potrebe po sladkem. Vendar pa vsakemu nekaj manjka, če dnevno ne zaužije dovolj sladkorja.
Ne gre se tolk o tem,da soljeno in sladkano ni zdravo,ampak za to,da otroške ledvice še ne zmorejo predelati slanega .Zato se svetuje malo soli za izboljšanje hrane le v primeru,če je otrok neješč.Drugače pa čim kasneje se otrok sreča z junk food-om bolje zanj in za njegovo zdravje.
V končni fazi pa je z vsemi stvarmi tako,da je prvi otrokov vzornik njegov starš.In če ti daješ slab vzgled,…ne čudi se potem.
Po takem ima ta zdravnik bolj prav, kot pa mati narava, ki je dala mami prsi in v prsih mleko??? Za koga pa pol imam mleko, kot pa za svojega otroka? In takšen način svetovanja mladi mamici, se mi zdi skrajno nestrokoven in nesramen. To, da kar te ne ubije te naredi močnejšega, glih nebi prakticirala na svojem otoku. Da pa hrana, katero jemo odrasli ni primerna za dojenčka, pa je nadvse logična stvar. V manj kot enem letu od otrokovih prebavil pričakovati, da od mleka pride na ves ta junk- food je nesmiseln.
Zahvala vsem današnjim alergijam na hrano, gre prejšnjim generacijam, ki so dobesedno ” fopale” otroke z dojenčku neprimerno hrano. Posledica tega je, da je imunski sistem pri naših otrocih rekel, “stop” zdaj pa dovolj in alergija je odgovor na prenasičenost vseh teh alergenov, ki so se vse generacije “nalagale” v naših telesih. Pa tudi hrana je danes drugačna, kot je bila včasih in tudi časa za kvalitetno pripravljanje obrokov na žalost naših otrok, ni več.
lp, mateja
Kvasiš bedarije! Saj ji ni svetoval, da naj da otroku hamburger, pivo in čips. Svetoval ji je, naj mu da tisto, kar skuha zase. Najbrž si ne dela kar naprej pic in ocvrtih krompirčkov. Enoletnik pa tako in tako mora jesti vse, kar se pač je za kosilo, saj mu bodo tudi v jaslih to ponudili. Nikjer pa ne piše, da je potrebno hrano cvreti, preveč soliti in preveč sladkati. Jaz tega nikoli ne delam niti zase in niti za svoje otroke. Med brezokusnimi kašicami za dojenčke in med junk foodom je ogromna paleta različnih jedi, ti pa očitno poznaš samo ti dve skrajnosti.
Itak ti je mati narava dala mleko zato, da ga boš hranila samo z mlekom.:-))))
Kaj pa tiste, ki jim mleko sploh ne presahne? Ki ga imajo še v oš in dojijo še takrat? Pa dojilje? Al pa jaz, ki sem imela po obeh porodih kapljico mleka? Kje pa je bila tu mati narava? Kaj ma mati narava za opraviti s tem?
Mati narava ima veliko opraviti s tem. In mleko za otroka je pač najpomembnejša hrana v prvem letu življenja. Verjetno mu nisi prvi dan dala jabolka v roko, si mu pač dala prilagojeno mleko, pa kaj. Še vedno se ne zavedate, kaj je pripomoglo k takemu razvoju alergij.
In ne se ne nagibam k skrajnostim. Res, da otroka skoraj polno dojim ( 6 mesesev ), poskušama pa tudi nove okuse, sadja in zelenjave, ki ga pač skuham in ne kupujem pripravljene hrane. Od 6m-1leta, pa je treba počasi otroka navajat na hrano, ki jo bo jedel vse življenje, ne pa kar iz mleka, čez noč na goveje juhe in zrezke…. Sama sadja in zelenjave ne sladkam oz. solim, ker ima vsako živilo svojstven okus in bi ga z soljo ali sladkorjem umetno spreminjala. In čudež, otrok takšno hrano z veseljem poskuša:).
Sicer pa vsaka po svoji pameti.
lp
V dotičnem primeru pač otrok noče poskusiti ničesar! Ženska gre pa v kratkem v službo. Materino mleko je seveda super in fajn, ampak zdaj kar na lepem ne bo na razpolago vedno, ko bo otrok lačen. In tu ni kaj dosti filozofirati – otroku očitno natur okus ni všeč in se je treba malo pohecati, da bo končno dal kaj v usta.
Moja mami je morala bratu na začetku vse sladkati, od juhe do mesa, da je sploh poskusil. In je potem počasi šlo brez problema. Jaz nisem marala ne njenega mleka, ne adaptiranega, nobene otroške hrane, nobenih kašic, ničesar (kar je pač takrat sploh bilo na razpolago), imela nisem niti flaške niti dude. In tako od tako rekoč dneva nič jem “odraslo” hrano po žlički – mami je pač skuhala kosilo za vse, solila šele čisto na koncu, ko je vzela nekaj stran zame, vse lepo zmiksala in to je bilo to. Seveda bi se danes nad tem vsi zgražali, ampak drugače pač ni šlo. Tudi moja hči je pravo hrano pošteno zagrabila šele, ko ni bilo treba več miksati in je dobila na krožnik praktično isto kot ostali. Do prvega leta je pa poleg mleka vase spravila edino še rižolino s piškoti, mogoče malo kruha, pogojno banano, sok….
A daj no bit tko pametna ……. kdo pa pravi, da je treba otroku ful solit pa sladkat?!? Majhne količine so zadosti. Toliko, da je jed okusna in ne kr neki.
Nobena mama ni svojemu dojenčku uturila v usta zrezka že prvi dan. Brez skrbi. In le redke so, ki svojemu otroku ne kuhajo in zaupajo le prehrambeni industriji.
Sicer pa sama svojemu ortoku pri šestih mesecih dovoljuješ drugih okusov.
Mama iz izvornega sporočila očitno ni.
Sicer pa boš pri svojem drugem otroku že padla na realna tla in ugotovila, da revije, knjige, internet in “prijateljice” naredijo mladi mamici največ škode. Prav tako kot manekenke pubertetnicam.